E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία

Η μάχη δίπλα στους Κούρδους κατά του ISIS

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 18/10/2019 | 00:13

Ο Έλληνας που πολέμησε τους τζιχαντιστές στην Συρία
Amber Clay από το Pixabay

Το κανονικό του όνομα είναι άγνωστο, ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια του, όμως η ιστορία του είναι αληθινή και τόσο εντυπωσιακή ώστε να γίνει βιβλίο.

Ο Ντελχάζ, "Ο Έλληνας" όπως έγινε γνωστός στη Συρία, ήταν 28 χρονών όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011. Η απαγωγή του μητροπολίτη του Χαλεπίου και ο διωγμός των θρησκευτικών μειονοτήτων ήταν οι αφορμές που τον ώθησαν να πάρει μια δύσκολη και επίπονη απόφαση...να πάει να πολεμήσει εθελοντικά κατά του Isis. 

Οι θηριωδίες και οι ιδέες που πρεσβεύουν την πιο φονταμενταλιστική και ακραία έκδοση του θρησκευτικού φανατισμού έως σήμερα δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες και να κερδίσουν περισσότερο έδαφος για τον Ντελχάζ. 

Ο ριψοκίνδυνος νέος αρχικά έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που έχουν κοινά πολι-τιστικά στοιχεία με τους Έλληνες, δηλαδή τις ένοπλες οργανώσεις που αποτελούνται από Σύριους χριστιανούς. Όμως οι συνθήκες του πολέμου και η πραγματικότητα του εμφυλίου θα τον αναγκάσει στην πορεία, να αγωνιστεί πλάι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν είχε τίποτα το κοινό πέρα από τη δίψα για δικαιοσύνη και την ανάγκη να αντισταθούν στην τυραννία του ISIS. 

Έτσι το Νοέμβριο του 2014, ο Ντελχάζ θα ενταχθεί σε ένα τάγμα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το οποίο πολεμούσε στο πλευρό των Κούρδων του YPG στην πολιορκούμενη από το «Ισλαμικό Κράτος», θρυλική πόλη, Κομπάνε.

Στην πόλη αυτή και την ενδοχώρα της, έως τις όχθες του Ευφράτη, ο Ντελχάζ θα συμμετάσχει σε μάχες εντός κατοικημένων περιοχών, ερχόμενος σε επαφή λίγων μέτρων με τους τζιχαντιστές.

Παρότι ήταν εγκλοβισμένος για μεγάλο διάστημα στην Κομπανέ και κινδύνεψε πολλές φορές να χάσει την ζωή του τελικά κατάφερε να βγει σώος και αβλαβής μετά από σχεδόν ένα χρόνο μάχης. Μάλιστα αποφάσισε ότι έπρεπε να ενημερώσει τον κόσμο για αυτά που έζησε καθώς και να επιμορφωσει το κοινό για τον πολιτισμό, την ιστορία και τα πολιτικά γεγονότα της Συρίας όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο που βγήκε το 2016 και κυκλοφορεί μέχρι σήμερα με τίτλο Ντελχάζ: Ο Έλληνας που πολέμησε τους Tζιχαντιστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο κανόνας «10 και 2» στο τιμόνι πέθανε: Γιατί πλέον είναι επικίνδυνος

Νέα Εποχή 02.12.2025
Το προτείνουν σήμερα οι ειδικοί

Ο πραγματικός λόγος που ένα φέρετρο μπορεί να εκραγεί

Stories 02.12.2025
Μια δυσάρεστη, αλλά υπαρκτή κατάσταση που καλούνται κατά καιρούς να διαχειριστούν οι τελετουργοί κηδειών

Αυτή είναι η μοναδική χώρα που συνταγογραφεί... τα ταξίδια

Νέα Εποχή 02.12.2025
Η πρώτη χώρα που εντάσσει επισήμως τη «θεραπεία μέσω ταξιδιών» στο σύστημα υγείας της

Πως η ευρωπαϊκή ακροδεξιά «σημαιοστολίζεται» και ετοιμάζεται να ανέβει στην εξουσία

Stories 02.12.2025
Με προσεγμένη εικόνα, επαγγελματικό επικοινωνιακό στιλ και αυστηρή εσωτερική πειθαρχία

Απαγωγή ή προστασία; Η οικογένεια του δάσους που διχάζει την Ιταλία – τι πραγματικά συμβαίνει

Πρόσωπα 02.12.2025
Μια ασυνήθιστη οικογενειακή ιστορία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία

Η χώρα που κλείνει τις φυλακές της και η κοινωνία της είναι πιο ασφαλής!

Νέα Εποχή Χτες
Πώς η μείωση της βίας και η διαφορετική φιλοσοφία τιμωρίας άδειασε τις φυλακές

Το άθλημα που κάνει πάταγο: 90 λεπτά απόλυτης ακινησίας ‑ Μπορείς να το αντέξεις;

Νέα Εποχή Χτες
Ο πρωταθλητής του… «τίποτα» αποκαλύπτει γιατί το να αδειάζεις το μυαλό σου μπορεί να γίνει το μυστικό για περισσότερη δημιουργικότητα, καθαρότητα και ηρεμία

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο βγάζεις λεφτά από το ΑΤΜ στο Ντουμπάι

Stories Χτες
Η ιδέα είναι απλή, αλλά η εκτέλεση εντυπωσιακή

3,7 εκατομμύρια Κινέζοι για μια θέση στο Δημόσιο: Οι πιο δύσκολες εξετάσεις του κόσμου

Stories Χτες
Στην Κίνα για μια δουλειά στο Δημόσιο… διαβάζεις σαν να δίνεις για NASA