E-Daily

Η σφαγή που έκανε τους Ευρωπαίους να αποκαλέσουν την Ελλάδα «χώρα ημιβαρβάρων»

Οδήγησε στον διεθνή διασυρμό της χώρας

27/10/2018 | 00:48

Σαράντα περίπου χρόνια μετά το τέλος της επανάστασης, στην Ελλάδα οι ληστές έκαναν σχεδόν ότι ήθελαν, ειδικά στην ύπαιθρο. Οι κυβερνήσεις έπαιρναν μέτρα, αλλά δεν έφταναν. Η μη επαρκής αστυνόμευση καθώς και η πολιτική ασυλία ορισμένων ληστών, δεν έδιναν λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα.

Στις 30 Μαρτίου του 1870, λίγο πριν το Πάσχα, ομάδα Άγγλων και Ιταλών περιηγητών θέλησε να επισκεφτεί τον Μαραθώνα, ώστε να δει από κοντά το πεδίο της ιστορικής ομώνυμης μάχης. Οι περιηγητές αποτελούνταν από τον λόρδο και τη λαίδη Μάνκαστερ, τον νεαρό φίλο τους Φρέντερικ Βάινερ, τον δικηγόρο Έντουαρντ Λόιντ, τον τρίτο γραμματέα της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα Έντουαρντ Χέρμπερτ και τον γραμματέα της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, κόμη Αλμπέρτο ντε Μπόιλ.

Η εκδρομή εξελίχθηκε αρχικά χωρίς απρόοπτα, μέχρι που η ομάδα πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Η συμμορία των αδερφών Αρβανιτάκη είχε στήσει ενέδρα στο ύψος του Πικερμίου, μια περιοχή όπου δρούσαν διάφοροι ληστές. Οι χωροφύλακες που την συνόδευαν εξουδετερώθηκαν και οι περιηγητές έπεσαν όμηροι στα χέρια των ληστών.

Ο αρχηγός της συμμορίας, Τάκος Αρβανιτάκης, ζήτησε από την κυβέρνηση Ζαΐμη λύτρα ύψους 50.000 λιρών. Η αγγλική πρεσβεία δέχθηκε αμέσως του όρους τους. Ωστόσο η κυβέρνηση ήταν ανένδοτη, θεωρώντας πως δεν έπρεπε να υποχωρήσει για να μην εξευτελιστεί η χώρα. Οι ληστές εξοργίστηκαν από την κωλυσιεργία, όμως ο λόρδος Μάνκαστερ τους έπεισε να τον αφήσουν, για να τους φέρει ο ίδιος τα λύτρα.

Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε σε κανένα σημείο και μάλιστα έστειλε στρατιωτικό απόσπασμα για την σύλληψη των ληστών. Εκείνοι απελευθέρωσαν τις γυναίκες και κατέφυγαν στον Ωρωπό, απειλώντας πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στην καταδίωξη, θα σκότωναν τους ομήρους.

Ο τότε υπουργός Στρατιωτικών, Σκαρλάτος Σούτσος, ήταν διατεθειμένος να συζητήσει μόνο την άνευ όρων παράδοση των ομήρων και ίσως, την ευνοϊκή μεταχείριση των ληστών. Ο στρατός συνέχισε την επιχείρησή του, προσπαθώντας να τους εγκλωβίσει ώστε να μην περάσουν τα σύνορα, τα οποία τότε βρίσκονταν λίγο πιο βόρεια της Λαμίας.

Στις 9 Απριλίου του 1870, ένα απόσπασμα συνάντησε τους ληστές στο Δήλεσι. Οι ληστές σκότωσαν τους τέσσερις ομήρους και προσπάθησαν να διαφύγουν. Στην μάχη που ακολούθησε 20 από αυτούς έπεσαν νεκροί, 9 συνελήφθησαν, ενώ μόνο ο Τάκος Αρβανιτάκης με λιγοστούς συντρόφους του κατάφεραν να ξεφύγουν.

Ο διεθνής διασυρμός της χώρας που ακολούθησε έπληξε πολύ το γόητρό της. Ο ευρωπαϊκός τύπος μίλησε για «χώρα ημιβαρβάρων», «φωλεά ληστών και πειρατών», και χαρακτήρισε την Ελλάδα «εντροπή για τον πολιτισμό», που «τίθενται εκτός του κύκλου των πολιτισμένων κρατών». Κάποιοι στην Αγγλία υπονόησαν σχέση ληστών – κράτους, ενώ κάποιοι πιο ακραίοι, ζήτησαν στρατιωτική επέμβαση στην Ελλάδα.

Τελικά με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, ειδικά του Άγγλου υπουργού Εξωτερικών, Γλάδστων, η χώρα γλίτωσε τα χειρότερα. Ως μια κίνηση καλής θέλησης, η κυβέρνηση αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων με 22.000 χρυσές λίρες την καθεμία (88.000 λίρες σύνολο). Όταν μάλιστα έγινε γνωστό ότι στα κτήματα του υπουργού Στρατιωτικών Σκαρλάτου Σούτσου, έβρισκαν καταφύγιο οι διαβόητοι Αρβανιτάκηδες, ο υπουργός υπέβαλλε την παραίτησή του, ενώ αργότερα παραιτήθηκε ολόκληρη η κυβέρνηση Ζαΐμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry

Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Ποιος είναι ο σκοπός τους και τι επιδιώκει με αυτούς;

Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που εγινε σύμβολο

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026
Μια γονεϊκή φιλοσοφία που θέλει συζήτηση

National Geographic: Φωτογραφία με λιβελούλες πάνω από τον Ορινόκο μάγεψε το Instagram

E-Daily 3.Left Χτες
Η φωτογράφος Juanita Escobar αποτύπωσε εκατοντάδες λιβελούλες να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό κοντά στον ποταμό Ορινόκο της Κολομβίας.

Τραγούδησε χωρίς χιτζάμπ και καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα: Η υπόθεση της Parastoo Ahmadi προκαλεί παγκόσμιο σοκ

E-Daily 3.Left Χτες
Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Πώς να καταλάβεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν η παραλία που διάλεξες είναι καθαρή ή μολυσμένη

E-Daily 3.Left Χτες
Αφρός, φύκια και ιριδισμοί: τι σημαίνει τελικά το καθένα για την ποιότητα των νερών που κολυμπάμε.