E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πώληση αλκοόλ στην Σουηδία είναι κρατικό μονοπώλιο

Από το 1955

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/10/2018 | 00:09

Η πώληση αλκοόλ στην Σουηδία είναι κρατικό μονοπώλιο
@stockholmtourist.blogspot.com

Οι Σουηδοί, όπως και άλλοι λαοί του βορρά, είναι γνωστοί για την έλξη τους στο αλκοόλ. Με άλλα λόγια, υπάρχει παράδοση στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το κράτος λοιπόν, γνωρίζοντας αυτή την κατάσταση, είπε να πάρει κάποια μέτρα.

Ένα από αυτά απ’ αυτά θεσμοθετήθηκε το 1955. Το κράτος της Σουηδίας θέλησε να πετύχει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Μετέτρεψε λοιπόν την πώληση αλκοόλ σε κρατικό μονοπώλιο, κάνοντας πιο δύσκολη την πρόσβαση σε αλκοόλ, αλλά και αυξάνοντας ταυτόχρονα τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Με λίγα λόγια, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να πουλήσει όσα περισσότερα αλκοολούχα ποτά μπορεί, σου επισημαίνει πως δεν είναι σωστό να καταναλώνεις πολλά από δαύτα. Οι κρατικές κάβες ονομάζονται «Systembolaget», μια αλυσίδα καταστημάτων που είναι τα μόνα από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς αλκοολούχα ποτά με περιεκτικότητα πάνω από 3,5%.

Στην Σουηδία λειτουργούν περίπου 430 κατάστημα, ενώ η κρατική κάβα συνεργάζεται με άλλους 500 περίπου μικροπωλητές. Η λειτουργία αυτού του μονοπωλίου έχει και κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες. Απαγορεύονται οι προσφορές τύπου «1 συν 1» ή οι εκπτώσεις στην πιο χονδρική πώληση. Οι μπύρες δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο ψυγείο, η πώληση απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 20 ετών, ενώ επίσης, απαγορεύεται η πώληση σε μεθυσμένους.

@wikipedia.org

Τα δυο τελευταία βέβαια είναι λογικά. Αν και τα μπαρ ή τα εστιατόρια μπορούν να πωλούν αλκοόλ σε άτομα από 18 ετών και άνω. Το 1995, όταν η Σουηδία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να διατηρήσει αυτό το μονοπώλιο, αλλά μόνο στην λιανική πώληση. Η παραγωγή, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, απελευθερώθηκαν. Από τότε λοιπόν, τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να εισάγουν δικά τους ποτά και να τα διαθέτουν στους πελάτες τους.

Φυσικά, οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλούν κατευθείαν στον καταναλωτή, ενώ η πώληση απαγορεύεται όταν ένα πλοίο εισέλθει στα σουηδικά ύδατα. Λίγο έξω από αυτά, επιτρέπεται. Οι τιμές από την άλλη, είναι αρκετα υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες.

Τα σκάνδαλα δεν έχουν λείψει. Το 2005, 77 υπεύθυνοι καταστημάτων κατηγορήθηκαν πως δωροδοκήθηκαν από προμηθευτές. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες δίκες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας, κατά την οποία καταδικάστηκαν 33 άτομα.

Το μονοπωλιακό κρατικό σύστημα πώλησης αλκοόλ, φαίνεται να έχει τα καλά του και τα κακά του. Μετά την απελευθέρωση εισαγωγών και εξαγωγών, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 30%. Το κράτος φοβάται πως θα συμβεί το ίδιο αν σταματήσει το μονοπώλιο του. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως η πώληση θα έπρεπε να είναι ελεύθερη. Οι Σουηδοί είναι μάλλον διχασμένοι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς