E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η παράξενη ιστορία του πασχαλιάτικου λαγού

Πως ο λαγός έγινε σύμβολο των εορτασμών του Πάσχα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2020 | 00:33

Η παράξενη ιστορία του πασχαλιάτικου λαγού
@mentalfloss.com

Όταν ακούμε Πάσχα, συνήθως σκεφτόμαστε τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, το αρνί, τα βαμμένα αυγά, αλλά και ένα ζώο που έχει γίνει σύμβολό του. Τον λαγό. Οι παραδόσεις της γιορτής, είναι συνήθως έναν μείγμα διαφορετικών πολιτισμών, οι οποίες κατάφεραν να επιζήσουν και να επικρατήσουν στον χρόνο. Το ίδιο είναι και ο πασχαλινός λαγός.

Στα αρχαία χρόνια, τα αυγά αλλά και τα κουνέλια ήταν σύμβολα γονιμότητας. Με τον ερχομό της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης, μετά από ένα σκληρό χειμώνα, η ανάγκη για την συμβολοποίηση αυτής της γέννησης ήταν μεγάλη, με τους μετανάστες που πήγαν στις ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί πολλές από τις παραδόσεις τους.

Οι ολλανδοί ήταν από τους πρώτους που πέρασαν τον Ατλαντικό. Από τις δικές τους ιστορίες λοιπόν προέρχεται ο πασχαλινός λαγός. Όπως και στην ιστορία του Άγιου Βασίλη τα Χριστούγεννα, ο λαγός έρχεται κι αυτός κατά την διάρκεια της νύχτας και αφήνει τα δώρα του Πάσχα στα παιδιά. Ακόμα και σήμερα, το βράδυ κάποιοι αφήνουν ένα καρότο εκείνο το βράδυ για τον λαγό, όπως αφήνουν ένα ποτήρι γάλα και λίγα μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη.

https://www.bbc.co.uk/newsround/17597617

@bbc.co.uk

Στην Αυστραλία πάλι, η εισαγωγή κουνελιών που δεν υπήρχαν στην χώρα, προκάλεσε μια μεγάλη καταστροφή στην χλωρίδα της περιοχής. Οι Αυστραλοί προσπαθούν αν αντικαταστήσουν τον λαγό με το ντόπιο μαρσιποφόρο ζώο Bilby.

Μια άλλη πάλι ιστορία, συνδέει τον λαγό του Πάσχα με έναν αρχαίο ειδωλολατρικό θρύλο. Η θεά Εστία, σύμφωνα με τον μύθο, βρήκε ένα τραυματισμένο πουλί στο δάσος έναν χειμώνα. Για να το βοηθήσει να επιβιώσει από το κρύο, το μετέτρεψε σε κουνέλι, ωστόσο η μετατροπή δεν ήταν ολοκληρωμένη με το κουνέλι να συνεχίζει να γεννά αυγά. Για να την ευχαριστήσει που του έσωσε την ζωή, χάριζε στην θεά κάθε άνοιξη διακοσμημένα αυγά.

Βέβαια, δεν υπάρχουν αναφορές γι’ αυτόν τον μύθο πριν το 1900, οπότε παραμένει αμφίβολο αν αποτελεί μέρος της αρχαίας παράδοσης. Ίσως όμως να αποτελεί έναν θρύλο που πέρασε προφορικά από γενιά σε γενιά, όπως άλλωστε πολλές παραδόσεις που το ξεκίνημα τους έχει χαθεί στα βάθη του παρελθόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η οικογένεια που ζούσε σε απομόνωση για 42 χρόνια και δεν πήρε χαμπάρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Η φυγή από το σταλινικό καθεστώς και η επιβίωση σε ακραίες συνθήκες

Η γυναίκα που έγινε μύθος και θύμα της Ιστορίας: Η τραγική μοίρα της Υπατίας της Αλεξάνδρειας

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Μια από τις πρώτες μεγάλες επιστήμονες της ανθρωπότητας, ανάμεσα στη γνώση, τη θρησκευτική σύγκρουση και έναν θάνατο που σημάδεψε αιώνια τον πολιτισμό

Τζίμης Αρμάος: Η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποτε έκανε την Ελλάδα να παραμιλά

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Κάποτε τον αποθέωναν, στο τέλος τον ξέχασαν

Η γυναίκα που ανέλαβε το OnlyFans μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Tι αποφάσεις θα πάρει για το μέλλον της πλατφόρμας

Ποια είναι η γυναίκα που διασχίζει 26.000 χιλιόμετρα με άλογο

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Σχεδόν 26.000 χιλιόμετρα πάνω σε ένα άλογο, διασχίζοντας 14 χώρες και δύο ηπείρους

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left Χτες
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left Χτες
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left Χτες
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left Χτες
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left Χτες
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του