E-Daily

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Τον απολογισμό κάνει ο πρωθυπουργός

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσίευση 11/12/2020 | 14:13

Την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάνει αυτή την ώρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «ξεκλειδώνει» άμεσα ένα ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «ξεμπλοκάρισμα» της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «ξεκλειδώνει» άμεσα ένα ποσό ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, διευρύνοντας την σχετική λίστα των προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, είπε ότι εξουσιοδοτήθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ να εκπονήσει έκθεση με την επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής, είπε ο πρωθυπουργός. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο «που έχουμε στη διάθεσή μας» και σημειώνοντας ότι η επιθυμία της χώρας μας είναι η Τουρκία να μην αποτελεί έναν προκλητικό γείτονα.

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων» είπε ακόμη.

Οι συμφωνίες τηρήθηκαν, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα «pacta sunt servanda». Εκτίμησε, δε, πως η Τουρκία περισσότερα προβλήματα γεννά, παρά λύνει, και πως αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της έκθεσης που θα αφορά σε όλο το πλέγμα των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη τους είναι η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, είπε ότι έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και πως η διπλωματική μάχη είναι διαρκής, καθώς πρόκειται για ζήτημα κυρίως διμερών σχέσεων και όχι αποκλειστικά της ΕΕ. Αναφερόμενος στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη υγειονομική εκστρατεία στη χώρα μας και εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως σημείωσε, βάσει των δημοσκοπήσεων, οι περισσότεροι συμπολίτες μας θέλουν να εμβολιαστούν. «Υπάρχουν και κάποιοι που φαίνεται πως δεν θα καταφέρουμε να πείσουμε» παραδέχθηκε ακόμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Φρένο» στα ηλεκτρικά πατίνια: Έρχονται ηλικιακό όριο, υποχρεωτική ασφάλιση και «τσουχτερά» πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Νέο νομοθετικό πλαίσιο κατατίθεται στη Βουλή με απαγορεύσεις, υποχρεωτική ασφάλιση και πρόστιμα έως 1.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά πατίνια.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανοίγει έρανο για τα θύματα του σεισμού στη Βενεζουέλα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
«Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια του Ερυθρού Σταυρού της Βενεζουέλας για τους πληγέντες»

Ποιοι έστησαν το «Μουντιάλ» μέσα στα ερείπια της Γάζας και γιατί παίζουν ξυπόλητοι

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Νεαροί Παλαιστίνιοι στη Χαν Γιουνίς διοργανώνουν αυτοσχέδιο τουρνουά ποδοσφαίρου σε αλάνα με άμμο, αναζητώντας μια ανάσα κανονικότητας μέσα στον πόλεμο.

Λήμνος: Το Λιμενικό διέσωσε 5χρονο που παρασύρθηκε από θαλάσσια ρεύματα πάνω σε φουσκωτό στρώμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Το μικρό παιδί είναι καλά στην υγεία του - οι γονείς του τέθηκαν υπό κράτηση

Κομοτηνή: 17χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα ‑ Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 17χρονος που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα Αρωγής του Δήμου Κομοτηνής.

Συνελήφθη 65χρονος στη Φθιώτιδα για υπόθεση αποπλάνησης 12χρονου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Τον παρέσυρε στο όχημά του και τον οδήγησε σε ερημικό μέρος, κλείδωσε την πόρτα και τον ανάγκασε σε γενετήσιες πράξεις

Καύσωνας: Γέμισαν τα νεκροτομεία και τα γραφεία τελετών στο Παρίσι ‑ «Στείλτε πιο μακριά τις σορούς»

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Tα νεκροτομεία στη γαλλική πρωτεύουσα έφτασαν στο όριο της χωρητικότητάς τους

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ακρίβεια

Ελλάδα 29.06.2026
Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ – Στο τραπέζι συμφωνία για μειώσεις τιμών ή παράταση του πλαφόν

Καύσωνας χωρίς προηγούμενο στην Πολωνία: Στους 39℃ ο υδράργυρος, οι κάτοικοι ψήνουν αυγά στον ήλιο

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Καύσωνας διαρκείας στην Κεντρική Ευρώπη – Στη Βαρσοβία, τηγανίζουν αυγά στα μπαλκόνια τους

Νοσοκομεία, κομμωτήρια, καθαριστές: Σε ποιους κλάδους επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, πώς θα λειτουργεί

Οικονομία 29.06.2026
Η πρώτη φάση της νέας επέκτασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 11 Οκτωβρίου.