E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο

Εγγυημένη λύση από τα οικογενειακά μας τραπέζια

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 18/10/2019 | 00:13

`Οταν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις την Κυριακή, θυμήσου το παστίτσιο

Θα χρειαστούμε:

Για τον κιμά

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα ή καπάκι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 120ml κρασί γλυκό, σαμιώτικο
  • 1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
  • 240ml ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 αβγό + 2 ασπράδια
  • αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 μικρό κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • 3 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1250ml γάλα
  • 120γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 120γρ. αλεύρι
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 150γρ. κασέρι ή γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αβγό + 2 κρόκους
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα μακαρόνια και τη σύνθεση

  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100γρ. κασέρι ή γραβιέρα + ½ κούπα ακόμη
  • φρυγανιά τριμμένη για το ταψί και το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Πάμε να το ετοιμάσουμε:

Για τον κιμά: Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε για 10 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ σκούρο χρώμα.

Ζεσταίνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Αλατοπιπερώνετε και στη συνέχεια τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον κιμά.

Ρίχνετε τον πελτέ, σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Προσθέτετε τότε την ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, την κανέλα και τη δάφνη. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για περίπου 25-30 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε το θυμάρι και τα αβγά χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά.

Για την μπεσαμέλ: Καρφώνετε στο καθαρισμένο κρεμμύδι τα γαρίφαλα και το βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το φύλλο δάφνης , το σκόρδο, το γάλα και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε μικρό τηγανάκι λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και ομογενοποιείτε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να δημιουργήσετε ένα roux, δηλαδή την πηκτική ουσία που δένει τη μπεσαμέλ. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, μέχρι το γάλα να φτάσει στο σημείο βρασμού και τότε, αφαιρείτε από την κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Προσθέτετε με τη μία όλο το roux και με αβγοδάρτη ανακατεύετε έντονα, έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να αρχίσει να δένει η μπεσαμέλ. Δίνετε μεγάλη προσοχή στο ανακάτεμα για να μην αρπάξει το μίγμα στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Με το που πάρει μια βράση και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες μαγειρεύετε για ακόμη 1 λεπτό χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το τυρί και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σε μικρό μπολ χτυπάτε καλά τα αβγά και μετά από 5 λεπτά περίπου τα προσθέτετε στη χλιαρή πλέον μπεσαμέλ.

Για τα μακαρόνια: Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, βράζετε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα σουρώνετε χωρίς να τα πλύνετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ ή στην κατσαρόλα στην οποία έβρασαν, προσθέτετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τα 100γρ. κασέρι και 1 κουτάλα από την μπεσαμέλ. Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Βουτυρώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Αδειάζετε στο ταψί τα μακαρόνια και τα στρώνετε καλά σε όλη την επιφάνειά του. Συνεχίζετε ρίχνοντας τον κιμά και αφού τον απλώσετε καλά πάνω από τα ζυμαρικά, απλώνετε τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια πάνω από τον κιμά. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και τέλος ρίχνετε 4 – 5 κουτ. σούπας φρυγανιά.

Ψήνετε το παστίτσιο στο φούρνο για 40–50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το αφήνετε να κρυώσει 20-30 λεπτά πριν το κόψετε για να σερβίρετε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελένη Πετρουλάκη κάνει το μαύρο ξανά πρωταγωνιστή στις βραδινές εξόδους

Style 04.10.2025
Το all time classic χρώμα που απογειώνει τη θηλυκότητα και επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ

Το τέλειο λουκ της Dakota Johnson μας δίνει ιδέες για το φθινόπωρο

Style 04.10.2025
Η Dakota Johnson αποδεικνύει ξανά και ξανά πως το στυλ δεν χρειάζεται να θυσιάζει την άνεση.

Τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας που κρύβουν ιστορίες και αυθεντικές γεύσεις

Eat + Drink 04.10.2025
Νιώθεις σαν να παίζεις σε παλιά ελληνική ταινία!

Θέλεις να βλέπεις τη δουλειά σου πιο θετικά; Διάβασε αυτό!

Body+Mind 04.10.2025
Για να πηγαίνεις πάντα στη δουλειά σου με χαμόγελο!

Το νέο «game changer» στη skincare ρουτίνα – Οι δερματολόγοι το αποθεώνουν για προβλήματα ακμής

Body+Mind Χτες
Ξεπερνά το σαλικυλικό οξύ, καταπραΰνει χωρίς ερεθισμούς και υπόσχεται δέρμα καθαρό, λείο και φωτεινό

Το «άγνωστο» γερμανικό χωριό που στέφθηκε το ομορφότερο στην Ευρώπη

Ταξίδια Χτες
Το πιο όμορφο χωριό της Ευρώπης βρίσκεται στη Γερμανία

3 παραμυθένια χωριά με πλατάνια, καταρράκτες και κορυφές που θα σε κάνουν να λες «θέλω να μείνω για πάντα»

Ταξίδια Χτες
Σαν να ‘χεις βρεθεί στις Αλπεις: Τα «κρυφά» διαμαντάκια των Τζουμέρκων που κόβουν την ανάσα

Η συνήθεια που πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να γεράσουμε καλά

Living Χτες
Mια από τις πιο σημαντικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξουμε γενικώς

Η αιτία για ένα θανατηφόρο καρκίνο μπορεί να κρύβεται στο στόμα μας

Body+Mind Προχτές
Η στοματική υγιεινή ίσως παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ όσο πιστεύαμε