E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία

Η μάχη δίπλα στους Κούρδους κατά του ISIS

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 18/10/2019 | 00:13

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία
Amber Clay από το Pixabay

Το κανονικό του όνομα είναι άγνωστο, ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια του, όμως η ιστορία του είναι αληθινή και τόσο εντυπωσιακή ώστε να γίνει βιβλίο.

Ο Ντελχάζ, "Ο Έλληνας" όπως έγινε γνωστός στη Συρία, ήταν 28 χρονών όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011. Η απαγωγή του μητροπολίτη του Χαλεπίου και ο διωγμός των θρησκευτικών μειονοτήτων ήταν οι αφορμές που τον ώθησαν να πάρει μια δύσκολη και επίπονη απόφαση...να πάει να πολεμήσει εθελοντικά κατά του Isis. 

Οι θηριωδίες και οι ιδέες που πρεσβεύουν την πιο φονταμενταλιστική και ακραία έκδοση του θρησκευτικού φανατισμού έως σήμερα δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες και να κερδίσουν περισσότερο έδαφος για τον Ντελχάζ. 

Ο ριψοκίνδυνος νέος αρχικά έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά πολι-τιστικά στοιχεία με τους Έλληνες, δηλαδή τις ένοπλες οργανώσεις που αποτελούνται από Σύριους χριστιανούς. Όμως οι συνθήκες του πολέμου και η πραγματικότητα του εμφυλίου θα τον αναγκάσει στην πορεία, να αγωνιστεί πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχε τίποτα το κοινό πέρα από τη δίψα για δικαιοσύνη και την ανάγκη να αντισταθούν στην τυραννία του ISIS. 

Έτσι το Νοέμβριο του 2014, ο Ντελχάζ θα ενταχθεί σε ένα τάγμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το οποίο πολεμούσε στο πλευρό των Κούρδων του YPG στην πολιορκούμενη από το «Ισλαμικό Κράτος», θρυλική πόλη, Κομπάνε.

Στην πόλη αυτή και την ενδοχώρα της, έως τις όχθες του Ευφράτη, ο Ντελχάζ θα συμμετάσχει σε μάχες εντός κατοικημένων περιοχών, ερχόμενος σε επαφή λίγων μέτρων με τους τζιχαντιστές.

Παρότι ήταν εγκλοβισμένος για μεγάλο διάστημα στην Κομπανέ και κινδύνεψε πολλές φορές να χάσει την ζωή του τελικά κατάφερε να βγει σώος και αβλαβής μετά από σχεδόν ένα χρόνο μάχης. Μάλιστα αποφάσισε ότι έπρεπε να ενημερώσει τον κόσμο για αυτά που έζησε καθώς και να επιμορφωσει το κοινό για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα πολιτικά γεγονότα της Συρίας όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο που βγήκε το 2016 και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα με τίτλο Ντελχάζ: Ο Έλληνας που πολέμησε τους Tζιχαντιστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες

Το πλάσμα που γεννήθηκε το 1627 ζει ακόμα σήμερα: Ο καρχαρίας‑μυστήριο που νικά τον χρόνο

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Κολυμπά στους ωκεανούς εδώ και σχεδόν 400 χρόνια και θεωρείται το γηραιότερο σπονδυλωτό της Γης

Το ελληνικό πάθος της Αγκάθα Κρίστι που έμεινε κρυφό για χρόνια

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Από την Ολυμπία και τους Δελφούς μέχρι την Ακρόπολη, η συγγραφέας που κατέκτησε τον κόσμο είχε μια ξεχωριστή αδυναμία στη χώρα μας

Τέλος στις «γκρίζες ζώνες»: Ιστορικό ψήφισμα της ΕΕ για τα δικαιώματα των γυναικών

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Kοινός, ξεκάθαρος νομικός ορισμός της συναίνεσης

Έλεγαν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα σβήσει αυτή τη δουλειά, κι όμως την πολλαπλασίασε

E-Daily 1.Hero 30.04.2026
Η έκρηξη που κανείς δεν περίμενε και τώρα δεν ελέγχεται

Ιράν: Αλλο ένα κεφάλαιο στην ιστορία των «Unpopular Wars»

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Το μάθημα που δεν έγινε βίωμα

Αλήθεια ή μύθος: Τι είπε (ή δεν είπε) ο Ιούλιος Καίσαρας πριν πεθάνει

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς γεννήθηκε μια ψεύτικη τελευταία φράση

Το θρυλικό Orient Express επιστρέφει και η νέα του διαδρομή μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφικό όνειρο

E-Daily 3.Left Χτες
Από το Παρίσι ως την Ακτή Αμάλφι, το πιο διάσημο τρένο του κόσμου εγκαινιάζει μια νέα εποχή πολυτέλειας και νοσταλγίας

Γιατί η Κένυα «γεννάει» μαραθωνοδρόμους;

E-Daily 3.Left Χτες
Τι κρύβεται πίσω από τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου

Τα ισχυρότερα ρήγματα που διαμορφώνουν το ελληνικό τοπίο

E-Daily 3.Left Χτες
Από την Πάρνηθα μέχρι την Αταλάντη

Explainer: Τραμπ εναντίον Κίμελ ‑ Τι έγινε (πάλι) και γιατί έχει ξεφύγει η φάση

E-Daily 3.Left Χτες
Το σχόλιο για τη Μελάνια που τίναξε τα πάντα στον αέρα