E-Daily

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Τον απολογισμό κάνει ο πρωθυπουργός

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσίευση 11/12/2020 | 14:13

Την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάνει αυτή την ώρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «ξεκλειδώνει» άμεσα ένα ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «ξεκλειδώνει» άμεσα ένα ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντας την σχετική λίστα των προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, είπε ότι εξουσιοδοτήθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ να εκπονήσει έκθεση με την επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής, είπε ο πρωθυπουργός. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο «που έχουμε στη διάθεσή μας» και σημειώνοντας ότι η επιθυμία της χώρας μας είναι η Τουρκία να μην αποτελεί έναν προκλητικό γείτονα.

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων» είπε ακόμη.

Οι συμφωνίες τηρήθηκαν, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα «pacta sunt servanda». Εκτίμησε, δε, πως η Τουρκία περισσότερα προβλήματα γεννά, παρά λύνει, και πως αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της έκθεσης που θα αφορά σε όλο το πλέγμα των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη τους είναι η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, είπε ότι έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και πως η διπλωματική μάχη είναι διαρκής, καθώς πρόκειται για ζήτημα κυρίως διμερών σχέσεων και όχι αποκλειστικά της ΕΕ. Αναφερόμενος στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη υγειονομική εκστρατεία στη χώρα μας και εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως σημείωσε, βάσει των δημοσκοπήσεων, οι περισσότεροι συμπολίτες μας θέλουν να εμβολιαστούν. «Υπάρχουν και κάποιοι που φαίνεται πως δεν θα καταφέρουμε να πείσουμε» παραδέχθηκε ακόμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανείπωτη τραγωδία με 32χρονη μητέρα: Πέθανε από ανεύρισμα πέντε μήνες μετά την γέννηση της κόρης της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η άτυχη γυναίκα είχε, μόλις, ολοκληρώσει την προπόνησή της στο γυμναστήριο όταν συνέβη το τραγικό συμβάν

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Μπόνι Τάιλερ: Εσπευσμένα σε νοσοκομείο στην Πορτογαλία ‑ Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγουδίστρια διαθέτει σπίτι στην Πορτογαλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη ‑ Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν

Κόσμος Χτες
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων ‑ Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες

Ελλάδα Χτες
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Εφιαλτική συνάντηση για 8χρονο ‑ Λυσσασμένος κάστορας του όρμησε και τον δάγκωσε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ζώο είχε κάνει και άλλες επιθέσεις, πριν βρεθεί θετικό στη λύσσα - Οι αρχές απευθύνουν έκκληση σε όποιον έχει συναντήσει τον κάστορα να επικοινωνήσει μαζί τους

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας

Ελλάδα Χτες
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες