E-Daily
Καρέ-Καρέ: Το νέο podcast για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Δεν θα πιστέψετε ποια δυο ζώα είναι οι κοντινότεροι συγγενείς του Τυραννόσαυρου

Οι επιστήμονες το ανακάλυψαν μέσα από έναν συνδυασμό τύχης, απόγνωσης και κοφτερού ματιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2020 | 00:11

@newatlas.com

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science το 2008, οι κοντινότεροι συγγενείς στου Τυραννόσαυρου στην σημερινή εποχή δεν είναι εκείνοι που μάλλον θα φανταζόσασταν. Κι αυτό γιατί οι Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν πως αυτά τα ζώα είναι τα κοτόπουλα και οι στρουθοκάμηλοι.

Υπήρχε για πολλά χρόνια η υποψία ότι οι δεινόσαυροι και τα πουλιά συνδέονται, κυρίως λόγω των ανατομικών ομοιοτήτων τους. Στην συγκεκριμένη έρευνα όμως υπήρξε για πρώτη φορά μοριακές αποδείξεις. Για δεκαετίες, οι δεινόσαυροι θεωρούνταν ερπετά. Μεγάλα, ψυχρόαιμα, δυσκίνητα και όχι πολύ έξυπνα. Η ταινία «Jurassic Park» έκανε ξανά διάσημους τους δεινοσαύρους, όμως ως γρήγορους, έξυπνους και πιο κοντινούς στα πουλιά. Η ταινία πήρε ιδέες από ένα βιβλίο της δεκαετίας του ’70 του παλαιοντολόγου Robert Bakker, με τίτλο «The Dinosaur Heresies», που μεταφέρει αυτή την αλλαγή στην σκέψη αλλά και την διαμάχη που το ακολούθησε.

https://earthbuddies.net/are-chickens-really-the-closest-descendants-of-t-rex/

@earthbuddies.net

Για να πάρει κάποιος μοριακά στοιχεία από τους δεινόσαυρους, χρειάζεται κάποια πραγματικά μόρια, κάτι δύσκολο αν σκεφτούμε ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά το 2003, δυο επιστήμονες ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο υλικό μέσα σε ένα κόκαλο ενός Τυραννόσαυρου, από έναν συνδυασμό τύχης, απόγνωσης και κοφτερού ματιού. Αντιμετώπισαν το πρόβλημα της μεταφοράς ενός μηριαίου οστού του δεινόσαυρου από το μέρος των ανασκαφών, που δεν χωρούσε στο ελικόπτερο. Έτσι αποφάσισαν να το σπάσουν στα δυο. Αν το ελικόπτερο ήταν μεγαλύτερο, δεν θα είχαν κάνει αυτή την ανακάλυψη.

https://www.theguardian.com/science/2017/jun/21/ostrich-fossil-dinosaurs-jurassic-park

@theguardian.com

Σε αντίθεση με το «Jurassic Park» βέβαια, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να ανακτήσουν το DNA από τα αρχαία λείψανα. Αλλά κατάφεραν να ανακτήσουν μόρια κολλαγόνου, μια μια δομική πρωτεΐνη που εμφανίζεται σε ελαφρώς διαφορετικές μορφές σε πολλά ζώα. Έτσι, σύγκριναν την εκδοχή των δεινοσαύρων με 21 ζωντανά ζώα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες, τα ποντίκια, τα κοτόπουλα, οι στρουθοκάμηλοι, οι αλιγάτορες και οι σολομοί. Το κολλαγόνο του Τυραννόσαυρου αποδείχθηκε ότι μοιάζει περισσότερο με τα κοτόπουλα και τους στρουθοκαμήλους. H αμέσως επόμενη κοντινότερη αντιστοίχιση του ήταν με τους αλιγάτορες.

Τα κοτόπουλα και οι στρουθοκάμηλοι είναι πολύ μακρινοί συγγενείς, οπότε η έρευνα λέει λίγα πράγματα για το ποια ακριβώς πτηνά μπορούν να είναι οι κοντινότεροι συγγενείς του διάσημου σαρκοφάγου. Ωστόσο ακολούθησαν κι άλλες έρευνες, όπως εκείνη ενός φοιτητή του Χάρβαρντ, του Bhart-Anjan Bhullar, που πήρε δείγμα από έμβρυα κοτόπουλου και αλλάζοντας ορισμένα από τα γονίδια τους, παρατήρησαν πως τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης του άλλαξαν και προσέγγισαν περισσότερο εκείνα των δεινοσαύρων. Όπως είπε στο inverse.com, «αυτα τα κοτοόπυλα όταν μεγάλωσαν έιχαν ένα ρύγχος που έμοιαζε περισσότερο με δεινοσαύρου». Αν και αυτό κάνει πιθανή τη μετατροπή των κοτόπουλων σε δεινόσαυρους, ο Bhullar δεν θέλησε να αντιστρέψει την φυσική εξέλιξη του είδους και να αντιγράψει το «Jurassic Park». Αλλά έκανε την προέβλεψε πως κάτι τέτοιο θα γίνει στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπέσσυ Αργυράκη, θες να σε θυμούνται για τη φωνή σου ή την αλέγκρα φύση σου;

Διλήμματα 18.10.2025
Και απαντά φυσικά και στα Ε-Daily Διλήμματά μας

Η μεγάλη παγίδα με τα ασανσέρ: Πιστοποίηση ανελκυστήρα και τι κρύβεται πίσω από το χαρτί που κανείς δεν κοιτάει


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 15.10.2025
Ρωτήσαμε έναν υπεύθυνο διαχείρισης κτιρίων για να καταλάβουμε πώς γίνεται η πιστοποίηση των ανελκυστήρων και τι πραγματικά σημαίνει για την ασφάλεια μιας πολυκατοικίας.

H Nάνσυ Παραδεισανού έχει βρεθεί σε όλα τα τηλεοπτικά στούντιο. Μας λέει την ιστορία της.

Rec Mode 13.10.2025
Μιλήσαμε με τη δημοσιογράφο που έχει περάσει από όλα τα μεγάλα `κεφάλια` της τηλεόρασης

Ρωτήσαμε τον Ορέστη Τζιόβα το απόλυτο cringe δίλημμα (και δεν κόλωσε)

Διλήμματα 05.10.2025
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα!

Ενοίκια‑φωτιά: Ποια είναι η λύση;

Μπες στο Πλάνο 04.10.2025
Μπορεί ο Έλληνας να ζήσει με συγκάτοικο; Η απάντηση θα σε ξαφνιάσει

Η ελληνική αγορά ακινήτων: Από την κατάρρευση στην εκρηκτική ζήτηση


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 26.09.2025
Μιλήσαμε με μεσίτη για να μάθουμε γιατί οι τιμές στα ακίνητα δεν πέφτουν, τι κάνει μια περιοχή ακριβή και πολλά άλλα

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις η νοικιάσεις σπίτι


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 25.09.2025
Οι παγίδες και οι συμβουλές πριν διαλέξετε σπίτι

Ποια ακίνητα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 23.09.2025
Ρωτήσαμε έναν μεσίτη για να μας εξηγήσει (τα ανεξήγητα)

Τι κάνει μια γειτονιά δημοφιλή (και ακριβή);


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 23.09.2025
Υπάρχουν κάποια κριτήρια που αναβαθμίζουν μια περιοχή

Γιατί τα ακίνητα παραμένουν ακριβά;

Focus On 23.09.2025
Πώς αφού, τα εισοδήματα παραμένουν στάσιμα, εκτοξεύονται οι τιμές βασικών αγαθών;

H Ελεωνόρα Ζουγανέλη το τερμάτισε: Απάντησε σε ερωτήσεις που δεν φαντάζεσαι

Διλήμματα 28.08.2025
Η αγαπημένη τραγουδίστρια απαντά σε όλα!