E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαδωμένοι γίγαντες στο Σοχό: Ένα έθιμο αιώνων

Η ιστορία αναβίωνει

Δημοσίευση 2/7/2016 | 00:30

Λαδωμένοι γίγαντες στο Σοχό: Ένα έθιμο αιώνων

Ένα παραδοσιακό έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στις 28, 29 και 30 Ιουνίου στο Σοχό με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Αποστόλων.

Πρόκειται για την παραδοσιακή ελεύθερη πάλη των «πεχλιβάνηδων», παλαιστών από την Ελλάδα, την Τουρκία και χώρες των Βαλκανίων. Το έθιμο αυτό συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και έλκει τις ρίζες του από την αρχαιότητα. Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να προέρχεται από την περσική παράδοση. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες από την περσική λέξη pehlevan, που σημαίνει «ήρωας» ή «πρωταθλητής».

Η παράδοση των πεχλιβάνηδων επιβάλλει στους αθλητές να αγωνίζονται φορώντας μόνο τα κισπέτια, χειροποίητα παντελόνια πάλης που κατασκευάζονται από δέρματα ζώων και ζυγίζουν έως και δέκα κιλά. Τα παντελόνια αυτό είναι στενά και αρκετά εφαρμοστά στη μέση των παλαιστών, ώστε να μην μπορεί να το γραπώσει ο αντίπαλος. Παρ’ όλα αυτά το κισπέτ είναι το μόνο μέρος που ευνοεί, κάπως, τις λαβές, αφού τα κορμιά των παλαιστών είναι αλειμμένα με λάδι.

Πώς γίνεται η πάλη
Η πάλη γίνεται πάνω στο έδαφος και είναι ελεύθερης τεχνικής. Η είσοδος των παλαιστών στο «αλώνι» γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, με χτυπήματα των χεριών στα γόνατα και αλλά τσαλίμια. Οι αθλητές χωρίζονται σε ζευγάρια και παλεύουν επάνω στο γρασίδι του γηπέδου. Κυρίαρχος στόχος είναι η επίδειξη της τεχνικής, η επιδεξιότητα, ο έξυπνος χειρισμός που θα φέρει τον αντίπαλο με την πλάτη στο γρασίδι. Η ιδιαίτερη αυτή πάλη απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, ρυθμό και εκπαίδευση και προϋποθέτει αγάπη για την παράδοση. Απαγορεύονται, οι επικίνδυνες λαβές στο λαιμό, τα χτυπήματα και ορισμένες κινήσεις, που εγκυμονούν κινδύνους για τους αθλητές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πάλης παίζεται μια συγκεκριμένη μελωδία από λαϊκούς οργανοπαίκτες, η οποία κατά διαστήματα αυξομειώνεται ανάλογα με την ένταση των κινήσεων των παλαιστών και σταματά μόνο τη στιγμή της ανάδειξης του μεγάλου νικητή. Μέσα στο γήπεδο υπάρχουν δύο κριτές ανά ζευγάρι παλαιστών, στους οποίους επιδεικνύεται απόλυτος σεβασμός. Νικητής αναδεικνύεται όποιος καταφέρει να ακουμπήσει τον αντίπαλο με την πλάτη στο έδαφος. Όμως, αν αυτό δεν επιτευχθεί μέσα στα τριάντα λεπτά του αγώνα, τότε νικητής αναδεικνύεται ο αθλητής που θα καταφέρει, δύο φορές να καθίσει τον αντίπαλο του στα γόνατα, συγκεντρώνοντας έτσι δύο πόντους.

Δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση αυτή του Σοχού

Το άθλημα της πάλης είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη λαϊκή παράδοση των χωρών των Βαλκανίων. Οι κάτοικοι του Σοχού επαίρονται ότι η δική τους παλαιστική διοργάνωση «είναι από τις πιο παλιές, τις πιο δίκαιες». «Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση του είδους, μετά από εκείνη της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Υπάρχουν τριάντα κριτές, οι οποίοι παρακολουθούν τους αγώνες και δεν χαρίζονται σε κανένα. Εδώ, μετράει η αξία, όχι η εθνικότητα. Αγαπούμε την πάλη και την παράδοση και επιβραβεύουμε την τεχνική και την επιδεξιότητα» λέει ο πρώην κοινοτάρχης Σοχού, Θανάσης Λέτσιος.

Στα παλαιότερα χρόνια, το έπαθλο ήταν ένα δαμάλι, ή ένας τράγος, ενώ στις μέρες μας τα έπαθλα είναι κυρίως χρηματικά, αν και οι Σοχινοί εξακολουθούν να αφιερώνουν συμβολικά ζώα στη γιορτή και γενικώς να ενισχύουν με δικές τους εισφορές το πανηγύρι. Την οργάνωση του πανηγυριού αναλαμβάνει ειδική οργανωτική επιτροπή που αποτελείται από κατοίκους του Σοχού, ενώ ο Δήμος Λαγκαδά συμβάλλει με τις χορηγίες και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories Χτες
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια