Το 1997 ήταν ένα σημείο καμπής για την Apple. Ο Steve Jobs μόλις είχε επιστρέψει στην εταιρία, η οποία ήταν σε κακά χάλια. Είχε απολυθεί το 1985, αλλά η εταιρία του τον χρειαζόταν.
Το 1/3 του προσωπικού είχε απολυθεί και όπως είπε αργότερα ο Steve Jobs, είχε μόλις 90 μέρες περιθώριο ώστε να γλιτώσει την χρεωκοπία. 21 χρόνια μετά η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρία που αξίζει 1 τρισ. δολάρια, με την μετοχή της να καλπάζει την περασμένη Πέμπτη και να φτάνει στα 207,39 δολάρια.
Ωστόσο το 1997, η Microsoft την είχε σχεδόν βγάλει από την αγορά. Κι εκεί ήρθε η λογική και η ιδιοφυία του Steve Jobs. Μέσα από μια σειρά καινοτόμων ιδεών και προϊόντων, η Apple κατάφερε να γίνει κολοσσός ξανά. Η κριτική για τον τρόπο που έγινε αυτό και η τραγωδία με τον πρόωρο θάνατο του Jobs το 2011, δεν σταμάτησαν την ανάπτυξή της, που έφτασε στο ζενίθ της το 2018.
Από το 1980 μέχρι το 1985, όταν και ο Jobs εκδιώχθηκε από την εταιρία, η Apple ήταν ένα από τα πιο γνωστά brands παγκοσμίως. Μια σειρά κακών χειρισμών την έφτασε κοντά στην χρεωκοπία, όταν στο τέλος του 1996, το σύνολο των μετοχών της δεν ξεπερνούσε σε αξία τα 3 δισ. δολάρια. Η Apple αγόρασε τότε την εταιρία του Jobs, την Next, και ο Jobs επέστρεψε στο «σπίτι» του. «Ήταν χειρότερα απ’ ότι είχα φανταστεί», είχε δηλώσει αργότερα.
Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1997, ο Jobs μίλησε στο προσωπικό, με το βίντεο να κυκλοφορεί αρκετά χρόνια μετά στο διαδίκτυο. Εμφανίστηκε με ένα κοντό σορτσάκι και σανδάλια, αλλά η εμφάνιση δεν είχε τόση σημασία. Γιατί η συγκεκριμένη ομιλία θεωρείται εκείνη που άλλαξε το μέλλον της εταιρίας. Ανακοίνωσε ότι σταματάει το 70% των προϊόντων και εστίασε στο σλόγκαν «Think Different», έχοντας στο μυαλό του τους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο (οι οποίοι αν ζούσαν, όπως είπε, θα χρησιμοποιούσαν σίγουρα mac).
Στο τέλος της ομιλίας του, είπε πως είναι σίγουρος πως η Apple θα σταθεί στα πόδια της. «Η ερώτηση δεν είναι αν μπορούμε να πετύχουμε την μεταστροφή της Apple. Η ερώτηση είναι: Μπορούμε να κάνουμε την Apple ξανά μεγάλη;». Με τον τρόπο αυτό έθεσε ψηλά τον πήχη, χωρίς να συζητάει καθόλου το ενδεχόμενο αποτυχίας. Και λίγα χρόνια μετά, με έναν συνδυασμό προϊόντων και μιας πρωτότυπης διαφημιστικής καμπάνιας, τα κατάφερε.
Το iMac G3 είχε τεράστια επιτυχία το 1998 ενώ 3 χρόνια αργότερα, με το iPod ήταν πλέον ήδη μεγάλη. Και η συνεισφορά του Steve Jobs δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το 2007 όταν το iPhone κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, η Apple είχε αξία 73,4 δισ. δολάρια. Και σήμερα έφτασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της
Ποιο ήταν το ένοχο μυστικό του Τσόρτσιλ
Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;
Τέλος στο πλαστικό των εξάδων νερού και αναψυκτικών ‑ τι αλλάζει πραγματικά με τον νέο κανονισμό της ΕΕ
Το εντυπωσιακό φαινόμενο που «σάρωσε» παραλία της Γαλλίας ‑ τι κρύβεται πίσω από τον «τοίχο» νεφών
Ποιο συστατικό της Taco Bell κρύβεται πίσω από τη μεγάλη επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ;
Ποιος πλήρωσε σχεδόν 5 εκατ. δολάρια για τη φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ 1958;
Το σπάνιο φαινόμενο στη θάλασσα που μπερδεύει όποιον το δει
Το πιο αρχαίο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο βρέθηκε σε ελληνικό νησί
Τι πάθηση έχει ο άνθρωπος με τα περισσότερα δόντια στον κόσμο
Μπορούν να φυτρώσουν ρεβίθια στη Σελήνη; Το εντυπωσιακό πείραμα που πέτυχε
Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left Χτες






