E-Daily

Η ημέρα που πέθανε το Rock n Roll

Πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

28/12/2019 | 00:08

@thedaringartof.blogspot.com

Ian Fraser Lemmy Kilmister. Ο «άρχοντας» της Rock n’ Roll, ο «θείος» Lemmy χάρισε στους φαν του μια ιδιαίτερη μουσική, αλλά έμεινε στην ιστορία ως πηγή έμπνευσης μιας ολόκληρης γενιάς, όχι μόνο για την μουσική του αλλά και για τον τρόπο ζωής του.

Γεννήθηκε στο Staffordshire της Αγγλίας την παραμονή των Χριστουγέννων του 1945. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν τριών μηνών, έτσι ο Ian μεγάλωσε με την μητέρα του και την γιαγιά του, τις οποίες υπεραγαπούσε. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε ένα ποδοσφαιριστή, με τον Ian να αναγκάζεται να μείνει με τον πατριό του και τα δυο του παιδιά.

Πήγε σχολείο στο Ysgol Syr Thomas Jones. Εκεί του κόλλησε το παρατσούκλι «Lemmy», που ήταν μια συντομογραφία της φράσης, «lend me», την οποία και χρησιμοποιούσε για να ζητάει δανεικά.

Η έμπνευσή στην μουσική του ήρθε όταν άκουσε για πρώτη φορά τους «The Beatles» σε συναυλία. Από τότε και όσο ζούσε τους θαύμαζε απεριόριστα. Ήταν μια μέρα που του άλλαξε την ζωή. Πολύ αργότερα είχε πει την μνημειώδη φράση, «Έχω μνήμες πριν από το Rock». Κάτι που σημαίνει πως την ημέρα εκείνη ήταν σαν να ξαναγεννήθηκε.

Αγόρασε μια κιθάρα και εντάχθηκε στην μπάντα «The Sundowners». Το 1962 μετακόμισε στο Stockport μαζί με την κοπέλα του, με την οποία απέκτησε έναν γιο. Μετά από αποτυχημένα περάσματα από πολλές μπάντες, εντάχθηκε στους «Rockin’ Vickers» με τους οποίους κυκλοφόρησε το πρώτο του σινγκλ το 1965.

Τέσσερα χρόνια αργότερα θα μετακομίσει στο Λονδίνο, όπου θα συγκατοικήσει με τον μπασίστα του Jimmy Hendrix, Noel Redding. Τρία χρόνια αργότερα έρχεται και η πρώτη του μεγάλη δουλειά, όταν θα γίνει μέλος του space rock συγκροτήματος, «Hawkwind». Εκεί θα κάνει και την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, με το σινγκλ «Silver Machine» που σκαρφάλωσε στο No3 των βρετανικών charts.

Στους «Hawkwind» ο Lemmy έκανε αυτό που έκανε και στην υπόλοιπη καριέρα του. Έπαιζε μπάσο, τραγουδούσε, έπινε και έπαιρνε ναρκωτικά. Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος με τον δίσκο «Space Ritual» ήρθε και η αμερικανική περιοδεία. Όμως ο Lemmy συνελήφθη για κατοχή μεθαμφεταμίνης, ενώ το συγκρότημα περνούσε τα σύνορα από τις ΗΠΑ στον Καναδά. Τα υπόλοιπα μέλη αποφάσισαν να τον απομακρύνουν από την μπάντα.

Άλλο που δεν ήθελε ο Lemmy. Χρόνια αργότερα δήλωσε πως θυμάται ευχάριστα εκείνη την εποχή, αλλά δεν ταίριαζε με τους υπόλοιπους. Κυρίως στα ναρκωτικά. Μαζί με τον κιθαρίστα των «Pink Fairies» θα φτιάξουν τους θρυλικούς «Motörhead», το 1975, το συγκρότημα που ταυτίστηκε με το όνομά του και το αντίστροφο. Με τους «Motörhead», έκανε πάνω από τριάντα δίσκους, με την μεγάλη τους επιτυχία να μην είναι άλλη από το «Ace of Spades». Οι «Motörhead», άλλαξαν πολλά μέλη, με τον Lemmy να παραμένει ο ηγέτης και ο σταθερός τους πυλώνας.

Ο Lemmy βρήκε την γαλήνη του μουσικά. Την βρήκε και στην ζωή του, από τότε που μετακόμισε στο Los Angeles. Προτιμούσε να μένει σε ένα μικρό σπίτι, γεμάτο από βραβεία και συλλεκτικά αντικείμενα, προκειμένου να βρίσκεται δίπλα στο αγαπημένο του μπαρ, το Rainbow, και σε κοντινή απόσταση από όλα όσα θεωρούσε σημαντικά. Σταδιακά περιορίστηκε στην χρήση χαπιών speed και μαριχουάνας, κόβοντας τις υπόλοιπες ναρκωτικές ουσίες. Όμως ποτέ δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο του Jack Daniel’s. Ούτε όταν έμαθε πως πάσχει από διαβήτη.

Ο τελευταίος του δίσκος με τους «Motörhead», κυκλοφόρησε στις 28 Αυγούστου του 2015 και ονομάστηκε – ίσως προφητικά – «Bad Magic». Γιατί μόνο ως κακή μαγεία μπορεί να θεωρηθεί η ημέρα που ξημέρωσε στις 28 Δεκεμβρίου του 2015. Η είδηση του θανάτου του Lemmy μούδιασε όλη την rock κοινότητα. Πάντα υπήρχε η ψευδαίσθηση στους φανατικούς θαυμαστές του, πως ο Lemmy δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ.

Τέσσερις ημέρες μετά τα 70α γενέθλια του, ο Lemmy έφυγε για ένα μέρος που μόνο αυτός ξέρει, από μια καλπάζουσα μορφή καρκίνου που είχε διαγνωσθεί μόλις δύο ημέρες πριν. Οκτώ μήνες αργότερα, στο αγαπημένο του μπαρ Rainbow στο Los Angeles, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μαζί με τν Lemmy πέθανε και η Rock n Roll...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά