E-Daily

Το κτίριο της οδού Κοραή και το κολαστήριο της Κομαντατούρ

Οι κρατούμενοι μεταφέρονταν από εκεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης

27/3/2018 | 00:08

Η οδός Κοράη είναι μια από τις πιο κεντρικές της Αθήνας. Σήμερα, η στάση του μετρό «Πανεπιστήμιο» βγάζει σε αυτήν. Έναν όμορφο πεζόδρομο με εντυπωσιακά κτίρια. Ωστόσο ένα από αυτά, το κτίριο στον αριθμό 4, έχει μια ιστορία που γράφτηκε με μελανά γράμματα. Για 3 χρόνια, ήταν το κτίριο της Κομαντατούρ, το γερμανικό φρουραρχείο που είχε μετατραπεί σε κολαστήριο.

Πριν το επιτάξουν οι Γερμανοί, το κτίριο ανήκε στην «Εθνική Ασφαλιστική». Από το 1941, μετατράπηκε στο πιο αντιπροσωπευτικό κτίριο με γερμανική παρουσία. Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να το λένε «Κομμαντατούρα». Όμως παρ’ όλη την χιουμοριστική διάθεση τους να το περιγράψουν, ήξεραν τι συνέβαινε στα υπόγειά του.

http://www.occupation-memories.org/Gedenken/Erinnerungsorte/Korai-4/index.html

http://www.occupation-memories.org/Gedenken/Erinnerungsorte/Korai-4/index.html

Είχαν διαμορφωθεί ως χώροι κράτησης, σε ένα κολαστήριο όπου οι συλληφθέντες από τους ναζί, έμεναν εκεί για χίλιους – δυο λόγους, από μια έως και τριάντα μέρες, πριν μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής η στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Πολλοί την γλίτωσαν, αφού στα υπόγεια δεν πήγαιναν μόνο μέλη της αντίστασης ή όσοι διέπραξαν σοβαρά αδικήματα, αλλά και άνθρωποι που έκαναν απλές οδικές παραβάσεις ή «ανάρμοστες συμπεριφορές» σύμφωνα με τους Γερμανούς.

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/korai-4-kolastirio-tis-komantatoyr-sto-kentro-tis-athinas

Τα αρχεία των ναζί δεν έμειναν πίσω μετά την απελευθέρωση. Η ιστορία του κολαστηρίου φτιάχτηκε από μαρτυρίες, από τους χαραγμένους τοίχους ή αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί. Μετά την απελευθέρωση το κτίριο πέρασε για λίγο στα χέρια του ΕΑΜ, μετά από τα χέρια των αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων και ύστερα στα χέρια του κράτους.

Το 1991 το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε τον χώρο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Σήμερα πλέον είναι ένα χώρος μνήμης, που μπορούν να επισκεφτούν πολίτες και σχολεία. Το κολαστήριο της Κομαντατούρ, προκαλεί ανατριχίλα σε όποιον το επισκέπτεται και ξυπνάει μνήμες, μιας από τις πιο μαύρες περιόδους της αθηναϊκής πρωτεύουσας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories 04.10.2025
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

3 δείκτες προειδοποιούν για νέο κύμα ακρίβειας

Stories 04.10.2025
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Αύγουστο

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Stories 04.10.2025
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το φαινόμενο των Sephora kids: Γιατί οι ανήλικοι έχουν πάθει τέτοια εμμονή με το skincare;

Stories 04.10.2025
Στο στόχαστρο τα καλλυντικά με αντιγηραντικά συστατικά για ανήλικους – Ξεκινά νέα προσπάθεια απαγόρευσης

Οι αποδείξεις Αμερικανού επιστήμονα ότι υπάρχει μεταθανάτια ζωή

Νέα Εποχή 04.10.2025
«Οι ασθενείς που αναζωογονούνται μετά την ανακοπή καρδιάς συχνά διηγούνται ότι ξαναζούν κάθε στιγμή της ζωής τους»

Πώς μια 80χρονη Κορεάτισσα κατάφερε να φτάσει στις φιναλίστ Miss Universe

Πρόσωπα 04.10.2025
Η ζωή είναι γεμάτη ωραίες εκπλήξεις

Τα 5 πιο παράξενα φυτά του κόσμου

Περιβάλλον 04.10.2025
Κάποια τα έχουμε και στην Ελλάδα!

«Και οι τοίχοι έχουν αυτιά»: Η μηχανή κατασκοπείας που πέρασαν 7 χρόνια για να ανακαλυφθεί

Ιστορικά 04.10.2025
Το κόλπο των Σοβιετικών και η δραματική ανακάλυψη