Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από το εξώφυλλου του Harry Styles στην Vogue τον Δεκέμβριο του 2020. Στις φωτογραφίες ο διάσημος τραγουδιστής εμφανιζόταν με διάφορα «γυναικεία ενδύματα», όπως φούστες και φορέματα.
Το Twitter έσπευσε να σχολιάσει αυτό το εξώφυλλο και να διχαστεί. Από την μία οι ματσό άντρες θρηνούσαν την αρρενωπότητα και την πατριαρχία και από την άλλη οι queer θεωρούσαν ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεν είναι αντιπροσωπευτικός τους.
Όμως η καλλιτεχνική έκφραση συναντήθηκε με την αποδοχή ότι το ένδυμα δεν έχει φύλο και ο Styles τραγούδησε ζωντανά, φορώντας ξανά ένα φόρεμα. Το look της σόλο περιοδεία του «Love on Tour» είχε σχεδιάσει ο Alessandro Michele από την Gucci, ενώ το styling είχε επιμεληθεί ο Harry Lambert.
Ο Harry Styles δεν σταμάτησε τις «εκκεντρικές εμφανίσεις» ή καλύτερα τις ενδυματολογικές δηλώσεις του. Η συνέχεια ήρθε να τον επιβεβαιώσει, αρκετοί άρχισαν να τον στηρίζουν και να δηλώνουν ξεκάθαρα πως ο Harry άλλαξε το παιχνίδι της μόδας, οδηγώντας το εκτός των έμφυλων πλαισίων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τελικά, κανείς δεν φαίνεται ξεκάθαρα να είναι ενοχλημένος από τις ενδυματολογικές επιλογές του τραγουδιστή. Όμως αναρωτιέμαι πόσο εύκολα ένας straight pop τραγουδιστής μπορεί να μεταβάλλει και να αλλάξει τις συλλογικές αντιλήψεις για την ένδυση, το φύλο και ίσως και τη σeξουαλικότητα;
Ο Harry όμως δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που προσπαθεί να σπάσει τα στερεότυπα. Προγενέστερά του αρκετοί καλλιτέχνες προσπάθησαν να απενοχοποιήσουν τα ενδύματα, όπως ο Prince και ο David Bowie.
Το «Μπράβο» του Σάκη Ρουβά το 1999
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα και στην εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή. Όταν το μακρινό και βαθιά πατριαρχικό 1999 ο Σάκης Ρουβάς εμφανίστηκε στη σκηνή του «Μπράβο» της Ρούλα Κορομιλά με φούστα. Μια εμφάνιση που συζητήθηκε όσο καμία, και μεταδόθηκε live από την τηλεόραση στα σπίτια των Ελλήνων.
Αναρωτιέμαι αν η φούστα θα μπορέσει να λάβει τη θέση του γυναικείου κουστουμιού και πλέον να πάψει να θεωρείται είδηση το «ένα αγόρι με φούστα» και αν θα σταματήσει να ποτέ να αποτελεί θέμα εντυπωσιασμού η ενδυμασία. Είναι απλά ρούχα.
Ο Harry μέσα από την περιοδεία του προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα του ότι «είσαι ελεύθερος να γίνεις, όποιος επιθυμείς εσύ».
Τελικά το βαθύτερο ερώτημα είναι το αν μπορούν πραγματικά οι καλλιτέχνες να ταρακουνήσουν τις συντηρητικές μας κοινωνίες.
Πως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην αρχαία Ρώμη «έκλεβε» τα σπίτια από τους ιδιοκτήτες τους
Είναι τελικά οι δασμοί του Τραμπ τιμωρητικοί;
Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν
Η χώρα όπου ένας στους τρεις κατοίκους είναι εκατομμυριούχος
Το χωριό που δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι άντρες από τις συζύγους τους
Δύο αρσενικοί πιγκουίνοι μεγαλώνουν υιοθετημένο μικρό στο Chester Zoo
Πήγε να πεθάνει δυο φορές μέσα σε λίγες ημέρες αλλά τελικά δεν ήταν τυχαίο
Από τα φώτα της σκηνής στα φώτα της δικαστικής αίθουσας: H σκοτεινή πτώση ενός K‑pop ειδώλου
Σταθερή αξία οι Βαλκάνιοι στην Πιερία: Οδικός τουρισμός, GPS και... ταπεράκια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες