Explainer: Γιατί ξέσπασε διπλωματικός… πόλεμος για μια καρμπονάρα στο Ευρωκοινοβούλιο;
Οργή Ιταλών για ψεύτικη καρμπονάρα στις Βρυξέλλες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/11/2025 | 01:21

Στη χώρα όπου η παράδοση και η ποιότητα των υλικών είναι σχεδόν ιερά, η ιδέα μιας καρμπονάρας σε βάζο θεωρείται προσβολή.
What's the story?
Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές βρίσκονται «στα κάγκελα» με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την ανακάλυψη ότι στο σούπερ μάρκετ των Βρυξελλών διατίθεται έτοιμη σάλτσα καρμπονάρα που –κατά τη γνώμη τους– δε θυμίζει σε τίποτα την αυθεντική ιταλική συνταγή. Στη χώρα όπου η παράδοση και η ποιότητα των υλικών είναι σχεδόν ιερά, η ιδέα μιας καρμπονάρας σε βάζο θεωρείται προσβολή.
Τι ακριβώς προκάλεσε την οργή των Ιταλών;
Στο σούπερ μάρκετ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες εμφανίστηκαν έτοιμες σάλτσες «ιταλικού τύπου», ανάμεσά τους και μια «carbonara» που δεν θυμίζει την αυθεντική συνταγή. Για μια χώρα που αντιμετωπίζει τις παραδοσιακές της γεύσεις σχεδόν σαν εθνικό σύμβολο, αυτό θεωρήθηκε προσβολή.
Ποιοι αντέδρασαν και με ποιον τρόπο;
Το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταγγέλλοντας τη χρήση ιταλικών ονομάτων και της ιταλικής σημαίας σε προϊόντα που δεν είναι πραγματικά ιταλικά. Τονίζουν πως αυτό μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για παραπλανητικές πρακτικές.
Τι περιείχε η «προβληματική» καρμπονάρα;
Η σάλτσα παρασκευάζεται στο Βέλγιο και περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος και πανσέτα—υλικά που δεν υπάρχουν στην κλασική ιταλική συνταγή, η οποία απαιτεί γκουαντσιάλε και αυγό. Παρότι η ετικέτα δεν ισχυρίζεται ότι είναι ιταλική, η παρουσία της τρίχρωμης σημαίας και ιταλικών ονομασιών εξόργισε τους Ιταλούς αξιωματούχους.
Είναι η πρώτη φορά που η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για τρόφιμα;
Καθόλου. Το κόμμα της Μελόνι έχει στοχοποιήσει στο παρελθόν όρους όπως «φυτικό μπιφτέκι» ή «φυτικό λουκάνικο», ενώ έχει απαγορεύσει και την παραγωγή εργαστηριακού κρέατος στην Ιταλία. Το «μέτωπο της παράδοσης» είναι σταθερά στην ατζέντα τους.
Γιατί η καρμπονάρα είναι τόσο «ευαίσθητο» θέμα στην Ιταλία;
Οι Ιταλοί βλέπουν τις παραδοσιακές συνταγές σαν κομμάτι της ταυτότητάς τους. Η χρήση έτοιμων σαλτσών θεωρείται σχεδόν ιεροσυλία. Δεν είναι τυχαίο ότι και το 2024 η ανακοίνωση της Heinz για καρμπονάρα σε κονσέρβα είχε προκαλέσει τεράστια κατακραυγή από σεφ και κοινό.






