E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε ποια χώρα τρως πρόστιμο αν οδηγείς μόνος

Νέες ρυθμίσεις σε Ευρώπη και Αμερική για το περιβάλλον και καλύτερη καθημερινότητα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 6/6/2025 | 00:05

Σε ποια χώρα τρως πρόστιμο αν οδηγείς μόνος
JESHOOTS.com

Στην Ισπανία η τεχνολογία «πιάνει» τους μοναχικούς οδηγούς – Έρχονται πρόστιμα για λάθος χρήση λωρίδας

Την τεχνολογία επιστρατεύουν οι ισπανικές αρχές, για να βάλουν φρένο στην κακή συνήθεια της μοναχικής μετακίνησης. Νέες κάμερες υψηλής ευκρίνειας τοποθετούνται σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, με σκοπό να εντοπίζουν αυτόματα ποιοι οδηγοί κινούνται μόνοι τους μέσα στο αυτοκίνητο και κάνουν χρήση της λάθος λωρίδας κυκλοφορίας.

Στη Δυτική Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας (γνωστές και ως HOV – High Occupancy Vehicle lanes) είναι αφιερωμένες σε οχήματα με δύο ή περισσότερους επιβάτες. Πρόκειται για μέτρο που στοχεύει στην προώθηση του συνεπιβατισμού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων που κινούνται καθημερινά στους δρόμους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Tobi Pexels

Μια νέα ρύθμιση εφαρμόζεται επίσης εδώ και λίγες μέρες στη Γαλλία, με στόχο να περιοριστεί το μποτιλιάρισμα και να μειωθούν οι ρύποι. Το μέτρο ενθαρρύνει τους οδηγούς να μην κινούνται μόνοι τους με το αυτοκίνητο, εισάγοντας παράλληλα νέα οδική σήμανση με χαρακτηριστικό σύμβολο τον λευκό ρόμβο.

Η ρύθμιση μπήκε σε ισχύ στις 2 Μαΐου 2025 και συνοδεύτηκε από την εγκατάσταση ειδικών καμερών παρακολούθησης σε επιλεγμένους δρόμους γύρω από το Παρίσι – συγκεκριμένα στον περιφερειακό δακτύλιο και σε δύο σημεία των αυτοκινητοδρόμων Α1 και Α13 στην περιοχή Île-de-France. Οι κάμερες αυτές επιτηρούν τις λωρίδες που προορίζονται για carpooling, δηλαδή για οχήματα με τουλάχιστον δύο επιβάτες.

Το carpooling είναι μια πρακτική που επιτρέπει σε οδηγούς να μεταφέρουν άλλους επιβάτες – είτε γνωστούς είτε αγνώστους – μοιράζοντας τα έξοδα και μειώνοντας τον αριθμό των αυτοκινήτων στους δρόμους.

Συνολικά, 13 νέες κάμερες επιβλέπουν αυτές τις ειδικές λωρίδες, οι οποίες αναγνωρίζονται από τις πινακίδες με μπλε φόντο και λευκό ρόμβο. Όποιος τις χρησιμοποιεί χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, δηλαδή οδηγεί μόνος του, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 135 ευρώ – ή 90 ευρώ, αν το εξοφλήσει άμεσα.

Οι λωρίδες αυτές επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από αυτοκίνητα με δύο ή περισσότερους επιβάτες, ταξί, λεωφορεία, υπηρεσιακά οχήματα (ασθενοφόρα, περιπολικά), μοτοσικλέτες με δύο αναβάτες και οχήματα ΑμεΑ.

Οι κάμερες είναι προηγμένης τεχνολογίας: αναγνωρίζουν τύπους οχημάτων, αριθμό επιβατών και πινακίδες, ενώ καταγράφουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες. Αν δεν εντοπιστεί κάποια παράβαση, τα δεδομένα διαγράφονται εντός δύο ωρών. Σε αντίθετη περίπτωση, διατηρούνται ως αποδεικτικά στοιχεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ελληνική λέξη χρησιμοποιείται σχεδόν ίδια σε 13 χώρες;

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Μια έκφραση οικεία σε κάθε ελληνικό σπίτι αποδεικνύεται να είναι κοινή σε δεκάδες γλώσσες - με ρίζες που φτάνουν στην αρχαιότητα

Πώς οι νέοι στη Νότια Κορέα αγοράζουν... χωρίς να πληρώνουν και το ίντερνετ διχάζεται

E-Daily 1.Hero 21.06.2026
Προσθέτουν προϊόντα στο καλάθι, κάνουν παραγγελία και δεν πληρώνουν ποτέ

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιατί η Λισαβόνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα Airbnb

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Η αλλαγή στρατηγικής της πόλης

Το λάθος που τον τελείωσε: Η επιστολή που πρόδωσε έναν μυστικό δολοφόνο δεκαετιών

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Πώς ο Ρόμπερτ Ντερστ αποκάλυψε μόνος του τα εγκλήματά το

Το εκπληκτικό διαμέρισμα του Jon Bon Jovi

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Ο ροκ σταρ πουλάει το διαμέρισμα του στο Γκρίνουιτς Βίλατζ για 22 εκατομμύρια δολάρια

Ο καύσωνας που γέμισε τα νεκροταφεία της Ελλάδος

E-Daily 3.Left 21.06.2026
Όσοι το έζησαν παραλύουν και μόνο στην ανάμνηση

Gia, το πιο αισθησιακό μοντέλο της showbiz που πέθανε άδοξα

Πρόσωπα 21.06.2026
Η σύντομη και ταραχώδης ζωή της - Πέθανε από AIDS

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left Χτες
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια