E-Daily

Μαραντόνα: Το «χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα»

Η ημέρα που ο Αργεντίνος έγραψε την πιο σπάνια ποδοσφαιρική ιστορία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 25/11/2020 | 20:24

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ήταν για πολλούς, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Η φαντασία και η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια, ήταν μοναδικές και όσοι τον πρόλαβαν, είχαν την τύχη να δουν τα μαγικά που έκανε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο Ντιεγκίτο γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1960, σε μια φτωχή οικογένεια από το Λανούς. Στα 15 του χρόνια έπαιξε στην Αρχεντίνος Τζούνιορς ως επαγγελματίας ήδη(!), ενώ το 1981 πήρε μεταγραφή για τη μεγάλη Μπόκα Τζούνιορς.

Το 1979 είχε ήδη κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων με την Αργεντινή. Το 1982 θα έρθει η σειρά της Ευρώπης, όπου θα αγωνιστεί για δυο χρόνια στην Μπαρτσελόνα, για επτά στην Νάπολι (όπου λατρεύτηκε σαν θεός) και για ένα ακόμα στην Σεβίλλη πριν να επιστρέψει στην Αργεντινή για άλλα πέντε χρόνια.

Η μεγαλύτερη του διάκριση ήρθε στο Μουντιάλ του 1986, που έγινε στα γήπεδα του Μεξικού. Η Αργεντινή στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, με τον Ντιέγκο να την παίρνει από το χέρι και να την οδηγεί στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της.

Σε εκείνο το Μουντιάλ λίγοι θυμούνται τον τελικό και το 3-2 επί της Δυτικής Γερμανίας. Γιατί στον προημιτελικό ενάντια στην Αγγλία στις 22 Ιουνίου του 1986, με τις δυο χώρες να βρίσκονται στα μαχαίρια λόγω του πολέμου στα νησιά Φόκλαντ, ο Ντιέγκο έγραψε την πιο σπάνια ποδοσφαιρική ιστορία.

Ήταν το 51ο λεπτό της αναμέτρησης με το σκορ στο 0-0, όταν ο Μαραντόνα στην προσπάθειά του να διεκδικήσει μια κεφαλιά, έβαλε πονηρά το χέρι του και σκόραρε. Το τέρμα μέτρησε και το γκολ έμεινε στην ιστορία ως το «χέρι του Θεού».

Όμως τρία μόλις λεπτά αργότερα, είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν μπορεί να αφήσει ένα τέρμα με το χέρι να κλέψει τη δόξα και τις εντυπώσεις. Πήρε την μπάλα από το κέντρο, πέρασε όποια λευκή φανέλα βρήκε μπροστά του (χάσαμε το μέτρημα), και σκόραρε ένα από τα ομορφότερα τέρματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως το «γκολ του αιώνα».

Ο Ντιέγκο έγραψε έτσι το 2-0 και το μόνο που κατάφερε η Αγγλία ήταν να μειώσει στο 81’ με τον Γκάρι Λίνεκερ. Ο μύθος του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών είχε πλέον αρχίσει να χτίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και εδραιώθηκε, όταν στις 29 Ιουνίου, ο Ντιέγκο σήκωσε στον ουρανό το τρόπαιο του Μουντιάλ του 1986.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή 02.07.2025
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε

Ένα ηχητικό μήνυμα έφερε πολιτικό σεισμό στην Ταϋλάνδη

Stories 02.07.2025
Σε κρίση η κυβέρνηση μετά από ηχητική διαρροή

H Eυρώπη καίγεται: 5 καλοκαίρια με καύσωνες ‑ Θα είναι το φετινό, το πιο τρομακτικό;

Περιβάλλον 02.07.2025
Έκλεισε ο Πύργος του Αιφελ, σχολεία σταμάτησαν, εργάτες κατέρρευσαν

Έγραψε το πιο όμορφο ελληνικό τραγούδι των ‘80s – Ανήκει στους 100 κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου

Πρόσωπα Χτες
Το διαχρονικό κομμάτι που λάτρεψε ο Χατζιδάκις και έπαιζε κρυφά στα ραδιόφωνα, ενώ ο δημιουργός του έκανε σκοπιά με ραδιοφωνάκι στο στρατό

Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών

Ιστορικά Χτες
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών

Απαγορευμένα και επικίνδυνα: 5 μέρη στον πλανήτη που δε θα σε αφήσουν ΠΟΤΕ να τα επισκεφτείς

Νέα Εποχή Χτες
Από φονικά φίδια και φυλές που σκοτώνουν εισβολείς, μέχρι μυστικά αρχεία του Βατικανού και αποθήκες για το τέλος του κόσμου – αυτά τα μέρη είναι τόσο απαγορευμένα που αγγίζουν τα όρια του θρύλου

Πώς αυξήθηκαν οι εκατομμυριούχοι στην Αμερική;

Νέα Εποχή Χτες
Τι κοινό έχουν οι νέοι εκατομμυριούχοι της Αμερικής;

Το απίστευτα σπάνιο «Λευκό Σέλας» ‑ Πού και πότε εμφανίζεται

Περιβάλλον Προχτές
Ένα ουράνιο φαινόμενο που κάνει τους αστροπαρατηρητές να παραμιλούν;

Σουβλάκι παρακαλώ! Ποια είναι η πιο viral TikToker και τι κάνει στην Αθήνα;

Πρόσωπα Προχτές
Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό