7 λάθη που κάνεις στον καφέ σου και τον μετατρέπεις (άθελά σου) σε ανθυγιεινό
Μπορεί να τα κάνεις ήδη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/9/2025 | 00:08

Ο καφές είναι για πολλούς η πιο ιερή στιγμή της ημέρας. Το πρωινό «boost», η μικρή απόλαυση που συνοδεύει τη δουλειά, τη βόλτα ή το διάλειμμα. Όμως, όσο και αν τον αγαπάμε, πολλές φορές κάνουμε επιλογές που ακυρώνουν τα οφέλη του.
Αρωματικά πρόσθετα
Αυτά τα γλυκά, αρωματικά πρόσθετα μπορεί να κάνουν τον καφέ σου πιο γευστικό, όμως κρύβουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη. Για παράδειγμα, δύο κουταλιές από creamer βανίλιας προσθέτουν έως και 60 θερμίδες και 10 γραμμάρια ζάχαρης! Δοκίμασε φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη (π.χ. βρώμης ή σόγιας) – δίνει κρεμώδη υφή χωρίς «ενοχές».
Υπερβολική ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά
Η γλυκύτητα είναι ωραία, αλλά όταν ξεφεύγει, ο καφές σου γίνεται θερμιδική βόμβα. Ακόμα και τα light γλυκαντικά, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα. Μείωσε στο μισό τη ζάχαρη και πειραματίσου με κανέλα ή κακάο για φυσική γεύση.
Διαλέγεις καφέ χαμηλής ποιότητας
Οι φθηνοί κόκκοι συνήθως καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα και χημικά. Προτίμησε βιολογικό καφέ ή πιστοποιημένους specialty κόκκους — θα δεις διαφορά και στη γεύση και στην αίσθηση.
pexels
Πίνεις πολλή καφεΐνη – και σε λάθος ώρα
Ένα-δύο φλιτζάνια είναι ok, αλλά όταν ξεπερνάς το όριο, μπορεί να νιώσεις νευρικότητα, άγχος ή αϋπνία. Θυμήσου ότι η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό έως και 14 ώρες. Απόφυγε τον καφέ μετά τις 3 μ.μ. και φρόντισε να τον συνδυάζεις με φαγητό για να μειώσεις την απορρόφηση.
Ξεχνάς τα φυσικά ενισχυτικά γεύσης
Αν βασίζεσαι μόνο σε ζάχαρη και σιρόπια, χάνεις φυσικούς «συμμάχους». Πρόσθεσε κανέλα, μοσχοκάρυδο, κακάο ή εκχύλισμα βανίλιας – δίνουν υπέροχη γεύση και αντιοξειδωτικά.
Επιλέγεις συσκευασμένα ροφήματα
Οι έτοιμοι καφέδες του εμπορίου μπορεί να περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ένα γεύμα! Φτιάξε τον καφέ σου σπίτι – έχεις απόλυτο έλεγχο στα υλικά και τις ποσότητες.
Χρησιμοποιείς πλαστικά σκεύη ή κάψουλες
Το πλαστικό σε επαφή με καυτό νερό απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως BPA. Προτίμησε γυάλινη, ανοξείδωτη ή κεραμική καφετιέρα, και κάψουλες αλουμινίου ή βιοδιασπώμενες.