E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μετρό που δεν υπήρξε ποτέ: Η απίθανη είδηση που μπέρδεψε τους Αθηναίους το 1948!

Το μετρό της Αθήνας… που δεν υπήρξε ποτέ!

Δημοσίευση 17/10/2025 | 00:18

Το μετρό που δεν υπήρξε ποτέ: Η απίθανη είδηση που μπέρδεψε τους Αθηναίους το 1948!
collage

Όχι, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε κάποιο ανέκδοτο από τα παλιά. Στις 24 Φεβρουαρίου 1948, η εφημερίδα Έθνος κυκλοφόρησε με έναν εντυπωσιακό –και εντελώς παραπλανητικό– τίτλο: «Αι Αθήναι αποκτούν Μετρό!»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ιωάννη Μπέρτσου, η πρωτεύουσα ετοιμαζόταν να αποκτήσει «υπόγειον ηλεκτρικόν σιδηρόδρομον, όπως όλαι σχεδόν αι μεγαλουπόλεις». Μόνο που… δεν επρόκειτο ακριβώς για μετρό!

Η παρεξήγηση πίσω από τον τίτλο

Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα, την 1η Μαρτίου 1948, τέθηκε πράγματι σε λειτουργία ένας καινούργιος ενδιάμεσος σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών – Πειραιώς (ΗΣΑΠ) στην πλατεία Ομονοίας. Παράλληλα, βρίσκονταν σε εξέλιξη έργα για την επέκταση της γραμμής προς την πλατεία Αττικής, και μάλιστα υπόγεια.

Αυτή η –όντως καινοτόμα για την εποχή– υπόγεια διάβαση οδήγησε τον Μπέρτσο να πιστέψει (ή να θελήσει να κάνει το κοινό να πιστέψει) πως η Αθήνα αποκτούσε «μετρό», όπως το Παρίσι ή το Λονδίνο.

Η δύναμη (και η παγίδα) του τίτλου

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής, αλλά και της διαχρονικής σχέσης του Τύπου με τον εντυπωσιασμό. Ένας τίτλος ικανός να κάνει τον αναγνώστη να σταθεί στο περίπτερο και να ρίξει τη ματιά του — ακόμη κι αν η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο ταπεινή.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι εφημερίδες της δεκαετίας του ’40 επέλεγαν πομπώδεις διατυπώσεις, σε μια εποχή όπου η τεχνολογική πρόοδος και η ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον πόλεμο γέμιζαν τον κόσμο με προσδοκίες.

Το πραγματικό “μετρό” που ήρθε… μισό αιώνα αργότερα

Η Αθήνα απέκτησε τελικά πραγματικό μετρό στις 28 Ιανουαρίου 2000, όταν εγκαινιάστηκαν οι πρώτες γραμμές της Αττικό Μετρό. Χρειάστηκε, δηλαδή, να περάσουν 52 ολόκληρα χρόνια από τον ενθουσιώδη τίτλο του Έθνους για να γίνει η φαντασίωση πραγματικότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 1.Hero 04.05.2026
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Χτες
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

E-Daily 3.Left Χτες
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

E-Daily 3.Left Χτες
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.