E-Daily

Η ιστορία της πρώτης διάσημης Ελληνίδας μαγείρισσας

Πώς η Χρύσα Παραδείση από μια εξαιρετική μαγείρισσα έγινε διάσημη των περιοδικών και των βιβλίων

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/1/2021 | 13:06

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1908 και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια. 

Η ίδια ήταν μια εξαιρετική μαγείρισσα που άρχισε να δημοσιεύει συνταγές της στο Έθνος το 1949.

Ξεκίνησε να δουλεύει ως δακτυλογράφος κι εκεί γνώρισε τον Αλέξανδρο Παραδείση, δημοσιογράφο, ιστορικό, ο οποίος είχε στήλη στην εφημερίδα "Το Εθνος" με τον οποίο παντρεύτηκε. Έτσι ήταν θέμα χρόνου να της προτείνει να γράφει στην εφημερίδα που δούλευε μία στήλη με τις συνταγές της. 

Οι συνταγές άρεσαν πολύ, λίγο αργότερα την ανακάλυψε ο Ευάγγελος Τερζόπουλος και την κάλεσε στη Γυναίκα στην οποία εργάστηκε περίπου 30 χρόνια. Μια από τις πιο αγαπητές στήλες στο περιοδικό ήταν Το Μενού του 15νθημέρου, που έλυνε το πρόβλημα της νοικοκυράς "τί θα φάμε σήμερα".

Ήταν η πρώτη που δημιούργησε ραδιοφωνική εκπομπή γαστρονομικού ενδιαφέροντος και έγραψε πάμπολλες συνταγές σε εμπορικά έντυπα!

Τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Η Χρύσα Παραδείση από τις συνταγές στην εφημερίδα και τα περιοδικά, πέρασε στην έκδοση δικών της βιβλίων. Φυσικά πρωταγωνίστησε και σε διαφημίσεις, όπως η παρακάτω.

Το 1963 με το σύζυγό της υιοθέτησαν ένα 8χρονο τότε ορφανό κοριτσάκι που έμεινε ως κόρη για πάντα μαζί της. Η ίδια προσβλήθηκε από καρκίνο το 1974, έδωσε μεγάλη μάχη για χρόνια – ενώ εργαζόταν πυρετωδώς μέχρι τις τελευταίες ημέρες της ζωής της- και πέθανε το Φλεβάρη του 1987. Ηταν 79 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το περίφημο κούρεμα του Vidal Sassoon που κόστισε 5.000 δολάρια

FYI 13.08.2025
Και που προκάλεσε την οργή του Frank Sinatra

Νεφέλη Φασούλη τι δεν ξέρουμε για σένα;

Διλήμματα Χτες
Η αγαπημένη τραγουδίστρια απαντά στα τρελά μας Διλήμματα

Τρομάζουν οι πνιγμοί στην Ελλάδα: Για ποιο λόγο κάθε καλοκαίρι θρηνούμε θύματα;

Focus On Προχτές
Ποιανού ευθύνη είναι η πρόσληψη ναυαγοσώστη στην παραλία; Τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε κοντά σε άτομο που πνίγεται;

Είναι το σπίτι σου σωστά προετοιμασμένο για την κλιματική κρίση; Οι 5 κινήσεις που θα σε σώσουν από τον καύσωνα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 07.08.2025
Μιλήσαμε με τον Κώστα Καλούδη της Greenpeace για τη νέα τους έρευνα που σοκάρει

Πόσοι Έλληνες έχουν την δυνατότητα να πάνε φέτος διακοπές;

Μπες στο Πλάνο 02.08.2025
Είδος προς εξαφάνιση ο Έλληνας Τουρίστας;

Ο... αστείος λόγος που χώρισε ο Θανάσης Σαμαράς, είναι ό,τι πρέπει για τις παραστάσεις του

Διλήμματα 01.08.2025
Ο αγαπημένος stand up comedian απαντά σε E-Daily Διλήμματα!

Η ιστορία πίσω από την πιο γνωστή φωτογραφία της ιστορίας της Νέας Υόρκης

FYI 26.07.2025
Πρόκειται για μια φωτογραφία που όλοι έχουν δει

Ο Γιώργος Λάγιος μάς αποκάλυψε άβολες αλήθειες για την απιστία, το ποpνό και τις σχέσεις

Rec Mode 19.07.2025
Μιλήσαμε με τον γνωστό ψυχολόγο για όλα - την πορεία του, τις σχέσεις των ανθρώπων αλλά και την ανάγκη όλων να μάθουν την αλήθεια

Σταθερή αξία οι Βαλκάνιοι στην Πιερία: Οδικός τουρισμός, GPS και... ταπεράκια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 11.07.2025
Ο Θεόδωρος Καραγκούνης, Hotel General Manager στην Πιερία αναλύει σχετικά με τον φετινό τουρισμό της περιοχής

Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Τι λέει ο κύριος Γιώργος Τσολακάκης συνιδιοκτήτης της Aqua Vista Hotels για τη φετινή τουριστική σεζόν της Σαντορίνης

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης: