Τι είναι το Σημείο Μηδέν και πού βρίσκεται στην Ελλάδα – Ο άγνωστος «ομφαλός» των ελληνικών χαρτών
Από εκεί ξεκίνησε η χάραξη της σύγχρονης Ελλάδας – Το κρυμμένο μυστικό του λόφου των Νυμφών
Δημοσίευση 1/7/2025 | 01:25

Λίγοι γνωρίζουν πως η καρδιά των ελληνικών χαρτών, το σημείο μηδέν της χώρας, δεν είναι κάποιο βουνό ή σύνορο, αλλά… ένα λιτό σημείο στην καρδιά της Αθήνας, μπροστά από το ιστορικό Αστεροσκοπείο, στον λόφο των Νυμφών στο Θησείο.
Πρόκειται για τον πρώτο γεωδαιτικό σταθμό της σύγχρονης Ελλάδας – ένα αφετηριακό σημείο που καθόρισε την εθνική χαρτογράφηση και τις αποστάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Εκεί, τον 19ο αιώνα, ο Γερμανός αστρονόμος και γεωγράφος Ιούλιος Σμιτ, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τοποθέτησε τον «γεωδαιτικό μηδενιστή» του, ένα όργανο από το οποίο ξεκινούσαν όλες οι επίσημες γεωμετρήσεις του νέου ελληνικού κράτους.
Από αυτό το σημείο… μετρήθηκαν όλα
Η επιλογή του σημείου δεν ήταν τυχαία: με θέα την Ακρόπολη, εύκολη πρόσβαση, και στρατηγική γεωγραφική θέση, το «σημείο μηδέν» χρησιμοποιήθηκε για:
- τον καθορισμό των γεωγραφικών συντεταγμένων (μήκος και πλάτος),
- τη χάραξη των πρώτων χαρτών της Ελλάδας,
- την εκκίνηση της μέτρησης χιλιομετρικών αποστάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Όπως στο Παρίσι υπάρχει το “point zéro” έξω από τη Notre Dame, έτσι και στην Αθήνα, το σημείο μηδέν ήταν η ελληνική εκδοχή του γεωδαιτικού ομφαλού.
Και σήμερα;
Αν και σήμερα δεν αποτελεί ενεργό σταθμό χαρτογράφησης (καθώς τα σύγχρονα GPS έχουν αντικαταστήσει τα παλιά γεωδαιτικά όργανα), το σημείο αυτό παραμένει ιστορικά και συμβολικά πολύτιμο. Είναι το «ξεκίνημα» της σύγχρονης Ελλάδας πάνω στον χάρτη.
Μια απλή βόλτα στον λόφο των Νυμφών μπορεί να σε φέρει δίπλα σε αυτόν τον «αόρατο αλλά σημαντικό» τόπο. Δεν είναι μνημείο με στήλες και εντυπωσιακές πινακίδες, αλλά εκεί ακριβώς γεννήθηκε ο γεωγραφικός εαυτός της Ελλάδας.