E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο λόγος που η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να κλείσει έναν πολυσύχναστο δρόμο για ένα μήνα

Είναι πολύ σημαντικός για όποιον θέλει να τον δει

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 31/1/2021 | 00:01

Ο λόγος που η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να κλείσει έναν πολυσύχναστο δρόμο για ένα μήνα
@flickr.com/samuelmann/

Όταν ένας πολυσύχναστος δρόμος κλείνει, οι περισσότεροι αγανακτούν. Όχι τόσο γιατί τους ξεβολεύεις, αλλά γιατί δεν βρίσκουν επαρκή τον λόγο. Στην περίπτωση του John Wilson Drive της πόλης Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, ο λόγος είναι πολύ σημαντικός. Για όποιον θέλει να τον δει...

Η Dunedin είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νότιου νησιού της χώρας, με πληθυσμό που αγγίζει τις 140 χιλιάδες. Το συμβούλιο του δήμου μέσω του Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα κλείσει έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης για έναν ολόκληρο μήνα. Ο λόγος; Για να δώσει την ευκαιρία σε ένα θηλυκό θαλάσσιο λέοντα και το μωρό του να φωλιάσουν με ασφάλεια.

Ο δρόμος βρίσκεται ακριβώς από πάνω από την παραλία. Όπως έλεγε η ανακοίνωση «ο δρόμος κλείνει για να επιτρέψει σε κάποιους από τους κατοίκους του να τον χρησιμοποιούν με ασφάλεια».

Και συνέχισε λέγοντας πως «Ένας θαλάσσιος λέοντας και το μικρό του εγκαταστάθηκαν δίπλα από το γήπεδο γκολφ και διασχίζουν τακτικά τον δρόμο για να φτάσουν στην παραλία. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε την περιοχή με τα πόδια ή με ποδήλατο, αλλά παρακαλούμε να δώσετε στους θαλάσσιους λέοντες αρκετό χώρο, τουλάχιστον 20 μέτρα. Οι θαλάσσιοι λέοντες της Νέας Ζηλανδίας είναι είδος προς εξαφάνιση και ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο».

@ecoperspective via Twenty20

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παραλιακή πόλη κλείνει τους δρόμους για να βοηθήσει την άγρια ζωή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες (σ.σ. το καλοκαίρι στη Νέα Ζηλανδία είναι από Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο». Ωστόσο αυτό συνήθως συμβαίνει για 1-2 ημέρες. Η απόφαση για τον ένα μήνα κλεισίματος πάντως υποστηρίζεται από τους κατοίκους, οι οποίοι συνεχάρησαν τον δήμο για την απόφασή του. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν το κλείσιμο να γίνει μόνιμο.

Οι θαλάσσιοι λέοντες γεννούν στις ακτές της Dunedin από το 1993. Φέτος οι αρχές περιμένουν τη γέννηση τουλάχιστον 20 μικρών. Τα μικρά που γεννιούνται εκεί , επιστρέφουν για να γεννήσουν και αυτά αργότερα, πολλές φορές σε μάντρες, υπόστεγα και στην άκρη των δρόμων. Σύμφωνα με στοιχεία, οι θαλάσσιοι λέοντες της Νέας Ζηλανδίας είναι πλέον γύρω στις 12.000 και ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται.

Οι λουόμενοι, πριν την πανδημία, πολλές φορές τους ενοχλούσαν για να βγάλουν selfies, ενώ οι Μαορί τους θεωρούν ιερά ζώα. Το 2019 ένας πρώην υποψήφιος του συμβουλίου προκάλεσε την οργή των εθνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης όταν μαχαίρωσε έναν θαλάσσιο λέοντα με ένα δόρυ κυνηγιού, αποκαλώντας το ζώο «άγριο» και «επικίνδυνο» αφού τον ακολούθησε στο νερό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Προχτές
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Προχτές
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον