Ο αστροναύτης που είχε αλλεργία στο φεγγάρι
Την είχε μελετήσει αλλά δεν το περίμενε
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 13/11/2019 | 00:29

Το 1972, η τελευταία επανδρωμένη αποστολή της NASA στο φεγγάρι με το Apollo 17 είχε μόλις τελειώσει. Οι δυο αστροναύτες, Eugene Cernan και Harrison «Jack» Schmitt, είχαν επιστρέψει στο σκάφος.
Οι στολές τους είχαν γεμίσει με σκόνη από την Σελήνη. Τις έβγαλαν και προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη σκόνη από πάνω τους. Ωστόσο ο Schmitt άρχισε να φτερνίζεται. Τα μάτια του κοκκίνισαν, ο λαιμός του τον γαργαλούσε και η μύτη του βούλωσε.
Οι δυο άνδρες επικοινώνησαν με τη Γη μέσω του ειδικού ασυρμάτου. Οι υπεύθυνοι της αποστολής βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη, αλλά αστειεύτηκαν. Η αλήθεια ήταν πως ο Schmitt ήταν αλλεργικός στο φεγγάρι.

@wehackthemoon.com
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όλων των αστροναυτών που βρέθηκαν στο φεγγάρι ήταν η σκόνη. Οι αστροναύτες του Apollo 11 είχαν αναφέρει πως «τα σωματίδια βρίσκονταν παντού και παρέμεναν παντού, παρά τις προσπάθειές μας να τα βγάλουμε». Ένας άλλος αστροναύτης του Apollo 12, ανέφερε πάλι πως η «σκόνη ήταν τόση, που όταν έβγαλα το κράνος μου, σχεδόν τυφλώθηκα».
Η φεγγαρόσκονη δεν είναι τόσο απαλή όσο φαίνεται. Για την ακρίβεια είναι αρκετά αιχμηρή και λεία. Πρόκειται άλλωστε για τα απομεινάρια μετεωριτών που έπεσαν στην Σελήνη. Η ατμόσφαιρα στη Σελήνη δεν δύναται να κάνει κυκλικές τις άκρες των σωματιδίων, με αποτέλεσμα όταν οι αστροναύτες τα εισπνεύσουν, τότε είναι σαν να εισπνέουν γυαλί. Αν η σκόνη «κάτσει» στους πνεύμονες τότε ο κίνδυνος είναι άμεσος και μεγάλος.
Οι αναφορές στη σκόνη από άλλους αστροναύτες δεν απέτρεψαν τον Schmitt ώστε να συμμετάσχει στην αποστολή. Απόφοιτος του Harvard πάνω στη γεωλογία, μελέτησε για μια δεκαετία περίπου τις ιδιαιτερότητες του φεγγαριού. Όταν η NASA θέλησε έναν επιστήμονα να συνοδεύσει την αποστολή το σκέφτηκε, όπως είπε, μόλις 10 δευτερόλεπτα.

@wikipedia.org
Κανένας από τους αστροναύτες δεν ήξερε περισσότερα για τη Σελήνη, απ' όσα ο Schmitt. Εκπαιδεύτηκε μέσα σε 53 εβδομάδες. Αλλά ποτέ δεν περίμενε να είναι αλλεργικός στο φεγγάρι. Τον Δεκέμβριο του 1972, ενώ βρισκόταν πάνω στο όχημα του, τα λάστιχα σπίνιαραν και ένα νέφος σκόνης απλώθηκε παντού. Η σκόνη μπήκε μέσα στη στολή του και με δυσκολία κουνούσε τα χέρια του. Όταν επέστρεψε, ο Schmitt είχε αλλεργική αντίδραση που κράτησε τουλάχιστον δυο ώρες. Παρολ’ αυτά, ο πρώτος και τελευταίος επιστήμονας που πάτησε στο φεγγάρι, μάζεψε τα περισσότερα δείγματα από το φεγγάρι και βοήθησε ώστε να αποκαλυφθούν αργότερα πολλά μυστικά για το μαγνητικό πεδίο του.
Πληροφορίες: mentalfloss.com
Ένας «αληθινός» βρικόλακας που τον αποκεφάλισαν για να μην… επιστρέψει
Το διάσημο ιταλικό νησί που βάζει αυστηρότατους κανόνες στους τουρίστες το επόμενο καλοκαίρι
Ο λόγος που ο βρετανικός στρατός έφτιαξε ένα ψεύτικο χωριό στην Αγγλία
Ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Αιφελ – Και το έκανε δύο φορές
Η Δούκισσα της Πλακεντίας επιστρέφει! Η αληθινή ιστορία πίσω από την παράσταση που θα συζητηθεί φέτος
Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα
Οδηγός delivery έσωσε γυναίκα που ήταν παγιδευμένη για 30 ώρες: Πώς την εντόπισε
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 15.02.2026
Τα αεροπλάνα που θα πετάνε καίγοντας μουστάρδα
Τι συνέβη στον Καναδά όταν η θερμοκρασία έφτασε τους ‑63 βαθμούς Κελσίου
Ο σταρ του NBA που έκανε τεράστια καριέρα ενώ είχε ύψος 1.60μ.
«Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες»: Το έθιμο της Tσικνοπέμπτης που έφερε αντιδράσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες






