E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που πήρε «άριστα» στη διαχείριση της πανδημίας

Η διασπορά περιορίστηκε και η οικονομία αναπτύσσεται

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 23/12/2020 | 00:12

Η χώρα που πήρε «άριστα» στη διαχείριση της πανδημίας
@ft.com

Υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετώπισαν συνολικά την πανδημία καλύτερα από άλλες. Και στο πρώτο κύμα και στο δεύτερο κύμα. Όπως η Νέα Ζηλανδία , η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg είναι η καλύτερη χώρα για να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ωστόσο μια άλλη χώρα, φτωχότερη και με πολύπαθη ιστορία, που πήρε «άριστα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κοιτάει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Κι αυτή είναι το Βιετνάμ.

Η δυναμική αντιμετώπιση της πανδημίας έχει κάνει του αναλυτές αλλά και το ΔΝΤ να προβλέπουν πως φέτος, η οικονομία του Βιετνάμ θα έχει ανάπτυξη, η οποία σχεδόν θα τριπλασιαστεί το 2021. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει μόλις 1.420 κρούσματα και 35 θανάτους. Ο τελευταίος θάνατος αναφέρθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι μόλις 110.

https://www.axios.com/vietnam-coronavirus-pandemic-cases-economy-cee127ff-6aaa-4901-af82-7a0821e68150.html

@axios.com

Τα μέτρα που χρησιμοποίησε το Βιετνάμ ήταν βέβαια η καραντίνα και η απαγόρευση μετακινήσεων, ωστόσο το lockdown διήρκησε μόλις 3 μήνες. Αυτό που έκανε την διαφορά σε μια χώρα που έχει λιγότερους πόρους από άλλες, είναι η γρήγορη παρασκευή τεστ και μια πολιτική που τα συνδύαζε με την γρήγορη και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών, πράγμα που επέτρεψε να τεθούν τα κρούσματα υπό έλεγχο και να πάρει μέτρα για την εργασία από το σπίτι.

Κατάφερε λοιπόν να κρατήσει τα εργοστάσια ανοιχτά, τα οποία δούλεψαν με ασφάλεια και επέτρεψαν στον κόσμο να επιστρέψει στις δουλειές του. Στην αρχή υπήρξε φόβος πως η ζήτηση σε ρουχισμό, παπούτσια και τεχνολογία θα έπεφτε. Ωστόσο η αγορά του Βιετνάμ δεν εξαρτάται αποκλειστικά από μια άλλη. Έτσι οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 15%, στις ΗΠΑ κατά 23%, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρονικών συσκευών αυξήθηκαν συνολικά κατά 26%.

Παρόλο λοιπόν που ο στόχος ανάπτυξης είχε μπει στο 6,8%, το ότι το Βιετνάμ θα έχει ανάπτυξη 2,4% την στιγμή που η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση, μόνο θετικό μπορεί να είναι για τους Βιετναμέζους. Ο τουρισμός μπορεί να χτυπήθηκε, αλλά το Βιετνάμ παρέμεινε σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά π.χ. με την γειτονική Ταϊλάνδη, η οποία αναμένεται να έχει ύφεση 7,1% φέτος.

https://www.france24.com/en/live-news/20201216-strong-virus-response-helps-vietnam-s-economy-weather-pandemic

@france24.com

Η κομμουνιστική κυβέρνηση φρόντισε να δώσει ενέσεις στην οικονομία, με την επένδυση στον δημόσιο τομέα να αυξάνεται κατά 34%, κάνοντάς την την υψηλότερη τα τελευταία εννέα χρόνια. Η επένδυση μάλιστα δεν περιορίστηκε σε επιχειρήσεις αλλά και έργα υποδομών, όπως γέφυρες και δρόμους, έργα που δημιούργησαν θέσεις εργασίας για αρκετό κόσμο. Όπως αναφέρει ο Adam McCarthy, οικονομικός διευθυντής της Mekong Economics με έδρα το Ανόι, «ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία έκανε το Βιετνάμ διάσημο σε όλον τον κόσμο. Ο ‘θρίαμβος΄ του Βιετνάμ φέτος μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη τα επόμενα χρόνια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η λέξη γυναικοκτονία προκαλεί τόσες αντιδράσεις;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Τι σημαίνει πραγματικά και γιατί είναι σημαντικό να τη διαχωρίσεις από τη δολοφονία

Έβαλαν όλους τους εργαζόμενους στον ίδιο χώρο και συνέβη κάτι που κανείς δεν περίμενε

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Τι συνέβη όταν οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν όλοι μαζί στα λεγόμενα open offices

Γιατί τα κουνούπια μοιάζουν να μην φοβούνται πια τα αντικουνουπικά;

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Η αλήθεια πίσω από το καλοκαιρινό παράπονο

Ποια πόλη ανακηρύχθηκε πρώτη σε κοριούς; Ποιες ελληνικές πόλεις βρίσκονται στη πρώτη τριάδα

E-Daily 1.Hero 18.06.2026
Νέα έρευνα φέρνει στο προσκήνιο τους ευρωπαϊκούς προορισμούς με τα πολλά παράπονα

Πώς είναι η ζωή στις 5 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου το 2026

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης (Global Peace Index), η παγκόσμια σταθερότητα παρουσιάζει κάμψη για 12η συνεχή χρονιά

Η προφητεία του Στίβεν Χόκινγκ για το τέλος του κόσμου, φαίνεται να επαληθεύεται

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Στην ομιλία του στη σύνοδο WE της Tencent το 2017

Τι είναι ο... πυρετός της μπλε κουκίδας που τρομοκρατεί τη μουσική βιομηχανία

E-Daily 3.Left Χτες
Γιατί ακυρώνονται τόσες συναυλίες; Η κρυφή κρίση που χτυπά τη μουσική βιομηχανία

Πόσες ακόμη; Η Ελλάδα μετρά ήδη 7 γυναικοκτονίες μέσα στο 2026 και ο εφιάλτης συνεχίζεται

E-Daily 3.Left Χτες
Από τις 19 γυναικοκτονίες του 2025 στις 7 που έχουν ήδη καταγραφεί φέτος. Κάπου ανάμεσα στους αριθμούς, υπάρχουν γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Πως προέκυψε ο όρος σκυλάδικα για τα νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα;

E-Daily 3.Left Χτες
Οι εκδοχές για το πως βγήκε ο όρος

Explainer: Γιατί δεν γεννιούνται πια παιδιά σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η σιωπή στα μαιευτήρια της επαρχίας τρομάζει περισσότερο από τα στατιστικά