E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αμερικανικό σύνταγμα δεν έχει προετοιμαστεί για έναν πρόεδρο που δεν παραδίδει την εξουσία

Τι αναφέρουν τρεις ιστορικοί και ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2020 | 17:36

Το αμερικανικό σύνταγμα δεν έχει προετοιμαστεί για έναν πρόεδρο που δεν παραδίδει την εξουσία
@usnews.com

Ο Ντοναλντ Τραμπ συνεχίζει να αρνείται ότι ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές από τον Μπάιντεν και οι φόβοι ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ όλο και αυξάνονται.

Όπως αναφέρει η Washington Post, αν κάποιος θέλει να ανατρέξει στο σύνταγμα για να βρει μια λύση γι’ αυτό, τότε μάλλον θα καταλήξει με άδεια χέρια. Γιατί οι άνδρες που έγραψαν το σύνταγμα πριν από περίπου 250 χρόνια ιδρύοντας την αμερικανική δημοκρατία, δεν προέβλεψαν τι ακριβώς πρέπει αν γίνει όταν κάποιος αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία. Μάλλον το θεωρούσαν δεδομένο σε μια δημοκρατία.

«Αυτή είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση που κανένας δεν είχε ποτέ σκεφτεί σοβαρά πριν από αυτό φθινόπωρο» λέει ο Jack Rakove, καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford. O Jeffrey Engel επικεφαλής του προγράμματος της Προεδρικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Southern Methodist λέει πως «Εμείς οι ιστορικοί λέμε πάντα ‘Μην ανησυχείς, έχει συμβεί ξανά’ ‘η «Να ανησυχείς, έχει συμβεί ξανά’. Τώρα, όλοι οι ιστορικοί λένε πως ‘Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά’ και δεν ξέρω πως η υπόλοιπη πρόταση τελειώνει».

https://www.dnaindia.com/world/report-us-elections-2020-donald-trump-refuses-to-commit-to-peaceful-transfer-of-power-if-he-loses-2844981

@dnaindia.com

Ο Engel ζήτησε από όλου τους φοιτητές με διδακτορικό να σταματήσουν ότι κάνουν και να ψάξουν για ιστορικά προηγούμενα. «Όλοι είπαν πως δεν βρήκαν τίποτα». Το σύνταγμα λέει πως η θητεία του προέδρου τελειώνει μετά από 4 χρόνια. Μόνο αυτό. Το Κογκρέσο είχε θέσει ως αρχή της θητείας του Τζόρτζ Ουάσιγκτον την 4η Μαρτίου. Αυτό κράτησε μέχρι το 1804, όταν με την 12η τροπολογία, η έναρξη της θητείας του προέδρου μετατέθηκε στην 20η Ιανουαρίου.

Αυτό έχει ακολουθηθεί κατά γράμμα από τότε. Ακόμα κι όταν ήταν δύσκολο, αναφέρει ο Engel. Μερικοί υποψήφιοι πρόεδροι είχαν καλύτερα επιχειρήματα ώστε να μην παραχωρήσουν την εξουσία στον νικητή και να καταφύγουν στα δικαστήρια. Όπως ο Αντριου Τζάκσον το 1824, ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1960 και ο Αλ Γκορ το 2000, «αλλά κανείς από αυτούς δεν υπονόησε ποτέ ότι δεν θα σεβαστεί τη νομιμότητα και όσους κατέληξαν να κερδίσουν τη διαδικασία των εκλογών», λέει ο Engel.

O καθηγητής ιστορίας το Πανεπιστήμιο του Princeton, Sean Wilentz, λέει με τη σειράτου πως οι συνεργάτες του Μπάιντεν είπαν πως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ικανή να συνοδεύει καταπατητές εκτός του Λευκού Οίκου. Αλλά αυτό είναι μόνο κοινή λογική». Δεν υπάρχει καμία καταγραφή στο σύνταγμα ή σε κάποιον άλλον νόμο.

Οι ιδρυτές της αμερικανικής δημοκρατίας είχαν εμμονή εναντίον την τυρρανίας. Μια πρόταση του 1787 από τον Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίος πρότεινε ο πρόεδρος να έχει ισόβια θητεία, καταψηφίστηκε. Αλλά το να μην προβλέψουν κάτι τέτοιο είναι περίεργο, αφού θα πρέπει να ανησυχούσαν για κάποιον πρόεδρο που θα κέρδιζε περισσότερη δύναμη.

https://www.fi.edu/benjamin-franklin-faq

@fi.edu

Για την ακρίβεια ανησυχούσαν για την ιδιότητα του προέδρου ως αρχηγού του στρατού. «Υπήρχε μεγάλη συζήτηση για την πιθανότητα ένας πρόεδρος που έχει τον έλεγχο του στρατού μπορούσε να αρνηθεί να παραιτηθεί από την εξουσία», λέει ο Michael McConnell, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Stanford. Κάποιοι εθνοπατέρες που υποστήριζαν το Σύνταγμα, εξέφρασαν κι αυτοί τις επιφυλάξεις τουςγια το ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να σταματήσει έναν πρόεδρο από το να πάρει την εξουσία.

«Ο πρώτος άνδρας που θα βρεθεί στον προεδρικό θώκο είναι ένας καλό άνδρας», είπε ο Μπέντζαμιν Φράκλιν αναφερόμενος στο Ουάσιγκτον. «Κανείς δεν ξέρει τι θα προκύψει αργότερα. Η εκτελεστική εξουσία θα αυξάνεται για πάντα εδώ, όπως και αλλού, μέχρι να καταλήξει σε μοναρχία».

Οπότε γιατί οι εθνοπατέρες δεν προέβλεψαν ένα συγκεκριμένο σενάριο για κάποιον πρόεδρο που θα αρνιόταν πως έχασε τις εκλογές; Επειδή δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν ως έννοια, λέει ο Engel.

«Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν δυο πράγματα: έναν άνθρωπο που θα είχε γίνει πρόεδρος χωρίς καμία αρετή και που θα τολμούσε να βάλει τα δικά του συμφέροντα πάνω από την ενότητα της χώρας. Και πως ένας πρόεδρος που θα περιφρονούσε την ενότητα της χώρας, θα κορόιδευε και θα υπονόμευε την νομιμότητα της αμερικανικής δημοκρατίας, δεν θα είχε ήδη απομακρυνθεί από το αξίωμα», καταλήγει.

Πληροφορίες: washingtonpost.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η 7χρονη Σοφία από τον Πόρο κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης στο σκάκι

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η καθημερινότητά της περιλαμβάνει εντατική προπόνηση

Πού σε πάει η μικρότερη γέφυρα του κόσμου; Σε άλλη χώρα!

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Περπατάς δύο βήματα και είσαι αλλού

Ο μανάβης που έγινε «νονός»: Η διπλή ζωή του πιο επικίνδυνου Hell’s Angel της Τουρκίας

E-Daily 3.Left 27.06.2026
Η σοκαριστική ιστορία του Τούρκου αρχηγού που δεν φοβάται τίποτα

Στα ρεκόρ Γκίνες μπήκαν τρεις αδελφές από τη Βραζιλία που έφτασαν συνολικά την ηλικία των 316 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Η Λεβίτα ντε Ντέους Νούνες ετών 109, η Ζοράιντα ντε Ντέους Μότα ετών 104 και η Ζουλίνα ντε Ντέους Νούνες ετών 103, ονομάστηκαν ως η γηραιότερη τριάδα αδελφών εν ζωή στον κόσμο

Η πιο σκοτεινή χώρα για να γεννηθεί γυναίκα ‑ Η τραγική πραγματικότητα του 2026

E-Daily 3.Left Χτες
Από την εκπαίδευση και την εργασία έως τη βασική υγειονομική περίθαλψη, εκατομμύρια γυναίκες στο Αφγανιστάν βιώνουν έναν συστηματικό αποκλεισμό που απειλεί το μέλλον ολόκληρης της χώρας.

Γιατί η ελίτ του Ισραήλ στρέφεται ενάντια στον Νετανιάχου;

E-Daily 3.Left Χτες
Καταγγελίες για βαριά εγκλήματα και πολιτική σκοπιμότητα