E-Daily

Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας ‑ Γαλλίας: Θωρακίζει τα σύνορά μας

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία καθώς και ψηφοφορία, ενώ μίλησε και μια συνολική αναβάθμιση της χώρας

Δημοσίευση 7/10/2021 | 12:30

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος απειλεί στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός

Αυτή την ώρα μιλά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ελληνογαλλική συμφωνία. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Την συζήτηση θα ακολουθήσει η ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπερ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για την ύπαρξη επίσημων διπλωματικών τοποθετήσεων που θα διευκρινίζουν πως η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων (και όχι μόνο την επικράτεια) προκειμένου το κόμμα του να υπερψηφίσει. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ισορροπήσει την σφοδρή κριτική που θα δεχθεί από την κυβέρνηση για το «όχι» στην Συμφωνία σχολιάζοντας την πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, για ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και ο επιπροσθέτως πονοκέφαλος των εσωκομματικών ενστάσεων για την γραμμή που ακολουθεί το κόμμα καθώς στελέχη όπως ο κ. Νίκος Φίλης, φέρονται να διαφωνούν επι της αρχής με την Συμφωνία αλλά και με την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να ζητούν την καταψήφισή της σε κάθε περίπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρετανία: Μικροσκοπικό ρωμαϊκό φυλαχτό σε σχήμα φαλλού εντοπίστηκε σε λέσχη κρίκετ

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Ο χώρος που εντοπίστηκε το εύρημα φέρεται να ήταν η έδρα ενός αρχαίου λουτρού

Πιάστηκαν στα χέρια μετά από τροχαίο – Συνελήφθη 25χρονος

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Ο συλληφθείς φέρεται από κοινού με τον συνεπιβάτη του να επιτέθηκαν σε 20χρονο

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο 16χρονος που κατανάλωσε αλκοόλ σε μπαρ στα Λαδάδικα

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος τα ξημερώματα

Γιατί χιόνισε τον Μάιο;

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Το ακραίο φαινόμενο των τελευταίων 40 ετών που «ανατρέπει» τα δεδομένα του καιρού στην Ευρώπη

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές, αλλά παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Οικονομία 04.05.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα πλοία που έχουν παγιδευτεί στα Στενά του Ορμούζ

Πέθανε ο συνιδιοκτήτης της Zeus+Dione, Γιάννης Κολοτούρας, σε ηλικία 48 ετών

E-Daily 2.TopNews 04.05.2026
Θλίψη στον χώρο της ελληνικής μόδας

Σκηνές χάους στη Νέα Υόρκη: Οδηγοί πήγαιναν αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο για να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα

Κόσμος 04.05.2026
Το κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε από τις ρυθμίσεις για τον ετήσιο ποδηλατικό γύρο «TD Five Boro Bike Tour»