E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αθάνατος: Το φυτό από το οποίο παράγεται η τεκίλα έχει κυριεύσει την Ελλάδα

Η ιστορία του

Δημοσίευση 23/8/2015 | 00:00

Αθάνατος: Το φυτό από το οποίο παράγεται η τεκίλα έχει κυριεύσει την Ελλάδα

Το βασικό συστατικό της άκρως καλοκαιρινής τεκίλας είναι ο αθάνατος, ή αλλιώς, το Agave tequilana. Η υψηλή παραγωγή φρουκτόζης στον πυρήνα του εν λόγω φυτού είναι το κύριο στοιχείο που το καθιστά ιδανικό για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών.

Για την παραγωγή της τεκίλας απαιτείται η αφαίρεση της καρδιάς του φυτού, όταν θα βρίσκεται στο δωδέκατο έτος του. Το απόσταγμά της είναι ένα διαυγές, οινοπνευματώδες υγρό με μια διακριτική μυρωδιά, που ονομάζεται μεσκάλ. Μια μορφή μεσκάλ είναι και η τεκίλα.

Η αυθεντική μπλε τεκίλα παράγεται αποκλειστικά από μπλε αθάνατους, ποικιλίας Weber, που καλλιεργούνται σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού.

¶λλη μια ονομασία του αθάνατου είναι και αγαύη, που ήταν το όνομα της κόρης του Κάδμου και αδερφής της Σεμέλης και σημαίνει θαυμαστή ή αριστοκρατικής καταγωγής.

Ο αθάνατος ήρθε στην Ευρώπη των 16ο αιώνα με τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους εξερευνητές, ενώ αποτελεί συγγενή της γιούκας και πλέον είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά του μεσογειακού τοπίου. Σήμερα, το συγκεκριμένο φυτό έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και, παρά το όνομά του, αμέσως μετά την ανθοφορία του ξεραίνεται.

Στη ρίζα του δημιουργούνται νέα φυτά, που μετά από 10-20 χρόνια δίνουν νέα άνθη. Βέβαια, είναι άγνωστο αν το ελληνικό είδος μπορεί να παράγει τεκίλα καλής ποιότητας.

Στο Μεξικό, πάντως, συνηθίζουν να πίνουν την τεκίλα με δύο τρόπους: είτε πρώτα γλείφοντας λίγο αλάτι και έπειτα δαγκώνοντας μια φέτα λεμονιού και στη συνέχεια πίνοντας τεκίλα, είτε σαν μείγμα τριών συστατικών –που θυμίζουν τη μεξικάνικη σημαία–, λευκής τεκίλας, χυμού λάιμ και sangrita, ενώ στη σκουρόχρωμη τεκίλα, συνήθως προσθέτουν μια φέτα πορτοκαλιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 1.Hero 03.05.2026
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

E-Daily 1.Hero 03.05.2026
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

E-Daily 3.Left 03.05.2026
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

E-Daily 1.Hero 03.05.2026
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

E-Daily 3.Left 03.05.2026
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Ήθελαν να τον βραβεύσουν και ανακάλυψαν ότι έλειπε από τη δουλειά 6 χρόνια

E-Daily 3.Left 03.05.2026
Ο «αφοσιωμένος» μηχανικός εκμεταλλεύτηκε μια γραφειοκρατική σύγχυση στο έπακρο

Το πιο αρχαίο ερωτικό γκράφιτι στον κόσμο βρέθηκε σε ελληνικό νησί

E-Daily 3.Left Χτες
Αποκαλύψεις για την ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων μέσα από πέτρινες επιγραφές 2.500 χρόνων

Γιατί πρέπει στ’ αλήθεια να ανησυχούμε για τη Gen Z;

E-Daily 3.Left Χτες
Τι αναφέρει άρθρο της VOX