Ποιος είναι ο κωμικός που μπήκε στη φυλακή 5 χρόνια για ένα αστείο
Από το stand-up στο κελί
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/2/2026

Σε πολυετή ποινή φυλάκισης καταδικάστηκε στη Ρωσία ο stand-up κωμικός Αρτέμι Οστάνιν, μετά από αστεία που θεωρήθηκαν προσβλητικά για βετεράνο πολέμου με αναπηρία αλλά και για τα θρησκευτικά αισθήματα των Χριστιανών.
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή πέντε ετών και εννέα μηνών κάθειρξης, καθώς και χρηματικό πρόστιμο 300.000 ρουβλίων, περίπου 3.900 ευρώ. Η βασική κατηγορία αφορούσε υποκίνηση μίσους, έπειτα από απόσπασμα παράστασής του που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε εθνικιστικούς κύκλους και στρατιωτικούς μπλόγκερ.
Η υπόθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αυστηροποίησης της κρατικής γραμμής απέναντι σε καλλιτέχνες και δημόσια πρόσωπα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά. Από το 2022, η ρωσική νομοθεσία προβλέπει βαριές ποινές για όποιον θεωρηθεί ότι δυσφημεί τον στρατό ή διασπείρει «ψευδείς πληροφορίες».
Παράλληλα, ο Οστάνιν κρίθηκε ένοχος και για προσβολή θρησκευτικών συμβόλων, εξαιτίας αστείου για τον Ιησού, το οποίο ξεσήκωσε αντιδράσεις από ορθόδοξες εθνικιστικές οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο ίδιος υποστήριξε ότι η σύλληψη και η μεταχείρισή του αποτελούσαν ήδη επαρκή τιμωρία.
Τα προβλήματα για τον κωμικό ξεκίνησαν όταν βίντεο από εμφάνισή του, μπροστά σε μικρό κοινό, κυκλοφόρησε στο Telegram και έγινε viral. Στο απόσπασμα, αναφερόταν σε βετεράνο που είχε χάσει τα πόδια του από νάρκη, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και εικόνες που κρίθηκαν προσβλητικές.
Υπό τον φόβο αντιδράσεων, ο Οστάνιν προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα, όμως συνελήφθη στη Λευκορωσία και μεταφέρθηκε πίσω στη Μόσχα. Όταν ρωτήθηκε αν κατανοεί την ποινή που του επιβλήθηκε, απάντησε με οργή, αμφισβητώντας ανοιχτά τη δικαστική διαδικασία.






