Οι καλύτερες τροφές για γερά κόκαλα
Όχι, δεν είναι μόνο τα γαλακτοκομκά
Δημοσίευση 29/1/2016 | 00:21

Τα βασικά διατροφικά συστατικά για υγιή και δυνατά κόκαλα είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Επειδή όμως όλοι γνωρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια και στα δύο αυτά συστατικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να περιοριστείτε στην αποκλειστική τους κατανάλωση. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα διάφορων τροφών, εξίσου πλούσιων στα προαναφερθέντα στοιχεία.
Διαβάστε αναλυτικά:
Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Το κατσαρό λάχανο, η ρόκα, το κάρδαμο και η λαχανίδα, αποτελούν τις καλύτερες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου. Όσο για το σπανάκι, που ανήκει σε αυτήν την ομάδα, δεν ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση, λόγω του οξαλικού οξέος που διαθέτει και το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
Σολωμός
Αποτελεί τεράστια πηγή βιταμίνης D, ενώ μια μερίδα την ημέρα σάς δίνει την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός.
Αμύγδαλα
Έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με κάθε άλλε ξηρό καρπό, ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά και υψηλά σε πρωτεΐνη.
Τόνος
Είναι γεμάτος βιταμίνη D, αλλά και άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως το κάλιο, το μγνήσιο και τα ω-3 λιπαρά.
Αυγά
Ο κρόκος τους περιέχει βιταμίνη D.
Μπρόκολο
Εκτός από ασβέστιο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ίνες.