CNN: Τα «μεγάλα, πιεστικά ερωτήματα» στα οποία δεν απάντησε ο Τραμπ στο διάγγελμά του
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε «τα καλύτερα επιχειρήματά του» υπέρ του πολέμου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το πώς θα τελειώσει
Δημοσίευση 2/4/2026 | 13:31

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε «τα καλύτερα επιχειρήματά του» υπέρ του πολέμου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το πώς θα τελειώσει, επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN.
Το αμερικανικό μέσο σχολιάζει πως ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενώπιον μιας χώρας που όχι μόνο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του για την προεδρία του, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά έχει απογοητευτεί επίσης, από τον νέο του πόλεμο, ανησυχώντας βαθιά για τον αντίκτυπό του στην οικονομία.
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο θέλουν να μάθουν πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και πώς- ή ακόμα και αν- θα διορθώσει τις ταραχώδεις συνέπειές του, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν.
Στην 20λεπτη ομιλία του από το Cross Hall του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ παρουσίασε την πιο συνεκτική και μετριοπαθή τοποθέτησή του για το γιατί πήγε στον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να επιτρέψει στους «τρομοκράτες» του ιρανικού καθεστώτος να έχουν πυρηνικό όπλο μετά από 47 χρόνια απειλών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εξήγησε την αποτυχία της διπλωματίας και την άγρια καταστολή του καθεστώτος εναντίον του ίδιου του του λαού, στηριζόμενος στο καλύτερο πολιτικό του πλεονέκτημα: την προβολή ισχύος. Τέτοια επιχειρήματα μπορεί να ήταν πιο πειστικά πριν από ένα μήνα, όταν ο Τραμπ ξεκίνησε την επίθεση. Εβδομάδες επιθέσεων, γεμάτες με τους αντιφατικούς και μεταβαλλόμενους πολεμικούς του στόχους, μπορεί να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των πιο σαφώς διατυπωμένων δικαιολογιών του για τον πόλεμο» σχολιάζει το CNN.
Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς του προέδρου- ότι το Ιράν βρισκόταν «ακριβώς στο ''κατώφλι'' δημιουργίας» ενός πυρηνικού όπλου και ότι σύντομα θα μπορούσε να έχει έναν πύραυλο που θα μπορούσε να χτυπήσει την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ- έρχονταν σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Και δεν προσέφερε κανένα λεπτομερές στοιχείο που θα μπορούσε να επιτρέψει στους Αμερικανούς να αποφασίσουν.
Παρόλα αυτά, παρουσίασε ένα αξιόπιστο επιχείρημα ότι τα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, η ικανότητά του να προκαλεί χάος στην περιοχή και η απειλή του για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του είχαν καταστραφεί από την «τρομακτική αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ». Κανένας πάντως, δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει την κλίμακα αυτής της επίθεσης και αν θα πυροδοτήσει πολιτικές ρωγμές που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν ή ακόμη και να ανατρέψουν το καταπιεστικό ιρανικό καθεστώς με την πάροδο του χρόνου.
Αλλά πολλοί παρατηρητές περίμεναν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιούσε την ομιλία για να υποδείξει ένα σαφές τελικό αποτέλεσμα για τον πόλεμο. Όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά έθεσε επίσης το ενδεχόμενο μιας μαζικής στρατιωτικής κλιμάκωσης. «Τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, θα τους επαναφέρουμε στη λίθινη εποχή, όπου ανήκουν», είπε. Απείλησε επίσης να χτυπήσει κάθε ιρανικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας και να στοχεύσει τις πετρελαϊκές του εγκαταστάσεις εάν η Τεχεράνη δεν υποκύψει στις απαιτήσεις του για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Είναι επομένως δύσκολο να συμπεράνουμε, σύμφωνα με το CNN, ότι η ομιλία του θα καθησυχάσει τους Αμερικανούς που ανησυχούν για το πού πηγαίνει ο πόλεμος ή τους παγκόσμιους επενδυτές που είναι αναστατωμένοι από την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Σε κανένα σημείο ο Τραμπ δεν παρουσίασε μια σαφή στρατηγική εξόδου από τη σύγκρουση- εκτός από την απίθανη προοπτική πλήρους συνθηκολόγησης του Ιράν.
Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την τρέχουσα δέσμευση των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι οι 32 ημέρες μάχης μέχρι στιγμής ωχριάσαν σε σύγκριση με τα χρόνια που επένδυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κορέα, το Βιετνάμ και το Ιράκ. Αλλά οι συγκρίσεις μπορεί να μην έχουν καθησυχάσει τους ανθρώπους, καθώς υπονοούσαν ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί.
Τα «μεγάλα, πιεστικά ερωτήματα» στα οποία δεν απάντησε ο Τραμπ
Ο Τραμπ δεν απάντησε πάντως, «στα πιο πιεστικά ερωτήματα που υπονομεύουν τη νίκη του»:
- «Υπάρχει ή θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν;»: Ισχυρίστηκε ότι είχε ήδη επιφέρει αλλαγή καθεστώτος με τη δολοφονία κορυφαίων Ιρανών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Αλλά «το Ιράν βρίσκεται ακόμα στα χέρια όσων έμειναν από το καθεστώς τους που μπορεί να είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικοποιημένοι από ό,τι πριν από τον πόλεμο».
- «Τι γίνεται με τα πυρηνικά αποθέματα του Ιράν;»: Επίσης, φάνηκε να υπονοεί ότι «δεν θα επιδιώξει να εξαγάγει τα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Τεχεράνη να επανεκκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ισχυρίστηκε ότι η δορυφορική επιτήρηση των ΗΠΑ θα σήμαινε ότι αυτό το υλικό θα παρέμενε ανέγγιχτο στα συντρίμμια των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων που βομβάρδισε πέρυσι. Αυτό θα απέτρεπε μια αποστολή υψηλού κινδύνου για τα αμερικανικά στρατεύματα. Αλλά αφήνει ανοιχτές τις διαβεβαιώσεις ότι έθεσε τέλος στην πυρηνική απειλή υπό αμφισβήτηση».
- «Θα ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ;»: Η απροθυμία του να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ «σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει όμηρος της επιρροής του Ιράν. Και αυτό θα σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ξεφύγει από τις συνέπειες του πολέμου του. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους τεράστια αποθέματα πετρελαίου, εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Και δεν χρειάζεται να υπενθυμίζουμε ότι οι μέσες τιμές της βενζίνης ξεπερνούν τα 4 δολάρια το γαλόνι».
Η «πολιτική- δεινή- θέση» του Τραμπ επιδεινώνεται
Ο Τραμπ μπήκε το βράδυ της Τετάρτης ,«σε μια πολιτική και στρατηγική γωνιά που ο ίδιος δημιούργησε. Τα τυχαία μηνύματα και η συνήθειά του να παρέχει ενημερώσεις για τον πόλεμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ακανόνιστη, θυμωμένη ρητορική του έχουν συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού στην προεδρία του κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του».
Μια νέα δημοσκόπηση του CNN/SSRS την Τετάρτη πριν από την ομιλία έδειξε ότι το ποσοστό έγκρισης προς εκείνον, είναι 35%. Μόλις το 34% των Αμερικανών εγκρίνει την απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράν. Περίπου το 68% αντιτίθεται στην αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράν- ένα βήμα που ο Τραμπ δεν έχει ακόμη κάνει, αλλά δεν το απέκλεισε την Τετάρτη.
Πρόκεται για «τρομακτικά στοιχεία» για έναν πρόεδρο και ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που ήδη αντιμετωπίζουν δύσκολες ενδιάμεσες εκλογές σε μόλις επτά μήνες», συμπληρώνοντας πως «οι πρόεδροι δεύτερης θητείας που βλέπουν τέτοιες μειώσεις στη δημοτικότητά τους και την εμπιστοσύνη στην ηγεσία τους σπάνια ανακάμπτουν. Ο σκεπτικισμός των ανθρώπων για το οικονομικό ιστορικό του Τραμπ αποτελεί επίσης, μειονέκτημα για εκείνον. Ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι μάχες, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είχε απορρίψει τη ''νέα χρυσή εποχή'' που δήλωνε πως έρχεται, καθώς πάλευαν με τις υψηλές τιμές κατοικιών και τροφίμων».
«Οι αδιάφορες διαβεβαιώσεις του την Τετάρτη το βράδυ ότι οι τιμές της βενζίνης σύντομα θα έπεφταν και ότι οι μετοχές σύντομα θα ξανανέβαιναν φαινόταν περισσότερο σαν ευσεβής πόθος παρά σαν αποτέλεσμα μιας σαφούς στρατηγικής για τον τερματισμό του πολέμου. Ήταν δύσκολο να συμπεράνουμε ότι ο πρόεδρος γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος ή πώς θα μοιάζει ο κόσμος όταν τελειώσει. Επομένως, μπορεί να έκανε ελάχιστα για να μετριάσει την παγκόσμια ανησυχία για τη σύγκρουση ή τη δική του πολιτική κατάσταση» καταλήγει το δημοσίευμα.






