E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από που πήραν το όνομά τους 10 ιστορικές συνοικίες της Αθήνας

Γνωρίζετε τις ιστορίες;

Δημοσίευση 10/9/2017 | 00:09

Από που πήραν το όνομά τους 10 ιστορικές συνοικίες της Αθήνας

Οι συνοικίες της Αθήνας έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες προέλευσης του ονόματός τους. Ο τρόπος που προέκυψαν οφείλεται συνήθως σε κάποιον γνωστό κάτοικο της, σε κάποιο συμβάν ή σε ένα χαρακτηριστικό κτίσμα της.

Εσείς γνωρίζετε πως οι παρακάτω 10 ιστορικές συνοικίες πήραν το όνομά τους;

Μπραχάμι

Το Μπραχάμι σήμερα λέγεται επίσημα Άγιος Δημήτριος. Όμως οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακόμα την παλιά του ονομασία. Το όνομα προέκυψε μάλλον από έναν Εβραίο ιδιοκτήτη μεγάλης έκτασης γης, με το Αβραάμ να γίνεται Μπραχάμης και Μπραχάμ Πασάς επί τουρκοκρατίας.

Τζιτζιφιές

Η συνοικία της Καλλιθέας κοντά στην παραλιακή λεωφόρο οφείλει το όνομά της στα δέντρα με το ίδιο όνομα που ευδοκιμούσαν στην περιοχή. Η περιοχή μέχρι και πριν από 50 χρόνια ήταν ολόκληρος συνοικισμός με περισσότερους από 3.000 κατοίκους.

Χαυτεία

Η περιοχή των Χαυτείων είχε γνωρίσει τεράστιες δόξες, αφού επρόκειτο για το πιο κεντρικό σημείο των Αθηνών. Πήρε το όνομά της από τον θρυλικό καφενείο της περιοχής που ανήκε στον Ιωάννη Χάφτα. Αρχικά, τα Χαυτεία αποτελούνταν από τα τετράγωνα της Πατησίων από την οδό Βερανζέρου μέχρι τη Σταδίου. Σήμερα, το όνομα χρησιμοποιείται για το κομμάτι της Αιόλου ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου.

Εξάρχεια

Ίσως η πιο γνωστή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, με πλούσια πολιτική ιστορία ιδίως κατά τον 20ο αιώνα. Πήραν το όνομά τους από τον ιδιοκτήτη ενός μεγάλου για την εποχή καταστήματος που βρισκόταν στην οδό Θεμιστοκλέους, τον Ηπειρώτη Έξαρχο.

Κουκουβάουνες

Στα αρχαία, η σημερινή περιοχή της μεταμόρφωσης, ονομαζόταν Γλαύκεια, που πήρε το όνομά της από την Γλαύκα, δηλαδή την κουκουβάγια, λόγω του μεγάλου πληθυσμού του συγκεκριμένου πουλιού στην περιοχή. Με το πέρασμα του χρόνου και την υποβάθμιση της Γλαύκας σε κουκουβάγια, η περιοχή ονομάστηκε Κουκουβάουνες.

Μεταξουργείο

Λίγο μετά το τέλος της ελληνικής επανάστασης, στην περιοχή του σημερινού Μεταξουργείου, άρχισε να λειτουργεί ένα εργοστάσιο μεταξωτών υφασμάτων, στην ημιτελή κατοικία του πρίγκιπα Κατακουζηνού. Το όνομα της συνοικίας ήταν φυσικό να προκύψει από αυτό.

Πατήσια

Τα Πατήσια, η συνοικία που γνώρισε δόξες και αργότερα υποβαθμίστηκε, δεν είναι απολύτως βέβαιο από που ακριβώς πήρε την ονομασία της. Τα σενάρια είναι αρκετά. Κάποιοι λένε πως η ονομασία προέρχεται από την φράση που έλεγαν τα παιδιά σε έναν Τούρκο Αγά που μεθούσε και τα κυνηγούσε, «Αγά... πάτα ίσια». Η επικρατέστερη όμως προέλευση είναι ότι πήραν το όνομά τους από τον αρχαίο Δήμο Βάτης και συγκεκριμένα από τον επιρρηματικό τύπο Βάτησι.

Κολωνάκι

Η αριστοκρατική συνοικία του κέντρου οφείλει το όνομα της σε ένα μικρό κολωνάκι που βρίσκεται ακόμα στην ομώνυμη πλατεία. Το κολωνάκι αυτό τοποθετήθηκε στο σημείο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Αθηναίοι της εποχής συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες για αποφυγή επιδημιών ή άλλων συμφορών. Στα σημεία που κατέληγαν οι λιτανείες έστηναν ένα κολωνάκι. Υπάρχουν αρκετά τέτοια κολωνάκια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με αυτό να είναι το πιο γνωστό.

Βουλιαγμένη

Το πολυτελές παραλιακό προάστειο πήρε το όνομα του από την Λίμνη της Βουλιαγμένης, η οποία δημιουργήθηκε από καθίζηση του εδάφους. Το έδαφος λοιπόν βούλιαξε, εξού και το Βουλιαγμένη.

Πετράλωνα

Υπάρχουν πολλά σενάρια για την ρίζα της ονομασίας της ιστορικής συνοικίας της Αθήνας. Το πρώτο λέει πως το όνομα προέρχεται από τα αλώνια που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή και το πετρώδες έδαφός της. Μια άλλη αναφέρεται στο δημοψήφισμα που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής μετά την κατοχή, όπου και αποφασίστηκε η περιοχή να πάρει το όνομά της από τον ήρωα της αντίστασης, Πέτρο Αλωναριώτη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories 11.05.2025
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το ελληνικό ψαροχώρι που ιδρύθηκε από μια ταβέρνα

Νέα Εποχή 11.05.2025
Το ψαροχώρι της Μεσσηνίας που γεννήθηκε από μια ταβέρνα και έγινε τουριστικός παράδεισος

Το 70s παιδικό παιχνίδι που απαγορεύτηκε ως επικίνδυνο, αλλά έγινε... τραγούδι

Retro 11.05.2025
Από επικίνδυνο παιχνίδι σε μουσικό σουξέ

Γιατί η Σουηδία πατάει το OFF στις οθόνες των παιδιών

Νέα Εποχή 11.05.2025
Η Σουηδία προειδοποιεί «Απομακρύνετε από τις οθόνες τα παιδιά κάτω των 2 ετών»

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories 11.05.2025
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή 11.05.2025
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Χτες
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας, αλλά αθωώθηκε 20 χρόνια μετά

Stories Χτες
Από τη φυλάκιση στην αποκατάσταση της αλήθειας

Ο πιο «τυχερός άνθρωπος της Καρδίτσας» και το τραγικό τέλος του

Stories Χτες
«Μακάρι να είχα σκίσει αυτό το λαχείο»

Όταν η μητρότητα σκοτεινιάζει – Η φωνή της Νικολέττας Ράλλη δίνει λόγο σε χιλιάδες γυναίκες

Απόψεις Προχτές
Η εξομολόγηση της Νικολέττας Ράλλη για την επιλόχειο κατάθλιψη μας αγγίζει είτε είμαστε μαμάδες είτε όχι