Το ταπεινό μυρωδικό που κρύβει μέσα του σοβαρή υπερδύναμη
Μπορεί να φαίνεται διακριτικό στο πιάτο, αλλά είναι διατροφικός σύμμαχος
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 20/11/2025 | 01:21

Το ταπεινό μυρωδικό που πολλοί χρησιμοποιούν απλώς σαν γαρνιτούρα κρύβει μέσα του σοβαρή… υπερδύναμη. Το σχοινόπρασο, με τα λεπτά πράσινα φύλλα και τη διακριτική, σχεδόν κρεμμυδάτη γεύση, δεν δίνει απλώς άρωμα σε πατάτες, σούπες και κρέμες τυριού – προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Αν και σήμερα το βλέπουμε κυρίως ως διακοσμητικό του πιάτου, η χρήση του για θεραπευτικούς λόγους ξεπερνά τα 4.000 χρόνια. Από την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης μέχρι την ενίσχυση της όρεξης, το σχοινόπρασο είχε θέση στις παραδοσιακές πρακτικές υγείας και θεωρείτο ακόμη και αφροδισιακό, όπως αναφέρει ο βοτανολόγος Δρ. Christopher Hobbs.
Μόλις μία κουταλιά της σούπας αρκεί για να «φορτώσει» τον οργανισμό με πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, που στηρίζουν την όραση, βοηθούν το έντερο και ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Τα τρία βασικά οφέλη του σχοινόπρασου
1. Ήπιο φυσικό αντιφλεγμονώδες
Μελέτες δείχνουν ότι περιέχει ουσίες με αντιβακτηριακή και αντιιική δράση. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για την υγεία του πεπτικού, για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ως ήπιο διουρητικό. Περιέχει επίσης ενώσεις με πιθανή αντιμικροβιακή δράση, τις οποίες αρκετοί θεραπευτές αξιοποιούν σε μικρές λοιμώξεις.
2. Στήριξη της όρασης
Το σχοινόπρασο είναι πηγή βιταμίνης Α – απαραίτητης για τα μάτια. Μια κουταλιά της σούπας καλύπτει περίπου το 3% της ημερήσιας ανάγκης, ενώ προσφέρει και βιταμίνη C με αντιοξειδωτική δράση.

pexels
3. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ, αφού μια μικρή ποσότητα δίνει περίπου το 8% της ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και ενισχύει την υγεία των οστών. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ έχουν πιο γερά οστά και μικρότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.
Μπορεί να φαίνεται… διακριτικό στο πιάτο, αλλά το σχοινόπρασο είναι ένας μικρός διατροφικός σύμμαχος. Προσθέτει άρωμα και φρεσκάδα στα φαγητά, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν την όραση και βοηθούν στη διατήρηση δυνατών οστών. Ακόμη και μικρή κατανάλωση μπορεί να κάνει τη διαφορά, αποδεικνύοντας ότι τα πιο απλά μυρωδικά έχουν συχνά τη μεγαλύτερη αξία.






