E-Daily

Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας ‑ Γαλλίας: Θωρακίζει τα σύνορά μας

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία καθώς και ψηφοφορία, ενώ μίλησε και μια συνολική αναβάθμιση της χώρας

Δημοσίευση 7/10/2021 | 12:30

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος απειλεί στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός

Αυτή την ώρα μιλά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ελληνογαλλική συμφωνία. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Την συζήτηση θα ακολουθήσει η ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπερ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για την ύπαρξη επίσημων διπλωματικών τοποθετήσεων που θα διευκρινίζουν πως η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων (και όχι μόνο την επικράτεια) προκειμένου το κόμμα του να υπερψηφίσει. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ισορροπήσει την σφοδρή κριτική που θα δεχθεί από την κυβέρνηση για το «όχι» στην Συμφωνία σχολιάζοντας την πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, για ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και ο επιπροσθέτως πονοκέφαλος των εσωκομματικών ενστάσεων για την γραμμή που ακολουθεί το κόμμα καθώς στελέχη όπως ο κ. Νίκος Φίλης, φέρονται να διαφωνούν επι της αρχής με την Συμφωνία αλλά και με την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να ζητούν την καταψήφισή της σε κάθε περίπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ‑Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run ‑ Πάνω από 1000 συμμετοχές

Ελλάδα Χτες
​Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών ‑ Η αντίδραση της Καρυστιανού

Ελλάδα Χτες
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ελλάδα Χτες
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος Χτες
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος Χτες
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα Χτες
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος