E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία σαν βαρυποινίτες ήταν τελικά επαναστάτες

Η ιστορία πίσω από τους επτά Έλληνες ναυτικούς

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 4/10/2023 | 00:21

Οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία σαν βαρυποινίτες ήταν τελικά επαναστάτες
Photo by Joey Csunyo on Unsplash

Η Αυστραλία δεν έχει τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού. Οι περισσότεροι με μεγάλη διαφορά ζουν στις ΗΠΑ, ενώ δεύτερη σε πληθυσμό Ελλήνων είναι η Γερμανία με την Αυστραλία να έρχεται τρίτη.

Ωστόσο η Αυστραλία έχει μια άλλη πρωτιά, αφού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων επί του συνολικού πληθυσμού, αριθμός που φτάνει σχεδόν το 2%. Η ελληνική γλώσσα στη χώρα – ήπειρο είναι η έκτη πιο ομιλούμενη, αν και μόνο οι 237.600 χιλιάδες από τους συνολικά 421.000 που δήλωσαν ότι έχουν ελληνική καταγωγή στην Αυστραλία, μιλούν τα ελληνικά. Δηλαδή ένα ποσοστό 56,5%.

Πότε όμως οι Έλληνες άρχισαν να εποικίζουν την Αυστραλία, το πιο μακρινό μέρος όπου βρίσκει κανείς τόσους Έλληνες μαζεμένους; Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στην Αυστραλία ήταν ο Καπετάνιος Δαμιανός Γκίκας από την Ύδρα το 1802. Ο ίδιος είχε συλληφθεί άδικα για πειρατεία και καταδικάστηκε σε εξορία στο Σίδνεϋ. Όμως σύμφωνα με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, «η ιστορία αυτή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με σιγουριά, αφού δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στα αρχεία της Αυστραλίας ή της Ελλάδας».

Μια άλλη ιστορία λέει πως το 1814, ο Έλληνας Γιώργος Παππάς έφτασε πρώτος στην Αυστραλία ως έποικος. Ωστόσο ούτε αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από κάπου. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα και επιβεβαιωμένα στοιχεία, οι πρώτοι Έλληνες που έφτασαν στην Αυστραλία ήταν επτά Έλληνες ναυτικοί που είχαν καταδικαστεί ως βαρυποινίτες σε εξορία από τις βρετανικές αρχές.

Βέβαια, η αλήθεια σε αυτό φαίνεται να είναι κάπως διαφορετική. Οι επτά άνδρες ήταν το πλήρωμα της σκούνας «Ηρακλής» και αποτελούνταν από τον καπετάνιο Αντώνη Μανώλη από την Αθήνα και τους Υδραίους ναυτικούς Δαμιανό Νινή, Γκίκα Βούλγαρη, Γεώργιο Βασιλάκη, Κωνσταντίνο Στρόμπολη, Γεώργιο Λαρίτσο και Νικόλαο Παπανδρέου.

Οι επτά Έλληνες είχαν σταματήσει το βρετανικό πλοίο «Άλκηστη» και αφαίρεσαν κάποιο από το φορτίο της. Ένα άλλο βρετανικό πλοίο τους συνέλαβε κοντά στην Κρήτη και τους οδήγησε στη Μάλτα. Κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες τους κατηγόρησαν για πειρατεία και τους καταδίκασαν αρχικά σε θάνατο και ύστερα σε ισόβια.

Έτσι τους έστειλαν στην Αυστραλία στις 27 Αυγούστου του 1829. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η νομιμότητα της δίκης και το μέγεθος της ποινής αμφισβητήθηκαν από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Το 1834 δόθηκε χάρη και στους επτά, με τους πέντε να επιστρέφουν στην Ελλάδα το 1836.

Η υπόθεση λοιπόν έδειξε πως κατά πάσα πιθανότητα, οι επτά Έλληνες δεν ήταν πειρατές αλλά επαναστάτες. Το πλοίο «Άλκηστη» μετέφερε εφόδια στον αντίπαλο αιγυπτιακό στόλο. Οι επτά Έλληνες έκαναν έλεγχο, δεν πείραξαν κανέναν Βρετανό και κατάσχεσαν μέρος του φορτίου. Μάλιστα στη δίκη ισχυρίστηκαν ότι το διεθνές δίκαιο τους έδινε το δικαίωμα να κατασχέσουν πολεμικό υλικό από ένα πλοίο που θα τροφοδοτούσε τον εχθρό, όμως οι Βρετανοί δεν τους άκουσαν και τους έστειλαν στην Αυστραλία.

Δυο από αυτούς όπως αναφέραμε και παραπάνω παρέμειναν. Ο Αντώνης Μανώλης που εργαζόταν ως αμπελουργός και αργότερα παντρεύτηκε και ο Γκίκας Βούλγαρης που είχε ήδη παντρευτεί μια νεαρή Ιρλανδή και απέκτησε συνολικά 10 παιδιά. Ο πρώτος Έλληνας μετανάστης στην Αυστραλία, που πήγε δηλαδή με τη θέλησή του, ήταν ο John Peters, μάλλον Ιώαννης Πέτρου δηλαδή, από τη Σάμο που έφτασε το 1838.

@greekcitytimes.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο μηχανικός από την Ελλάδα που έγινε viral ξεναγός στη Νέα Υόρκη


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Rec Mode 06.02.2026
O Αγγελής Νάννος μας περιγράφει την πορεία του από τη Δράμα ως την άκρη του κόσμου

Τι είναι οι «τεμενάδες» και πώς βγήκε η έκφραση «του κάνει τεμενάδες»

Ιστορικά 06.02.2026
Η ιστορία και η σημασία μιας λέξης που πέρασε από τη βαθιά υπόκλιση της Ανατολής στη σύγχρονη ειρωνική χρήση για τη δουλοπρέπεια και την υπερβολική κολακεία

Το «φαινόμενο Scully»: Η τηλεοπτική ηρωίδα που έστειλε χιλιάδες γυναίκες στα εργαστήρια

Νέα Εποχή 06.02.2026
Πώς μια πράκτορας του FBI άλλαξε για πάντα τον τρόπο που τα κορίτσια βλέπουν την επιστήμη

Ποδηλατώντας μέσα στο νερό: Ο πιο παράξενος ποδηλατόδρομος της Ευρώπης που έγινε viral

Νέα Εποχή 06.02.2026
Το σημείο που το νερό φτάνει στο τιμόνι σου και όμως δεν σε αγγίζει

Alpha Male: Από πού ξεκίνησε το πρότυπο του άνδρα

Stories 06.02.2026
- Ο μύθος της κυριαρχίας δεν γεννήθηκε στον άνθρωπο

Τα gadgets χειροτερεύουν και ακριβαίνουν – και να τι φταίει για αυτό

Νέα Εποχή 06.02.2026
Γιατί το νέο κινητό σου κοστίζει περισσότερο και κάνει λιγότερα

Ποια ιστορική εφημερίδα απολύει σωρηδόν τους υπαλλήλους της μέσω... Zoom

Νέα Εποχή 06.02.2026
Περικοπές, κλείσιμο τμημάτων και αντιδράσεις

Το σνακ που έσωσε τα σινεμά: Πώς το ποπ κορν έγινε συνώνυμο της μεγάλης οθόνης

Stories 06.02.2026
Από ιερή τροφή των αρχαίων πολιτισμών και «βρόμικο» street food, στο πιο κερδοφόρο και αγαπημένο συνοδευτικό της κινηματογραφικής εμπειρίας

Το τέλος της «πίστης» στην εταιρεία: Γιατί οι μαζικές παραιτήσεις του 2026 διαλύουν το παραδοσιακό γραφείο

Stories 06.02.2026
Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των μεγάλων πολυεθνικών να επιβάλουν την καθολική επιστροφή στην έδρα τους, ένα πρωτοφανές κύμα μαζικών παραιτήσεων σαρώνει την παγκόσμια αγορά εργασίας

Το θρυλικό κατάστημα της Πλάκας που έφερε το punk στην Ελλάδα και έγινε στάση για ροκ σταρ μετά την Ακρόπολη

Stories 06.02.2026
Το σημείο όπου η Αθήνα των ’70s και ’80s φόρεσε δέρμα και ταυτότητα, έγινε δεύτερη στάση μετά την Ακρόπολη και κράτησε το punk ζωντανό μέχρι σήμερα.

Αυτοί είναι οι τρεις βαρόνοι των ναρκωτικών της Κολομβίας που αναζητούν οι ΗΠΑ

Stories 06.02.2026
Πρόκειται για τους ηγέτες οργανώσεων που, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές τους αφετηρίες, αποτελούν τους κύριους τροφοδότες της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης

Τα περιστέρια ‑ κατάσκοποι της Μόσχας

Stories 06.02.2026
Κυβερνο-περιστέρια πάνω από υποδομές