Το Νο1 τυρί στον κόσμο για φέτος είναι ελληνικό ‑ Μπορείς να μαντέψεις ποιο είναι;
Σάρωσε τα διεθνή βραβεία και τρέλανε το TasteAtlas
Δημοσίευση 10/12/2025 | 00:24

Ποιος να το φανταζόταν ότι το πιο διάσημο τυρί του πλανήτη για το 2025/2026 δεν έρχεται από την Ελβετία, τη Γαλλία ή την Ιταλία, αλλά από ένα κυκλαδονήσι; Κι όμως, η Γραβιέρα Νάξου PDO αναδείχθηκε το Νο1 τυρί στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια πλατφόρμα TasteAtlas, γράφοντας ιστορία για την ελληνική γαστρονομία.
View this post on Instagram
Το ελληνικό “χρυσάφι” που σαγήνευσε τους κριτές
Φτιαγμένη αποκλειστικά στη Νάξο, κάτω από το δυνατό κυκλαδίτικο φως και μέσα σε παραδοσιακές πετρόχτιστες αποθήκες ωρίμανσης, η Γραβιέρα Νάξου κουβαλά όλο το terroir του νησιού. Η συνταγή της; Τοπικό αγελαδινό γάλα, σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, εμπλουτισμένο με μικρές ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος, που χαρίζει βάθος και χαρακτήρα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί ήπιο, βουτυράτο, με διακριτική γλυκύτητα και υπέροχα συμπαγή υφή. Ένα προφίλ τόσο μοναδικό, που κατάφερε να ξεπεράσει δεκάδες παγκοσμίως αναγνωρισμένα τυριά και να σκαρφαλώσει στην κορυφή.
Γιατί ξεχώρισε στο TasteAtlas;
Η κορυφή δεν κερδίζεται εύκολα. Η Γραβιέρα Νάξου πήρε την υψηλότερη βαθμολογία σε παγκόσμιο επίπεδο χάρη σε χιλιάδες επαληθευμένες κριτικές χρηστών, επιβεβαιώνοντας ότι η φήμη της δεν είναι απλώς ελληνική υπερβολή, αλλά παγκόσμιο γεγονός.
Ένα τυρί–πολυεργαλείο
Όσοι την αγαπούν ξέρουν πως η Γραβιέρα Νάξου πάει παντού:
σε λεπτές φετούλες ως μεζές,
σε σπετσοφάι και σαγανάκι που λιώνει και δακρύζεις,
τριμμένη πάνω σε ζεστά ζυμαρικά,
ή κομμένη σε κύβους μέσα σε σαλάτες και πλατό.
Απλή, ευγενική και τόσο ελληνική, κατέκτησε τους ουρανίσκους του κόσμου χωρίς θόρυβο, μόνο με γεύση.






