E-Daily

Μητσοτάκης για συμφωνία Ελλάδας ‑ Γαλλίας: Θωρακίζει τα σύνορά μας

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία καθώς και ψηφοφορία, ενώ μίλησε και μια συνολική αναβάθμιση της χώρας

Δημοσίευση 7/10/2021 | 12:30

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι γνωρίζουμε ποιος απειλεί στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός

Αυτή την ώρα μιλά από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ελληνογαλλική συμφωνία. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Την συζήτηση θα ακολουθήσει η ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπερ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για την ύπαρξη επίσημων διπλωματικών τοποθετήσεων που θα διευκρινίζουν πως η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων (και όχι μόνο την επικράτεια) προκειμένου το κόμμα του να υπερψηφίσει. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ισορροπήσει την σφοδρή κριτική που θα δεχθεί από την κυβέρνηση για το «όχι» στην Συμφωνία σχολιάζοντας την πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, για ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και ο επιπροσθέτως πονοκέφαλος των εσωκομματικών ενστάσεων για την γραμμή που ακολουθεί το κόμμα καθώς στελέχη όπως ο κ. Νίκος Φίλης, φέρονται να διαφωνούν επι της αρχής με την Συμφωνία αλλά και με την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να ζητούν την καταψήφισή της σε κάθε περίπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τον Κλοπ, η Ρεάλ θέλει και τον Χάαλαντ! Στα 200 εκατ. ευρώ η «χρηματιστηριακή» αξία του Νορβηγού!

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει να φέρει στη «βασίλισσα» τους Γιούργκεν Κλοπ και Έρλινγκ Χάαλαντ το προσεχές καλοκαίρι.

Αστυνομία στο σπίτι του Βαρουφάκη και προκαταρκτική εξέταση

Ελλάδα Χτες
Στο πλαίσιο έρευνας που αφορά βίντεο στο οποίο αναφέρεται σε χρήση ecstasy το 1989

Γροιλανδία: Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς τις χώρες που θα αντιταχθούν στα «θέλω» του

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί βουλευτές στη Δανία επιδιώκουν να «χαμηλώσουν τους τόνους»

Ερωμένη ή συνέταιρος: Νέα στοιχεία για τη σχέση του Ιμάμογλου με την βολεϊμπολίστρια, οι 800 κλήσεις και το «σκοτωμένο» ακίνητο

Κόσμος Χτες
Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη πυροδοτήσει σφοδρή δημόσια και πολιτική αντιπαράθεση.

Απόκριες 2026: Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα

Ελλάδα Χτες
Το Τριώδιο δεν αργεί να ανοίξει

«Έπεσε» το X: Αναφορές για προβλήματα παγκοσμίως ‑ Δεν φορτώνουν οι λογαριασμοί

Tech + Science Χτες
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χρήστες

Πυροβολισμοί σε ψητοπωλείο στον Αγιο Δημήτριο: Συνελήφθη ο πατέρας του ιδιοκτήτη

Ελλάδα Χτες
Αφαντος ο 39χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε πατέρα και γιο

Πώς δρούσε η συμμορία που λήστευε βενζινάδικα και μίνι μάρκετ

Ελλάδα Χτες
Ανάμεσα στους συλληφθέντες άνδρας που είχε εμπλακεί στη δολοφονία με καλάσνικοφ των δύο αστυνομικών φρουρών στην περιοχή του Ρέντη το 2011