LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 είδη που δεν ήξερες ότι είναι υπό εξαφάνιση

Και μάλλον θα έπρεπε να κάνουμε όλοι κάτι γι' αυτό

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 17/9/2022 | 00:25

5 είδη που δεν ήξερες ότι είναι υπό εξαφάνιση
Unsplash

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρωπότητα είναι η υπ' αριθμόν ένα απειλή για την ευημερία του πλανήτη.

Καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονται από το ένα στάδιο του πολιτισμού στο άλλο, αναγκάζουμε τον κόσμο και τη φύση γύρω μας να αλλάξει επίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια φυτών, ζώων, ακόμη και των δικών μας εφευρέσεων.

Κάποια από αυτά τα είδη είναι γνωστά. Εμείς, όμως, βρήκαμε κάποια που δε γνώριζες ότι τείνουν εξαφανιστούν άμεσα ...

Τίγρεις

Οι τίγρεις είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα ζώα στον κόσμο. Ωστόσο, στο πολύ κοντινό μέλλον είναι πιθανό ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν μια τίγρη είναι σε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο. Οι τίγρεις Sunda, οι τίγρεις που φανταζόμαστε γενικά, με μαύρες ρίγες και πορτοκαλί γούνα, έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα "σπίτια" τους στο Μπαλί και την Ιάβα. Η τελευταία ομάδα που έχει απομείνει (περίπου 400) μπορεί να βρεθεί στο νησί της Σουμάτρας της Ινδονησίας, αλλά καθώς η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, εκτός από τη λαθροθηρία, είναι πιθανό να χάσουμε αυτά τα πλάσματα στα επόμενα 10 χρόνια.

Πυγολαμπίδες

Οι πυγολαμπίδες συνδέονται συχνά με το καλοκαίρι, τις βραδιές στην αυλή και το κάμπινγκ. Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα συνήθιζαν να φωτίζουν τον ουρανό, αλλά λόγω της φωτορύπανσης, της ανθρώπινης καταπάτησης και της χρήσης φυτοφαρμάκων, ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι οι καλοκαιρινές νύχτες είναι λίγο λιγότερο φωτεινές.

Σοκολάτα

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας στον κόσμο έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη σοκολάτας θα μπορούσε να είναι πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύουμε όλοι. Προφανώς, οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο κακάο από ό,τι μπορούν να παράγουν οι αγρότες. Σαν να μην έφτανε το ζήτημα προσφοράς και ζήτησης, η κλιματική αλλαγή καθιστά δύσκολη την παραγωγή των ποσοτήτων σοκολάτας που κάποτε ήταν εφικτές. Μια μυκητιακή ασθένεια που ονομάζεται "παγωμένος λοβός" έχει επίσης εξαφανίσει τις καλλιέργειες σοκολάτας τα τελευταία χρόνια, καταστρέφοντας μεταξύ 30 και 40 τοις εκατό των καλλιεργειών κακάο. Οι αγρότες πρέπει να στραφούν στην καλλιέργεια άλλων ειδών, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Μπανάνες

Όταν μπαίνουμε σε ένα παντοπωλείο, οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε ένα πλήρως εφοδιασμένο τμήμα μπανάνας και δεν συνειδητοποιούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να χάσουμε οριστικά αυτό το γλυκό φρούτο. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τρώει ένα είδος μπανάνας που ονομάζεται Cavendish, που καλλιεργείται στις θερμότερες περιοχές του πλανήτη, όπως η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.Όπως οι άνθρωποι, έτσι και αυτές οι μπανάνες έχουν αντιμετωπίσει μια δική τους πανδημία. Δέχονται επίθεση από έναν μύκητα που ονομάζεται Tropical Race 4, AKA Panama Disease. Ο μύκητας κάνει το δρόμο του σε όλο τον κόσμο καταστρέφοντας καλλιέργειες μπανάνας χωρίς να φαίνεται τέλος. Ενώ οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για την καταπολέμηση του μύκητα, οι περισσότεροι από αυτούς απαιτούν γενετική τροποποίηση της καλλιέργειας. Αυτό συνοδεύεται από τις δικές του προκλήσεις, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν ιδιαίτερους νόμους σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Καφές

Ο καφές έχει διαμορφώσει πολιτισμούς και κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρικές αυτοκρατορίες έχουν χτιστεί στην πλάτη του μικροσκοπικού κόκκου καφέ. Και ενώ ο αριθμός των καφέ γύρω από το μέσο αμερικανικό μπλοκ μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι ο καφές υπάρχει σε αφθονία, η αλήθεια είναι πολύ πιο απογοητευτική.Το μεγαλύτερο μέρος του καφέ στον κόσμο προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, συγκεκριμένα μια ζώνη που ονομάζεται «ζώνη του καφέ» ανάμεσα στους Τροπικούς του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Ακόμη και σε αυτήν την περιοχή, οι καλλιέργειες καφέ απαιτούν ένα συγκεκριμένο κλίμα για να αναπτυχθούν σωστά. Με την κλιματική αλλαγή να ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έως το 2050, οι κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια καφέ θα μειωθούν έως και 50%. Μαζί με την κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών και η μείωση της απόδοσης των επενδύσεων οδηγούν σε ένα μέλλον όπου ο καφές θα μπορούσε να είναι μια σπάνια απόλαυση και όχι μια λύση τρεις φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να βιώσουμε μια πολιτιστική μετατόπιση από το αγαπημένο μας ρόφημα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ 18.04.2024
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι 18.04.2024
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά 18.04.2024
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Χτες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Χτες
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Χτες
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ Χτες
Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Τεχνολογία Χτες
Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία Προχτές
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ Προχτές
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ Προχτές
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης