E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που δεν έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα

Κλείνει σήμερα τα 35 του χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/2/2020 | 00:04

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής που δεν έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα
@celticquicknews.co.uk

Πρόκειται για έναν από τους λίγους παίκτες που ενώ γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν έπαιξαν ποτέ επαγγελματικά για καμία ελληνική ομάδα. Στα 16 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας έπαιξε κατά σειρά σε Ολλανδία, Αγγλία, Σκωτία, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκία. Πολλές ελληνικές ομάδες τον ήθελαν, αλλά εκείνος ποτέ δεν αποφάσισε να γυρίσει. Σήμερα κλείνει τα 35 του χρόνια και έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από τα 33 του. Ο Γιώργος Σαμαράς έχει αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στον ΟΦΗ.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 21 Φεβρουαρίου του 1985. Ο πατέρας του ήταν κι αυτός ποδοσφαιριστής και είχε αγωνιστεί ως μέσος σε ΟΦΗ και Παναθηναϊκό από το 1984 μέχρι το 1996. Από τα 9 του μπήκε στις ακαδημίες του ΟΦΗ, αλλά στα 15 αναχώρησε για την Ολλανδία και την Χέρενφεεν. Στα 17 έγινε μέλος της πρώτης ομάδας και στα επόμενα 3,5 χρόνια πέτυχε 25 γκολ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τραβήξει τα μάτια αρκετών ομάδων. Η Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψε 6 εκατομμύρια λίρες και τον έκανε δικό της.

https://www.statcity.co.uk/Players/890/Georgios-Samaras

@statcity.co.uk

Τότε η Σίτι δεν ήταν ακόμα η ομάδα που είναι σήμερα. Δεν είχε αγοραστεί δηλαδή ακόμα από τους Άραβες. ΠΟ Γιώργος Σαμαράς έκατσε δυο χρόνια στο Μάντσεστερ και σκόραρε οκτώ φορές με την γαλάζια φανέλα. Όμως το 2008, όταν λίγο πριν έρθουν τα πετροδολάρια, ο Σαμαράς δόθηκε δανεικός στην σκωτσέζικη Σέλτικ. Πέτυχε 5 γκολ σε 16 παιχνίδια και η Σέλτικ τον έκανε δικό της. Τα επόμενα 6 χρόνια, η Γλασκόβη έγινε το σπίτι του και αν κρίνουμε από την σχέση του με τους οπαδούς αλλά και την απόδοσή του, ήταν τα καλύτερα ποδοσφαιρικά χρόνια της καριέρας του.

Εκεί, όπως ανακοίνωσε μέσω tweet η Σέλτικ, όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα γήπεδα, σκόραρε 74 φορές και έγινε σύνθημα στα χείλη των φανατικών οπαδών της ομάδας. Και η αλήθεια είναι πως αν τον θυμόμαστε με μια φανέλα, εκτός από εκείνη της Εθνικής Ελλάδας, αυτή ήταν η πράσινη φανέλα των «Κελτών».

Πέρασε για λίγο ξανά από την Αγγλία και την Γουέστ Μπρομ, πριν πάει στην Σαουδική Αραβία και την Αλ-Χιλάλ. Αλλά η επαφή του με τα δίχτυα δεν ήταν η ίδια από τη στιγμή που άφησε την Σκωτία. Πέρασε από τις ΗΠΑ και την Ράγιο, την Σαραγόσα και έκλεισε την καριέρα του στην τουρκική Σάμσουνσπορ το 2018. Τότε στα 33 του, αποφάσισε να αποσυρθεί και να αναλάβει διοικητικά καθήκοντα στο ΟΦΗ.

Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 81 φορές, πετυχαίνοντας 9 γκολ και είναι 10ος σε συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος. Είναι δύσκολο να μην θυμάσαι το ιστορικό γκολ που πέτυχε εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού στο Μουντιάλ του 2012, που έστειλε την Ελλάδα στους 16 της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Γιώργος Σαμαράς υπήρξε ένας προικισμένος επιθετικός που μπορούσε να αγωνιστεί και στην κορυφή αλλά και στα άκρα της επίθεσης. Παρά το ύψος του (1.92μ.), είχε πολύ καλή τεχνική, ήταν καλός με την μπάλα στα πόδια και στον αέρα. Αυτό όμως που θα θυμόμαστε από τον Γιώργο Σαμαρά είναι η ηρεμία και η ψυχραιμία του. Δεν θυμόμαστε ούτε μια φορά να έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του, να τσακώθηκε ή να μην συγκρατήθηκε. Μπορεί να το έκανε κάποια στιγμή, αλλά δεν ήταν ο κανόνας. Και γι’ αυτό αλλά και για άλλα πολλά μπορούσε πάντα να κάνει τη διαφορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Tα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στον κόσμο: Πού βρίσκεται το νούμερο 1

Αρχιτεκτονική 27.12.2025
Aποδεικνύει πως ένα βιβλίο και μια κούπα καφέ μπορούν να φτιάξουν τον πιο όμορφο κόσμο - αρκεί να βρεθείς στο σωστό μέρος

ΗΠΑ: Σβήνουν τα δικαιώματα των γυναικών από τις αναφορές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Stories 27.12.2025
Η σιωπηλή διαγραφή που αλλάζει τα πάντα: Τι κρύβει η νέα έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το μικρότερο κράτος της Ευρώπης με μεγάλες φιλοδοξίες: Τι είναι το Βέρντις που ίδρυσε ένας 20χρονος;

Stories 27.12.2025
Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας, όμως το Βέρντις είναι μια πραγματική μικροχώρα

Το χωριό–φάντασμα που αναδύεται μια φορά τον χρόνο κάτω από τη λίμνη

Περιβάλλον 27.12.2025
Πέτρινα ερείπια, στοιχειωμένοι δρόμοι και ψίθυροι κάτω απ’ το νερό – το χωριό που επιστρέφει σαν φάντασμα κάθε καλοκαίρι!

Διατροφή: Τρώγαμε καλύτερα τη δεκαετία του ’80;

Stories 27.12.2025
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση...

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Ιστορικά 27.12.2025
Ένα τεράστιο πρότζεκτ που δεν ολοκληρώθηκε

Tο μοναδικό εργαστήριο κατασκευής στολιδιών στην Ελλάδα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Xmas 27.12.2025
Και είναι όπως το φανταζόμασταν

Η Παναγιώτα Διαμάντη από τη Φουρνά Ευρυτανίας στους 50 κορυφαίους εκπαιδευτικούς παγκοσμίως<

Πρόσωπα Χτες
>Η δασκάλα που «ανέστησε» ένα σχολείο στο χωριό Φουρνά υποψήφια για το Global Teacher Prize 2025

5 φυλακές που αν μπεις είναι σαν να καταδικάστηκες σε θάνατο

Stories Χτες
Σε ορισμένα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, η τιμωρία ξεπερνά κατά πολύ τον εγκλεισμό

Γιατί ένας Ρώσος κατέληξε στη φυλακή λόγω του Αγίου Γεωργίου

Stories Χτες
Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο του 2024, αλλά τώρα έγινε γνωστό ευρέως