E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ελληνικό τρικ που έκανε το μέλι μπλε και τους τουρίστες να τρελαίνονται

Μόλις το βλέπουν οι τουρίστες, «παθαίνουν πλάκα και το δοκιμάζουν» -

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 4/11/2025 | 00:01

Το ελληνικό τρικ που έκανε το μέλι μπλε και τους τουρίστες να τρελαίνονται
Miel et Ciel: Honey product with spirulina extract

Το μέλι είναι από μόνο του ένα μικρό θαύμα: φυσικό γλυκαντικό, γεμάτο αρώματα και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που το κάνουν σταθερό πρωταγωνιστή στην κουζίνα αλλά και στη διατροφή.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ένα νέο «κεφάλαιο» γράφεται στην ιστορία του: το μπλε μέλι. Όχι, δεν πρόκειται για κάποια γενετική τροποποίηση ούτε για τεχνητή βαφή. Η καινοτομία βασίζεται σε έναν έξυπνο συνδυασμό: ανοιχτόχρωμο ελληνικό μέλι –συχνά ανθόμελο εσπεριδοειδών– που «παντρεύεται» με εκχύλισμα φρέσκιας σπιρουλίνας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με εντυπωσιακό γαλάζιο χρώμα, υψηλή καθαρότητα και αναλλοίωτη γεύση, αφού η αναλογία μέλι/εκχύλισμα παραμένει συντριπτικά υπέρ του πρώτου.

Ο πυρήνας της τεχνικής βρίσκεται στην απομόνωση του μπλε χρωμοφόρου της σπιρουλίνας (γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες).

Το εκχύλισμα συμπυκνώνεται και ενσωματώνεται στο μέλι σε μικρή ποσότητα, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό χρώμα χωρίς να «βαραίνει» την υφή ή να αλλοιώνει το άρωμα. Η επιλογή ανοιχτής ποικιλίας μελιού δεν είναι τυχαία: επιτρέπει στο μπλε να κυριαρχήσει οπτικά, διατηρώντας παράλληλα το γνώριμο προφίλ γεύσης. Έτσι, το προϊόν παραμένει ουσιαστικά μέλι, απλώς με μια απρόσμενη, φωτογενή πινελιά που τραβάει βλέμματα και φακούς.

Η πρώτη επαφή του κοινού είναι συνήθως… σοκ ευχάριστο. Σε χώρους με έντονη τουριστική κίνηση, οι επισκέπτες κοντοστέκονται, ρωτούν, δοκιμάζουν. Η εμπειρία λέει ότι το «ουάου» του χρώματος γίνεται γρήγορα «θέλω» στο ταμείο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από δοκιμή που επιβεβαιώνει πως η γεύση μένει πιστή στη χρυσαφένια καταγωγή.

Κι επειδή το βλέμμα προηγείται του ουρανίσκου, το μπλε μέλι λειτουργεί εξαιρετικά ως δώρο, σουβενίρ ή συλλεκτικό «conversation piece» στο ράφι της κουζίνας. Από εκεί κι έπειτα, ανοίγει διάπλατα πεδίο δημιουργικότητας: πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό, σε pancakes, ως swirl σε cheesecake, σε cocktails για εντυπωσιακή στρώση, ακόμα και σε plating εστιατορικών πιάτων.

Πέρα από το εφέ, υπάρχει και ουσία. Το εκχύλισμα σπιρουλίνας προσφέρει πρόσθετη αντιοξειδωτική αξία, ενώ η χαμηλή δοσολογία κρατά το προφίλ του μελιού «καθαρό».

Για τους παραγωγούς, η καινοτομία αυτή είναι επίσης ένα στοίχημα εξωστρέφειας: ένα ελληνικό προϊόν που μιλά διεθνή γλώσσα με το χρώμα του, συστήνοντας ξανά την ποιότητα του ντόπιου μελιού σε απαιτητικές αγορές.

Το ζητούμενο πλέον είναι η συνέπεια: σταθερές παρτίδες, σαφής επισήμανση των συστατικών, ενημέρωση του καταναλωτή και διαρκής έμφαση στην προέλευση και την ιχνηλασιμότητα. Αν αυτά υπηρετηθούν με σοβαρότητα, το μπλε μέλι δεν θα μείνει μια τάση-πυροτέχνημα, αλλά θα καθιερωθεί ως ένα ξεχωριστό, σύγχρονο κεφάλαιο της ελληνικής μελισσοκομικής ιστορίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί το δέρμα σου δείχνει «θαμπό» το φθινόπωρο και πώς να του ξαναδώσεις λάμψη

Style 04.11.2025
Μόλις αλλάξει η εποχή, αλλάζει και το δέρμα σου - και όχι πάντα προς το καλύτερο

Το ελληνικό τρικ που έκανε το μέλι μπλε και τους τουρίστες να τρελαίνονται

Food 04.11.2025
Μόλις το βλέπουν οι τουρίστες, «παθαίνουν πλάκα και το δοκιμάζουν» -

Το βραστό, ταπεινό λαχανικό με τη μεγάλη αξία

Food 04.11.2025
Πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Α, C και Κ

Το πιο punk σημείο της Ευρώπης: Η πιο «παράνομη» γειτονιά που έγινε τουριστικό αξιοθέατο

Ταξίδια Χτες
Πώς μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση μετατράπηκε σε εργαστήριο ελευθερίας

Ο ακριβότερος καφές στον κόσμο πωλείται πλέον στο Ντουμπάι – και η τιμή του προκαλεί ίλιγγο

Food Χτες
«Είναι σοκαριστικό, αλλά αυτό είναι το Ντουμπάι» λένε

Το μυστικό των κατοίκων της Νικόγια που ζουν πάνω από 100 χρόνια: Τι τρώνε;

Food Χτες
Τα 3 φτηνά τρόφιμα που τρώνε καθημερινά στην Κόστα Ρίκα

Μήπως τα ψυχολογικά βάρη που κουβαλάς δεν είναι δικά σου;

Σχέσεις Χτες
Στο νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» μιλάμε για τα βάρη που δε φαίνονται αλλά σε κρατούν κάτω - εκείνα που δεν είναι καν δικά σου, μα τα κουβαλάς σαν να σου ανήκουν.

Micro‑stressors: τα μικρά καθημερινά άγχη που σε ρίχνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις

Body+Mind Χτες
Η ζωή δε θα γίνει ποτέ εντελώς ήρεμη - αλλά μπορεί να γίνει πιο διαχειρίσιμη!

4 ασιατικά εστιατόρια στην Αθήνα με απίθανο μπουφέ κάτω από 20€ που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Προχτές
Αν αγαπάς τις ασιατικές γεύσεις και θέλεις να το ρίξεις έξω χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου, αυτά τα spots πρέπει να μπουν στη λίστα σου!

Το μυστικό που προδίδει αν οι φιλίες σου θα κρατήσουν στο χρόνο

Σχέσεις Προχτές
Κι όμως, υπάρχει ένας μαγικός αριθμός που μπορεί να στο αποκαλύψει!