Το μυστικό των κατοίκων της Νικόγια που ζουν πάνω από 100 χρόνια: Τι τρώνε;
Τα 3 φτηνά τρόφιμα που τρώνε καθημερινά στην Κόστα Ρίκα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/11/2025 | 00:07

Σε μια μικρή πόλη στα βόρεια της Κόστα Ρίκα, οι κάτοικοι καταφέρνουν να ξεπερνούν τον αιώνα ζωής — και το μυστικό τους δεν βρίσκεται σε κάποιον πανάκριβο «superfood», αλλά σε τρεις απλές καθημερινές τροφές: καλαμπόκι, μαύρα φασόλια και κολοκύθα.
Ο ερευνητής Dan Buettner, συνεργάτης του National Geographic και δημιουργός της θεωρίας των Blue Zones, μελετά εδώ και δεκαετίες τα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και καλύτερα. Στην αποστολή του στη Νικόγια της Κόστα Ρίκα, παρατήρησε πως οι κάτοικοι τρέφονται λιτά, αλλά σοφά.
Παρακολουθώντας τη 102χρονη Dora Bustos την ώρα που μαγείρευε, διαπίστωσε πως το καλαμπόκι –που συνήθως καταναλώνεται σε μορφή τορτίγιας– είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης χάρη στη νιασίνη που απελευθερώνει.

freepik
Τα μαύρα φασόλια, δεύτερο βασικό συστατικό της τοπικής διατροφής, ξεχωρίζουν για τις αντιοξειδωτικές χρωστικές τους, παρόμοιες με εκείνες των μύρτιλων, αλλά και για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες που βοηθούν στον καθαρισμό του οργανισμού.
Η κολοκύθα, τρίτο στοιχείο αυτής της τριάδας, αποτελεί πηγή βιταμινών Α, Β και C και προσφέρει πολύτιμα μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο.
Ο Buettner ονομάζει αυτό το διατροφικό τρίπτυχο «δίαιτα των Τριών Αδελφών» και εξηγεί ότι η δύναμή του κρύβεται στον συνδυασμό. Μαζί, τα τρία αυτά τρόφιμα παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να παράγει πρωτεΐνη — χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη που περιέχουν τα ζωικά προϊόντα.
Με λίγα λόγια, οι κάτοικοι της Νικόγια αποδεικνύουν πως η μακροζωία μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο μας, αρκεί να τρώμε απλά, ισορροπημένα και καθημερινά αυτά τα τρία «μαγικά» υλικά.






