E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άνθρωπος που ανέβηκε 21 φορές στο ψηλότερο βουνό του κόσμου

H ιστορία του Apa Sherpa

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/2/2019 | 00:17

Ο άνθρωπος που ανέβηκε 21 φορές στο ψηλότερο βουνό του κόσμου
@thule.com

Οι Sherpa είναι φυλή νομάδων που πριν από επτά περίπου αιώνες έφτασε στα Ιμαλάια. Κέρδισαν μια αυτονομία όταν ιδρύθηκε το κράτος του Νεπάλ και σήμερα ζουν κυρίως, στις περιοχές των βουνών του Νεπάλ, της Κίνας, του Μπουτάν και της Ινδίας. Το όνομά τους σημαίνει «Ανατολικοί άνθρωποι» και πηγάζει από την γεωγραφική καταγωγή τους που μάλλον ξεκίνησε από το Θιβέτ.

Οι Sherpa γεννιούνται και μεγαλώνουν στα βουνά. Και είναι εξαιρετικοί ορειβάτες. Ο Apa Sherpa, ή «Super Sherpa» όπως τον φώναζαν, υπήρξε  κι αυτος ορειβατηο και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε 21 φορές το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Το Έβερεστ. Μπορεί το ρεκόρ του να έσπασε το 2018, αλλά το κατόρθωμά του δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα. 

http://www.alpinist.com/doc/web11s/newswire-apa-sherpa

@alpinist.com

Μεγάλωσε στο χωριό Thami του βορείου Νεπάλ, μια περιοχή γνωστή για τους Sherpa που εργάζονται ως οδηγοί σε εξερευνήσεις των Ιμαλαίων. Η οικογένειά του ήταν πολύ φτωχή και όταν ο πατέρας του Apa πέθανε όταν ήταν 12 ετών, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα. Ο Apa άφησε το σχολείο, ως το μεγαλύτερο παιδί, κουβαλώντας αρχικά τις προμήθειες των ορειβατών. Η εργατικότητα του εντυπωσίασε τα αφεντικά του, όπως και η θετική του διάθεση πάνω στην σκληρή δουλειά.

Στα 25 του, είχε φτάσει η ώρα για την πρώτη του αποστολή. Κράτησε σχεδόν δυο χρόνια. Μόλις επέστρεψε, άρχισε να εργάζεται σε διοργάνωση αποστολών στο Έβερεστ. Μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή τον Μάιο του 1990. Για τις επόμενες δυο δεκαετίες περίπου, ο Apa έφτανε στην κορυφή σχεδόν κάθε χρόνο, φτάνοντας σε ένα απίστευτο ρεκόρ. Μόνο το 1996 δεν προσπάθησε να ανέβει, ενώ το 2001, η ανάβαση σταμάτησε λόγω καιρού.

https://phys.org/news/2010-05-climate-everest-dangerous-sherpa.html

@phys.org

Το 2000, έσπασε το ρεκόρ με την 11η κατάκτηση της κορυφής και από τότε βελτίωνε κάθε φορά το δικό του. Από το 2008, συμμετείχε σε οικολογικές αποστολές για την κλιματική αλλαγή, μαζεύοντας κάθε φορά τόνους από σκουπίδια και παρατημένο εξοπλισμό. Το 2011, έφτασε στην κορυφή για 21η φορά και αποσύρθηκε, αφού το είχε υποσχεθεί στην σύζυγό του. Το ρεκόρ του κράτησε για 7 χρόνια, όταν ένας άλλος Sherpa, ο Kami Rita Sherpa, το έσπασε στα 48 του χρόνια.

Το 2009 ίδρυσε το Apa Sherpa Foundation, που έχει ως σκοπό την βελτίωση της εκπαίδευσης και της οικονομικής ανάπτυξης του Νεπάλ. Το έργο του ιδρύματος είναι ίσως πιο σημαντικό από τις 21 φορές που ο Apa Sherpa ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Γιατί προσφέρει στα παιδιά την επιλογή της παιδείας και της μόρφωσης, δίνοντάς ίσως διέξοδο σε αρκετά από αυτά, ώστε να κάνουν κάτι διαφορετικό από τις επικίνδυνες αποστολές στο Έβερεστ και στα Ιμαλάια.

Η ιστορία του Apa Sherpa κυκλοφόρησε το 2017 σε ένα μικρού μήκους ντοκιμάντερ με τίτλο «Loved by All: The Story of Apa Sherpa». Ο τίτλος μιλάει από μόνος του...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories 24.04.2024
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories 24.04.2024
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον 24.04.2024
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Χτες
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Χτες
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Χτες
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Προχτές
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Προχτές
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Προχτές
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Προχτές
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό