Η Ευρώπη δεν είναι πια ηπειρωτικό καταφύγιο ήπιων καλοκαιριών. Οι καύσωνες φτάνουν νωρίτερα, κρατούν περισσότερο και γίνονται φονικότεροι.
Το καλοκαίρι του 2025 το επιβεβαιώνει: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα βλέπουν θερμόμετρα να «λιώνουν» και δημόσια συστήματα να δοκιμάζονται.
Αυτή τη στιγμή, η Ισπανία καταγράφει τον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία της (μέση θερμοκρασία: 23,6°C), ενώ στη Γαλλία πάνω από 1.300 σχολεία κλείνουν λόγω θερμοκρασιών που φτάνουν τους 41°C. Στην Ιταλία, 17 πόλεις έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» για καύσωνα, ενώ στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 41°C ήδη από τον Ιούνιο, με παύση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους.
Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμη πιο επικίνδυνη είναι ότι η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το πρόγραμμα Copernicus της Ε.Ε. Η κλιματική κρίση μετατρέπει το καλοκαίρι σε εποχή επιβίωσης.
Αξίζει όμως να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση συγκριτικά με προηγούμενα καλοκαίρια:
Οι καύσωνες της Ευρώπης ανά έτος
2003: Ο πιο φονικός καύσωνας στην ιστορία της Ευρώπης. Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 44°C στη Γαλλία, με πάνω από 70.000 θανάτους σε όλη την ήπειρο. Οι υποδομές δεν ήταν προετοιμασμένες, τα σπίτια δεν είχαν κλιματισμό και τα συστήματα υγείας κατέρρευσαν.
2019: Έτος-ορόσημο, με 46°C στη νότια Γαλλία, που αποτέλεσε ρεκόρ. Οι καύσωνες εμφανίστηκαν από τον Ιούνιο, συνδέθηκαν με διαταραχές στη ροή του jet stream και ενίσχυσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
2022: Ο Ιούλιος έφερε θερμοκρασίες-ρεκόρ 47°C στην Πορτογαλία. Στη Γαλλία, το σύστημα ηλεκτροδότησης πίεστηκε, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 1.700 θάνατοι που σχετίζονταν με τη ζέστη. Οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα.
2025: Το πιο πρώιμο και εκτεταμένο κύμα καύσωνα των τελευταίων ετών. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα πλήττονται ταυτόχρονα. Η Μεσόγειος έχει θερμοκρασίες έως 30°C στη θάλασσα, ενισχύοντας τη ζέστη στην ξηρά. Πολλοί μιλούν πλέον για μόνιμη «θερινή κρίση».
Η επίμονη ζέστη επηρεάζει τα πάντα: την υγεία, την οικονομία, την ψυχική ευεξία.
Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν θερμοπληξία, εξάντληση και αυξημένο στρες. Η Red Cross δημιούργησε «κλιματικά καταφύγια» σε πόλεις όπως η Μάλαγα, ενώ εργαζόμενοι σε Ρώμη και Αθήνα διακόπτουν την εργασία τους μεταξύ 12:00 και 17:00 για λόγους ασφάλειας.
Η αύξηση των πυρκαγιών, η μείωση της παραγωγής σε αγροτικές καλλιέργειες και η αδυναμία ύπνου τις νύχτες (με θερμοκρασίες που παραμένουν άνω των 28°C) αποτελούν νέες «παρενέργειες» του ευρωπαϊκού καλοκαιριού.
Αν δεν αλλάξει κάτι, αυτό δεν θα είναι η εξαίρεση, οι ειδικοί λένε πως τα σαραντάρια θα είναι ο κανόνας. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να επενδύσουν σε ανθεκτικές υποδομές, πράσινα κτίρια, ενημέρωση του πληθυσμού και σχέδια άμεσης δράσης. Οι πολίτες, με τη σειρά τους, πρέπει να προσαρμοστούν, να προστατεύσουν τους πιο ευάλωτους και να διεκδικήσουν λύσεις από τα κάτω προς τα πάνω.