E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πώληση αλκοόλ στην Σουηδία είναι κρατικό μονοπώλιο

Από το 1955

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/10/2018 | 00:09

Η πώληση αλκοόλ στην Σουηδία είναι κρατικό μονοπώλιο
@stockholmtourist.blogspot.com

Οι Σουηδοί, όπως και άλλοι λαοί του βορρά, είναι γνωστοί για την έλξη τους στο αλκοόλ. Με άλλα λόγια, υπάρχει παράδοση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το κράτος λοιπόν, γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση, είπε να πάρει κάποια μέτρα.

Ένα από αυτά απ’ αυτά θεσμοθετήθηκε το 1955. Το κράτος της Σουηδίας θέλησε να πετύχει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μετέτρεψε λοιπόν την πώληση αλκοόλ σε κρατικό μονοπώλιο, κάνοντας πιο δύσκολη την πρόσβαση σε αλκοόλ, αλλά και αυξάνοντας ταυτόχρονα τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Με λίγα λόγια, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να πουλήσει όσα περισσότερα αλκοολούχα ποτά μπορεί, σου επισημαίνει πως δεν είναι σωστό να καταναλώνεις πολλά από δαύτα. Οι κρατικές κάβες ονομάζονται «Systembolaget», μια αλυσίδα καταστημάτων που είναι τα μόνα από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς αλκοολούχα ποτά με περιεκτικότητα πάνω από 3,5%.

Στην Σουηδία λειτουργούν περίπου 430 κατάστημα, ενώ η κρατική κάβα συνεργάζεται με άλλους 500 περίπου μικροπωλητές. Η λειτουργία αυτού του μονοπωλίου έχει και κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες. Απαγορεύονται οι προσφορές τύπου «1 συν 1» ή οι εκπτώσεις στην πιο χονδρική πώληση. Οι μπύρες δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο ψυγείο, η πώληση απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 20 ετών, ενώ επίσης, απαγορεύεται η πώληση σε μεθυσμένους.

@wikipedia.org

Τα δυο τελευταία βέβαια είναι λογικά. Αν και τα μπαρ ή τα εστιατόρια μπορούν να πωλούν αλκοόλ σε άτομα από 18 ετών και άνω. Το 1995, όταν η Σουηδία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να διατηρήσει αυτό το μονοπώλιο, αλλά μόνο στην λιανική πώληση. Η παραγωγή, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, απελευθερώθηκαν. Από τότε λοιπόν, τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να εισάγουν δικά τους ποτά και να τα διαθέτουν στους πελάτες τους.

Φυσικά, οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλούν κατευθείαν στον καταναλωτή, ενώ η πώληση απαγορεύεται όταν ένα πλοίο εισέλθει στα σουηδικά ύδατα. Λίγο έξω από αυτά, επιτρέπεται. Οι τιμές από την άλλη, είναι αρκετα υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες.

Τα σκάνδαλα δεν έχουν λείψει. Το 2005, 77 υπεύθυνοι καταστημάτων κατηγορήθηκαν πως δωροδοκήθηκαν από προμηθευτές. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες δίκες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, κατά την οποία καταδικάστηκαν 33 άτομα.

Το μονοπωλιακό κρατικό σύστημα πώλησης αλκοόλ, φαίνεται να έχει τα καλά του και τα κακά του. Μετά την απελευθέρωση εισαγωγών και εξαγωγών, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 30%. Το κράτος φοβάται πως θα συμβεί το ίδιο αν σταματήσει το μονοπώλιο του. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η πώληση θα έπρεπε να είναι ελεύθερη. Οι Σουηδοί είναι μάλλον διχασμένοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη το ελληνικό – Σαρώνει στις κατατάξεις για το 2026

Νέα Εποχή 26.01.2026
Με ελεύθερη είσοδο σε 185 χώρες, το ελληνικό διαβατήριο συγκαταλέγεται ξανά στα κορυφαία παγκοσμίως σύμφωνα με τον δείκτη Henley

Η Γη… τρέχει και δεν μας προλαβαίνει: Γιατί οι μέρες μικραίνουν και τι σημαίνει αυτό για τον χρόνο

Νέα Εποχή 26.01.2026
Οι επιστήμονες μετρούν τις πιο «γρήγορες» ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ και εξετάζουν μια ιστορική αλλαγή στα ρολόγια

Γιατί η Κίνα θέλει να κατακτήσει ο Τραμπ τη Γροιλανδία

Stories 26.01.2026
Ο «Πολικός Δρόμος του Μεταξιού» και η κινεζική αντεπίθεση

Explainer: Τι συζήτησαν φέτος στο Νταβός; Το συνέδριο που προβλέπει κρίσεις πριν γίνουν ειδήσεις

Stories 26.01.2026
Από πολέμους μέχρι AI: Όσα λέγονται στο Νταβός πριν φτάσουν στη ζωή μας

10 ρητά αρχαίων Ελλήνων που παραμένουν διαχρονικά

Stories 26.01.2026
Έχει μεγάλη σημασία να τα γνωρίζουμε και να τα κατανοούμε

Η πιο πρωτότυπη ιδέα: Η ευρωπαϊκή πόλη που έβαλε βιβλιοθήκες στα βαγόνια του μετρό

Νέα Εποχή Χτες
Metroteka: Το project που μετατρέπει το μετρό σε παράδεισο για βιβλιοφάγους

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή Χτες
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η γυναίκα που πέθανε στην ίδια της την κηδεία

Stories Χτες
Ένα φρικτό περιστατικό

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

Stories Χτες
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι

Γάμοι χωρισμού: Το κοινωνικό φαινόμενο της Ιαπωνίας που εξαπλώνεται

Stories Χτες
Πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση; Οι Ιάπωνες θα σου πουν