E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πόλη που δεν έχει νόμους

To «τελευταίο ελεύθερο μέρος στον πλανήτη»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 4/12/2019 | 00:33

Η πόλη που δεν έχει νόμους
@wikipedia.org

H Slab City βρίσκεται στην Καλιφόρνια και είναι μια εναλλακτική κοινότητα, κοντά στην έρημο. Παλαιότερα υπήρξε στρατιωτική βάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πήρε το όνομά της από τις τσιμεντένιες πλάκες, οι οποίες παρέμειναν για αρκετό καιρό μετά την εγκατάλειψη της βάσης.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως συνταξιούχοι, γεμίζουν την «πόλη» για τον πιο ζεστό καιρό της ερήμου αλλά και την έλλειψη εξόδων. Οι εποχιακοί αυτοί κάτοικοι ονομάζονται «snow-birds» δηλαδή κάτι σαν αποδημητικά πουλιά, και διαμένουν σε διάφορους τύπους σπιτιών.

@wikipedia.org

Οι περισσότεροι φτάνουν στην πόλη σε τροχόσπιτα, αλλά υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν τις παλιές δομές της βάσης, όπως παλιά λεωφορεία ή παράγκες φτιαγμένες από ξύλο. Ένας μικρότερος αριθμός ανθρώπων ζει εκεί κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και αντέχουν τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γνωστοί ως «slabbers» και βρέθηκαν εκεί λόγω φτώχειας ή για να αποφύγουν τους κυβερνητικούς ελέγχους. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που επέλεξαν να ζήσουν εκεί για το αίσθημα της ελευθερίας που προσφέρει η Slab City, μια πόλη χωρίς νόμους, χωρίς ελέγχους και εκτός δικτύων.

Βρίσκεται στην μέση της ερήμου, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς νερό, χωρίς αποχετεύσεις, οι κάτοικοι βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια και στα δικά τους δίκτυα αποχέτευσης. Η έλλειψη κυβερνητικής παρουσίας, είναι κι αυτή που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην πόλη. Η απουσία νόμων και κανόνων λέγεται πως έχει οδηγήσει πολλές φορές σε πυρκαγιές και ανταλλαγές πυροβολισμών, αλλά αυτά είναι σπάνια περιστατικά και οι περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Slab City, την βλέπουν ως μια εναλλακτική κοινότητα που προσφέρει μια διαφορετική ζωή, μακριά από τις πολύβουες και αγχωτικές μεγαλουπόλεις.

Η πόλη έχει δική της κοινοτική βιβλιοθήκη, γήπεδο γκολφ, κήπο με γλυπτά, δυο stages για συναυλίες και κάποιους κοινωνικούς συλλόγους. Ίσως ο πιο διάσημος κάτοικος της Slab City ήταν o Leonard Knight, ο δημιουργός του γειτονικού Salvation Mountain. Έμεινε εκεί για δυο περίπου δεκαετίες σχεδιάζοντας το πολύχρωμο βουνό του που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, μένοντας στο τροχόσπιτο του.

@wikipedia.org

Η Slab City αναφέρεται πλέον ως το «τελευταίο ελεύθερο μέρος στον πλανήτη» και ως η «αναρχική πόλη των τροχόσπιτων». Αν έτυχε να δείτε την εξαιρετική ταινία του 2007, «Into the Wild» τότε ίσως έχετε μια εικόνα για το ποια είναι η Slab City.

Πληροφορίες: wikipedia.org, atlasobsura.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα 64 της έκανε το αδύνατο και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ

Πρόσωπα 02.04.2026
Η ιστορία που αλλάζει όσα πιστεύεις για την ηλικία

Ηταν τρανς η βασίλισσα Ελισάβετ Α’;

Πρόσωπα 02.04.2026
To ITV ετοιμάζει σειρά-βόμβα για τη βασίλισσα

Η χώρα που ψάχνει εργαζομένους και πληρώνει μέχρι 6.500 ευρώ

Stories 02.04.2026
Πού υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες

Διαζύγια με AI: H νέα τάση που αλλάζει τους κανόνες

Stories 02.04.2026
Το διαζύγιο δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση, και για τη Gen Z φαίνεται πως γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο

Iωάννα Τούνη: Αυτό που μας έμεινε από τη δίκη για το revenge ρorn ήταν αυτή η εικόνα

Stories Χτες
Η Ιωάννα Τούνη δεν ήταν μόνη – και αυτό φάνηκε

Επιστροφή στον Μεσαίωνα ή απλή πραγματικότητα; Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει «δαίμονες» στα UFO

Stories Χτες
Η δήλωση του Τζέι Ντι Βανς που δεν μπορέσαμε να καταπιούμε

Όταν το 2008 κάποιοι έκλεψαν μια ολόκληρη... παραλία στην Τζαμάικα

Stories Χτες
Μια επιχείρηση «μαμούθ» κάτω από τη μύτη των αρχών

Οι άνθρωποι που μπήκαν στον πόλεμο για να τον δείξουν σε εμάς

Ιστορικά Χτες
Οι φωτορεπόρτερ που είδαν όσα δεν θέλουμε να δούμε

Γιατί το χειροφίλημα μπορεί να θεωρηθεί σeξουαλική επίθεση στην Ισπανία;

Stories Προχτές
Τι σημαίνει «χωρίς συναίνεση» στην πράξη