E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι είναι οι Basij και γιατί οι Ιρανοί τρέμουν το όνομά τους

Η πολιτοφυλακή που φοβίζει το Ιράν

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 13/1/2026 | 06:55

Ποιοι είναι οι Basij και γιατί οι Ιρανοί τρέμουν το όνομά τους
collage

Στο Ιράν μεγαλώνουν ξανά οι φόβοι για βία στους δρόμους. Βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Πληροφοριών να καλέσει την πολιτοφυλακή Basij για περιπολίες. Για πολλούς, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: νέα καταστολή.

Στον τελευταίο κύκλο διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί πάνω από 500 άνθρωποι. Η κυβέρνηση λέει ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Διεθνείς οργανισμοί όμως μιλούν για σκληρή βία, συλλήψεις, ακόμη και για περιπτώσεις όπου γονείς δεν μπόρεσαν να θάψουν τα παιδιά τους.

Οι Basij είναι μια εθελοντική παραστρατιωτική ομάδα. Το όνομά τους στα φαρσί σημαίνει «κινητοποίηση». Λειτουργούν ως βοηθητικό κομμάτι των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, του πιο ισχυρού σώματος του ιρανικού στρατού.

Ιδρύθηκαν λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. Εκείνος πίστευε ότι μια χώρα με εκατομμύρια οργανωμένους πολίτες-μαχητές δεν μπορεί να νικηθεί.

Τα μέλη τους προέρχονται συχνά από φτωχότερα και πιο συντηρητικά στρώματα. Στρατολογούνται τόσο από πόλεις όσο και από χωριά και οργανώνονται κυρίως γύρω από τζαμιά, στην Τεχεράνη και αλλού. Οι Basij υπακούν στους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι ελέγχονται απευθείας από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Ο ρόλος τους είναι να στηρίζουν το θεοκρατικό καθεστώς και να επιβάλλουν την ισλαμική ηθική στην κοινωνία. Με απλά λόγια, είναι εκεί για να κρατούν τη γραμμή του καθεστώτος.

Με τα χρόνια έγιναν γνωστοί για τη βίαιη δράση τους. Στον πόλεμο Ιράν–Ιράκ τη δεκαετία του ’80 χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και σε αποστολές υψηλού κινδύνου, όπως η εκκαθάριση ναρκοπεδίων. Από το 2003 και μετά, απέκτησαν πιο κεντρικό ρόλο στην «εσωτερική ασφάλεια» της χώρας.

Κάθε φορά που ξεσπούν μεγάλες διαμαρτυρίες, εμφανίζονται στους δρόμους. Το 2009 ανέλαβαν την καταστολή των κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές. Το ίδιο έγινε και το 2022, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στους Basij για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή φοιτητικών κινημάτων και καταγγελίες για συμμετοχή ανηλίκων στις τάξεις τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σπουδές στο Hogwarts; Κι όμως, γίνεται! Πανεπιστήμιο λάνσαρε μεταπτυχιακό στη μαγεία και τον αποκρυφισμό

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Χωρίς ραβδιά και ξόρκια, αλλά με ιστορία, πολιτισμό και σύγχρονη σκέψη, το νέο πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα

Το θαύμα έγινε: Η νεοφώτιστη που πήρε με... άνεση το πρωτάθλημα Ελβετίας

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Ένα ιστορικό κατόρθωμα στα χνάρια της Νότιγχαμ και του Ρεχάγκελ

ChatGPT ‑ Ιστορίες ανθρώπων που βυθίστηκαν σε μια ψηφιακή πραγματικότητα χωρίς επιστροφή

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Όταν το ChatGPT σου βάζει ιδέες που δεν φεύγουν

Youtuber πηγε στο πιο επικίνδυνο νησί του κόσμου: Πώς βγήκε ζωντανός

E-Daily 3.Left 05.05.2026
Η πραγματικότητα δεν εξελίχθηκε όπως περίμεναν όλοι

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 3.Left Χτες
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left Χτες
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Προχτές
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία