E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μεγάλη Τετάρτη: Τι συνέβη σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη

Μεγάλη Τετάρτη – Ο Χριστός εχάθη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/4/2017 | 00:13

Μεγάλη Τετάρτη: Τι συνέβη σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη

Η τρίτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας της εβδομάδας των Αγίων Παθών του Χριστού, είναι αφιερωμένη στην μεταστροφή της πόpνης που άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Ιησού αλλά κι στην προδοσία του Ιούδα.

Η μετάνοια είναι μια από τις πιο σημαντικές διδάσκαλίες του χριστιανισμού. Χρειάζεται σθένος για να μετανοήσεις ειλικρινά, κάτιπου και ο ίδιος ο Χριστός θαύμαζε. Η πόpνη μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Ιησού με πολύτιμο μύρο και συγχωρήθηκε απ’ όλες τις αμαρτίες της, αφού μετανόησε ειλικρινά. Η τιμή του πολύτιμου μύρου τότε ήταν γύρω στα 300 δηνάρια και για τον λόγο αυτό την επέκριναν όλοι οι μαθητές και πιο σθεναρά ο Ιούδας, καθώς γνώριζαν την ελεημοσύνη που έδειχνε ο δάσκαλός τους προς τους φτωχούς. Ο Χριστός την υπερασπίστηκε, λέγοντας πως τον προετοιμάζει για την ταφή του. Άλλωστε, είπε στους μαθητές, «εμένα θα με έχετε για λίγο ακόμα κοντά σας, τους φτωχούς θα τους βοηθάτε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής σας».

Ο Ιούδας έφυγε δυσαρεστημένος και σκεπτικός. Πήγε αμέσως μετά στους Αρχιερείς και διαπραγματεύτηκε την παράδοση του Ιησού για 30 αργύρια. Η εκκλησιαστική παράδοση αντιπαραβάλλει την μετάνοια της ποpνης και την προδοσία του Ιούδα. Η προέλευση δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αλλά η πρόθεση. Η πόpνη απελευθερώνεται πλήρως από τις αμαρτίες ενώ ο Ιούδας, ο μαθητής του Χριστού, αιχμαλωτίζεται στην φιλαργυρία.

Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης με κεντρικό θέμα την νίψη των ποδιών των Αποστόλων από τον Ιησού, το Μυστικό Δείπνο στην Γεσθημανή και την προδοσία του Ιούδα.

Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του. Σήμερα, η μέρα αυτή ονομάζεται Μεγάλη Πέμπτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά τα vintage Pyrex πιάτα μπορεί να αξίζουν χιλιάδες ευρώ

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Ψάξτε τα ντουλάπια της γιαγιάς!

Explainer: Καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες ‑ Τι συμβαίνει πραγματικά και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 1.Hero 08.06.2026
Αν έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι καρχαρίες εμφανίζονται παντού, δεν είστε οι μόνοι

Γιατί οι εκπαιδευτικοί στο Μεξικό γκρεμίζουν αγάλματα ποδοσφαιριστών λίγο πριν το Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Εικόνες με γκρεμισμένα αγάλματα ποδοσφαιριστών κάνουν τον γύρο του κόσμου

To 92% των δημόσιων αλλαξιέρων για μωρά βρέθηκαν θετικές για χρήση κοκαΐνης!

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Πώς βρέθηκαν τα ναρκωτικά στις αλλαξιέρες;

Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά

E-Daily 3.Left 08.06.2026
Όχι, δεν είναι ο χειριστής αυτόματης τέντας!

Πώς τα οπίσθια μιας Γαλλίδας σερβιτόρας έγιναν εθνική παράδοση

E-Daily 3.Left Χτες
Η εκδίκηση μιας σερβιτόρας και η ταπείνωση ενός δημάρχου

Ποιος έφτιαξε τα πρώτα πόστερ;

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Jules Chéret και η ιστορία της καλλιτεχνικής αφίσας

10 φωτογραφίες που μας δείχνουν πως ήταν η ζωή τον 20ο αιώνα

E-Daily 3.Left Χτες
Απλές στιγμές με πολλή σημασία

Ο ποδοσφαιριστής που έπαιζε παντού στο γήπεδο με την ίδια ευκολία

E-Daily 3.Left Χτες
Όποιος είχε την τύχη να το δει, μάλλον το γνωρίζει