E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νατ Τέρνερ: Ο σκλάβος που πίστευε ότι ήταν εκλεκτός του Θεού

Άνοιξε το δρόμο για να σταματήσει η δουλεία

Δημοσίευση 5/12/2016 | 00:08

Νατ Τέρνερ: Ο σκλάβος που πίστευε ότι ήταν εκλεκτός του Θεού

Αύγουστος του 1831, ο Αμερικανικός Νότος συνεχίζει και στηρίζει την ιδιοκτησία ανθρώπων, με κάθε κόστος. Φρουροί με όπλα, περιπολίες από κατοίκους για να αποτρέψουν τα φαινόμενα απόδρασης των σκλάβων, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το βράδυ της 21ης Αυγούστου του 1831, πέντε αφροαμερικάνοι άντρες συγκεντρώθηκαν έξω απ’ το σπίτι του αφέντη τους, Τζ. Τράβις. Ήταν οπλισμένοι με τσεκούρια και μαχαίρια. Ο ένας, ονόματι Χαρκ, τοποθέτησε μια σκάλα δίπλα στον τοίχο και σκαρφάλωσε μέχρι την καμινάδα, απ’ όπου εισήλθε στο σπίτι και άνοιξε την πόρτα στους άλλους. Κατευθύνθηκαν πρώτα προς την κρεβατοκάμαρα του αφεντικού, που κοιμόταν με τη σύζυγό του.

Ο πρώτος νεκρός ήταν γεγονός. Ακολούθησαν άλλοι 54 μέσα σε μια νύχτα. Τόσο κράτησε η πρώτη εξέγερση των μαύρων σκλάβων της Αμερικής.

Πνίγηκε στο αίμα, όταν ξημέρωσε και οι λευκοί του Νότου με την υπεροχή των όπλων, σκότωσαν και τους 80 εξεγερμένους σκλάβους.

Ο αρχηγός τους, ο Νατ Τέρνερ, σώθηκε και κρύφτηκε στο δάσος για έξι βδομάδες. Ο Τέρνερ πίστευε πως ήταν απεσταλμένος του Θεού, ο καινούργιος Μωυσής, και εκμεταλλεύτηκε μια έκλειψη του ηλίου, για να πείσει τους σκλάβους ότι έφτασε η ώρα για εξέγερση και ότι θα τους σώσει ο Θεός.

Ήταν χαρισματικός, έμαθε να διαβάζει από πολύ μικρός, και οι υπόλοιποι σκλάβοι τον εμπιστευόταν και τον λάτρευαν.

Όταν απέτυχε η εξέγερση, για παραδειγματισμό, κρεμάστηκαν σε όλο το Νότο, πάνω από 200 σκλάβοι. Ο Τέρνερ παραδόθηκε, για να σταματήσει η εκτέλεση των υπολοίπων.

Ήταν τόσο το μίσος των λευκών, που αφού τον κρέμασαν, τον διαμέλισαν σε χιλιάδες κομμάτια, για να μην μείνει τίποτα από την ύπαρξή του. Ενώ η αναφορά στο όνομά του τιμωρούνταν με θανατική ποινή.

Παρότι η εξέγερση απέτυχε, άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση της δουλείας, και έδωσε θάρρος σε φωνές ριζοσπαστικές για την εποχή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό‑φάντασμα της Ελλάδας που εγκαταλείφθηκε, αλλά κάτι εκεί δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στις ανατολικές ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, ένας οικισμός-φάντασμα κρατά ζωντανή τη μνήμη του με έναν απρόσμενο τρόπο

Δεν θέλουμε πια ξαπλώστρα; Γιατί οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα νησιά και ανακαλύπτουν ξανά τα βουνά

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Από τα beach bars στα ποτάμια και από τα ακτοπλοϊκά-σοκ στα πέτρινα χωριά: η μεγάλη στροφή των καλοκαιρινών διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει

Η μάχη για τον δημόσιο χώρο και το μεγάλο πρόβλημα με τις ομπρέλες στη Χαλκιδική

E-Daily 3.Left 12.06.2026
Στο μικροσκόπιο η αυθαίρετη «κράτηση» θέσεων

Νέα έρευνα: Έχουμε τους πιο κακοπληρωμενους εκπαιδευτικους στην ευρωπη

E-Daily 3.Left Χτες
Πτυχιούχοι με τεράστια ευθύνη, αλλά από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς

Οι πιο γοητευτικοί άντρες για το 2026: Η λίστα που προκάλεσε αντιδράσεις και η θέση‑έκπληξη της Ελλάδας

E-Daily 3.Left Χτες
Μια νέα διεθνής κατάταξη για το 2026 επιχειρεί να ορίσει πού ζουν οι πιο όμορφοι άντρες του πλανήτη - και τα ευρήματά της έχουν ήδη πυροδοτήσει έντονο διάλογο.

Η γυναίκα που οραματίστηκε έναν κόσμο χωρίς ανδρική κυριαρχία – Έναν αιώνα πριν ο φεμινισμός γίνει μόδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η Μπεγκούμ Ροκέγια τόλμησε να φανταστεί μια κοινωνία όπου οι γυναίκες κυβερνούν και μορφώνονται, σε εποχή που οι περισσότερες δεν είχαν καν δικαίωμα φωνής.

Μουντιάλ 2026: Οι μόλις 8 χώρες που έχουν κατακτήσει τα 22 προηγούμενα τρόπαια

E-Daily 3.Left Χτες
Η μεγαλύτερη έκπληξη, λοιπόν, του 23ου Μουντιάλ θα είναι να το κατακτήσει μια ομάδα που δεν το έχει καταφέρει στο παρελθόν

Η «εξέγερση των φλαμίνγκο» στην Αλβανία ‑ Γιατί κατέβηκαν στους δρόμους;

E-Daily 3.Left Χτες
Τα φλαμίνγκο ως σύμβολο της αντίστασης

Το πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας μένει άδειο – Εκτός από έναν άστεγο που ζει στη βεράντα του

E-Daily 3.Left Χτες
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ακριβά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου