Τα 3 πιο ύπουλα κόλπα χωρισμού
Μήπως στα κάνουν τώρα;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2025 | 01:18

Οι χωρισμοί είναι σπάνια εύκολοι, αλλά όλοι τους έχουν ένα κοινό σημείο: κάποιος πρέπει να βρει τον τρόπο να πει αντίο. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences ρίχνει φως στις τακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν θέλουν να τελειώσουν μια σχέση – είτε ως εκείνοι που παίρνουν την απόφαση, είτε ως εκείνοι που απλώς... απομακρύνονται.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Εξελικτικής Ψυχολογίας Μενέλαο Αποστόλου, από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στόχος της έρευνας ήταν να εντοπίσει τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην πράξη όταν βρίσκονται σε μια μη ικανοποιητική σχέση. Στην έρευνα συμμετείχαν 456 άτομα, ηλικίας περίπου 30 ετών. Οι μισοί περιέγραψαν πώς θα τερμάτιζαν μια προβληματική σχέση, ενώ οι υπόλοιποι αξιολόγησαν 45 διαφορετικά σενάρια χωρισμού.
Από τις απαντήσεις προέκυψαν τρεις κυρίαρχες τακτικές για το πώς λέμε «τέλος» σε μια σχέση:
Το «μαλακό» φινάλε, ή αλλιώς, να απαλύνεις το χτύπημα
Η πιο συχνή επιλογή (86% των συμμετεχόντων) ήταν να τελειώσουν τη σχέση με ήπιο και υποστηρικτικό τρόπο. Αυτό σημαίνει πως αντί να επιρρίψουν το φταίξιμο αποκλειστικά στον σύντροφο, οι περισσότεροι προτιμούν να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης ή να τονίσουν ότι η απόφαση δεν οφείλεται αποκλειστικά σε κάποιο σοβαρό λάθος του άλλου.
Αυτή η προσέγγιση δείχνει προσπάθεια σεβασμού και ελαχιστοποίησης του πόνου, αν και δεν σημαίνει πάντα ότι κάνει τον χωρισμό πιο εύκολο για τον αποδέκτη.
Το «πάμε για διάλειμμα» – Η σχέση σε παύση
Μια άλλη συχνή στρατηγική ήταν η πρόταση για προσωρινό χωρισμό. Το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα επέλεγε να πάρει αποστάσεις για λίγο, δίνοντας σε αμφότερους τον χρόνο να σκεφτούν τι θέλουν πραγματικά.
Παρότι πολλές σχέσεις δεν αντέχουν μετά από ένα τέτοιο διάλειμμα, οι συμμετέχοντες θεώρησαν πως μπορεί να αποτελέσει μια ήπια μετάβαση είτε προς την επανένωση είτε προς το οριστικό τέλος – με λιγότερη συναισθηματική ένταση.
Ghosting
Η τρίτη πιο συνηθισμένη πρακτική ήταν το λεγόμενο ghosting: η σταδιακή απομάκρυνση χωρίς ξεκάθαρη κουβέντα, μέχρι να χαθεί κάθε επικοινωνία. Περίπου 16% των συμμετεχόντων προτιμούν να εξαφανιστούν σιωπηλά από τη ζωή του/της συντρόφου τους, αποφεύγοντας τη δύσκολη συζήτηση.
Αν και η τακτική θεωρείται τοξική, φαίνεται να επιλέγεται από εκείνους που θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση – ακόμη κι αν αφήνουν πίσω τους πληγωμένους ανθρώπους και ερωτηματικά.
Και η τεχνητή νοημοσύνη στον ρόλο του... χωρισμού
Ένα αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι αναθέτουν τον χωρισμό τους σε bots. Σύμφωνα με έρευνα της εφαρμογής γνωριμιών Wingmate, το 41% των συμμετεχόντων έχει χρησιμοποιήσει AI ή chatbots για να διακόψει μια σχέση.
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις ηλικίες 18–29 ετών, με σχεδόν τους μισούς να παραδέχονται ότι προτιμούν κάποιος άλλος – ή κάτι άλλο – να κάνει τη δύσκολη δουλειά. Οι γυναίκες, μάλιστα, φάνηκε να το επιλέγουν πιο συχνά από τους άνδρες.
Πώς τελειώνει (πραγματικά) μια σχέση
Η μελέτη δείχνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι –παρά τον πόνο ή το άβολο της στιγμής– επιλέγουν να διατηρήσουν ένα επίπεδο ευγένειας και ενσυναίσθησης όταν βάζουν τέλος σε μια σχέση. Ωστόσο, η αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ή η απόλυτη αποφυγή διαλόγου (ghosting) καταδεικνύουν ότι η ανάγκη για αποστασιοποίηση πολλές φορές υπερβαίνει την ανάγκη για ειλικρίνεια.
Σε κάθε περίπτωση, το πώς τελειώνει μια σχέση λέει συχνά πολλά περισσότερα για εμάς, απ’ ό,τι για τον άλλον.