E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία

Η μάχη δίπλα στους Κούρδους κατά του ISIS

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 18/10/2019 | 00:13

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία
Amber Clay από το Pixabay

Το κανονικό του όνομα είναι άγνωστο, ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια του, όμως η ιστορία του είναι αληθινή και τόσο εντυπωσιακή ώστε να γίνει βιβλίο.

Ο Ντελχάζ, "Ο Έλληνας" όπως έγινε γνωστός στη Συρία, ήταν 28 χρονών όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011. Η απαγωγή του μητροπολίτη του Χαλεπίου και ο διωγμός των θρησκευτικών μειονοτήτων ήταν οι αφορμές που τον ώθησαν να πάρει μια δύσκολη και επίπονη απόφαση...να πάει να πολεμήσει εθελοντικά κατά του Isis. 

Οι θηριωδίες και οι ιδέες που πρεσβεύουν την πιο φονταμενταλιστική και ακραία έκδοση του θρησκευτικού φανατισμού έως σήμερα δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες και να κερδίσουν περισσότερο έδαφος για τον Ντελχάζ. 

Ο ριψοκίνδυνος νέος αρχικά έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά πολι-τιστικά στοιχεία με τους Έλληνες, δηλαδή τις ένοπλες οργανώσεις που αποτελούνται από Σύριους χριστιανούς. Όμως οι συνθήκες του πολέμου και η πραγματικότητα του εμφυλίου θα τον αναγκάσει στην πορεία, να αγωνιστεί πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχε τίποτα το κοινό πέρα από τη δίψα για δικαιοσύνη και την ανάγκη να αντισταθούν στην τυραννία του ISIS. 

Έτσι το Νοέμβριο του 2014, ο Ντελχάζ θα ενταχθεί σε ένα τάγμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το οποίο πολεμούσε στο πλευρό των Κούρδων του YPG στην πολιορκούμενη από το «Ισλαμικό Κράτος», θρυλική πόλη, Κομπάνε.

Στην πόλη αυτή και την ενδοχώρα της, έως τις όχθες του Ευφράτη, ο Ντελχάζ θα συμμετάσχει σε μάχες εντός κατοικημένων περιοχών, ερχόμενος σε επαφή λίγων μέτρων με τους τζιχαντιστές.

Παρότι ήταν εγκλοβισμένος για μεγάλο διάστημα στην Κομπανέ και κινδύνεψε πολλές φορές να χάσει την ζωή του τελικά κατάφερε να βγει σώος και αβλαβής μετά από σχεδόν ένα χρόνο μάχης. Μάλιστα αποφάσισε ότι έπρεπε να ενημερώσει τον κόσμο για αυτά που έζησε καθώς και να επιμορφωσει το κοινό για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα πολιτικά γεγονότα της Συρίας όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο που βγήκε το 2016 και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα με τίτλο Ντελχάζ: Ο Έλληνας που πολέμησε τους Tζιχαντιστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurostat: Ποιοι έγιναν πλουσιότεροι στην Ευρώπη και γιατί η Ελλάδα έμεινε πίσω;

Stories 27.11.2025
Η Ελλάδα από τις λίγες χώρες όπου οι πολίτες φτώχυναν σε 20 χρόνια

Ο άνθρωπος που είδε την κρίση του 2008 να έρχεται, κάνει μια ανησυχητική πρόβλεψη για την ΑI

Stories 27.11.2025
O θρυλικός επενδυτής που ενέπνευσε την ταινία «Big Short», επιστρέφει με μια νέα προειδοποίηση

10 φωτογραφίες που αποκαλύπτουν ωμές αλήθειες από το παρελθόν

Ιστορικά 27.11.2025
Οσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε πως τίποτα στο παρελθόν δεν είναι τόσο απλ

Thanksgiving: Τι ακριβώς γιορτάζουν οι Αμερικανοί σήμερα ;

Ιστορικά 27.11.2025
Τι είναι η «Ημέρα των Ευχαριστιών» που γιορτάζεται στις ΗΠΑ

10 μέρη‑«παράδεισος» όπου ζεις σαν βασιλιάς με τα μισά λεφτά – Δες πού μετακομίζουν όλοι!

Νέα Εποχή Χτες
Πόσο κοστίζει πραγματικά μια ζωή στον παράδεισο; Οι χώρες όπου το πορτοφόλι σου… ανασαίνει!

Έφυγε από το κακοποιητικό σπίτι στα 4 και βρήκε οικογένεια σε μια αγέλη αδέσποτων σκύλων

Stories Χτες
Ο δρόμος αποδείχτηκε πιο ασφαλής από το ίδιο του το σπίτι

O Μαμντάνι δεν περίμενε ποτέ να δει αυτό το πράγμα στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ

Stories Χτες
Μια συνάντηση που όλοι περίμεναν… να εκραγεί

Η χώρα που θέλει να θανατώσει 2,5 εκατομμύρια γάτες μέχρι το 2050

Stories Χτες
Η χώρα έχει ζήσει ξανά εκρήξεις οργής γύρω από το θέμα

Το ροζ πουλόβερ που διχάζει την αμερικανική δεξιά

Stories Χτες
Η συζήτηση πήρε και πολιτική διάσταση

Μαριάνθη Κάσδαγλη: Μια Ελληνίδα πλοίαρχος ανοίγει το παιχνίδι για τις γυναίκες στο yachting

Πρόσωπα Προχτές
Eμπνέει τις γυναίκες και τιθασεύει τα κύματα