Το λάθος που κάνουν όλοι στην κουζίνα – και μπορεί να καταστρέψει το σπίτι και το περιβάλλον
Δες τι πραγματικά συμβαίνει στους σωλήνες σου
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 26/11/2025 | 15:15

Κάθε φορά που τελειώνουμε το μαγείρεμα, το πιο εύκολο πράγμα φαίνεται να είναι να αδειάσουμε το λάδι από το τηγάνι κατευθείαν στον νεροχύτη.
Όμως, αυτή η συνήθεια –που συνηθίζεται σε εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο– προκαλεί τεράστιες ζημιές, τόσο στις σωληνώσεις μας όσο και στο περιβάλλον.
Τα μαγειρικά λίπη και λάδια, ακόμη κι αν είναι ζεστά και υγρά τη στιγμή που τα ρίχνουμε, με το κρύο νερό και τις χαμηλές θερμοκρασίες στο αποχετευτικό δίκτυο αρχίζουν να στερεοποιούνται. Το αποτέλεσμα; Βουλωμένοι σωλήνες, κακή απορροή και συχνές επισκέψεις υδραυλικών. Παράλληλα, αυτά τα λίπη ενώνονται με άλλα υλικά που επίσης δεν πρέπει να καταλήγουν στην αποχέτευση –όπως υγρά μαντηλάκια και χαρτοπετσέτες– δημιουργώντας τις γνωστές «μάζες λίπους» ή fatbergs, τεράστιες συμπαγείς μάζες που φράζουν ολόκληρες γραμμές αποχέτευσης.
Η Σουζάν Μακένζι, επικεφαλής της εταιρείας Lifecycle Oils στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συλλέγει και ανακυκλώνει χρησιμοποιημένα έλαια από τη βιομηχανία τροφίμων, εξηγεί ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο νομίζουμε. Όπως τονίζει, τα λάδια «μπλοκάρουν αγωγούς και εγκαταστάσεις αποχέτευσης, προκαλώντας τεράστιο κόστος στις εταιρείες ύδρευσης και σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον».
Και η περιβαλλοντική διάσταση είναι καθοριστική. Όταν το λάδι φτάσει σε ποτάμια ή λίμνες, δημιουργεί ένα στρώμα στην επιφάνεια που εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στο νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ασφυξία ψαριών και άλλων οργανισμών, την τοξικότητα του υδάτινου περιβάλλοντος και την καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων.

pexels
Πολλοί πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, ακόμη και αυτό αρχίζει να στερεοποιείται κάτω από τους 3°C, δημιουργώντας αντίστοιχα προβλήματα. Επιπλέον, όταν βρίσκεται σε υγρή μορφή, προσκολλάται στα τοιχώματα των σωλήνων, παγιδεύοντας υπολείμματα τροφών και σχηματίζοντας σταδιακά φραγές.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
– Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει και το συλλέγουμε σε ένα άδειο βάζο ή μπουκάλι, το οποίο πετάμε στα σκουπίδια όταν γεμίσει.
– Μικρές ποσότητες μπορούμε να τις απορροφήσουμε με χαρτί κουζίνας και να τις απορρίψουμε στον κάδο.
– Όταν είναι ασφαλές, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το λάδι στο μαγείρεμα.
Αν κάποιος έχει ήδη τη συνήθεια να ρίχνει λάδι στον νεροχύτη, μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση γεμίζοντας τον νιπτήρα με πολύ ζεστό νερό και αδειάζοντάς τον δύο-τρεις φορές, ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα που έχουν κολλήσει στους σωλήνες.






