Το βρώσιμο αλάτι της Σουηδίας: όταν η οικολογία συναντά την τεχνολογία στους παγωμένους δρόμους
Μια νέα, βιώσιμη λύση προστατεύει τα πουλιά από αφυδάτωση, με ερωτήματα όμως για τις επιπτώσεις στα υδρόβια οικοσυστήματα
Δημοσίευση 14/11/2025 | 01:02

Η Σουηδία, γνωστή για τις παγωμένες της λεωφόρους και την πράσινη καινοτομία της, μόλις έκανε κάτι πραγματικά απίστευτο: ανέπτυξε ένα βρώσιμο υποκατάστατο του οδικού αλατιού, φτιαγμένο από εκχύλισμα παντζαριού και άμυλο καλαμποκιού!
View this post on Instagram
Το νέο αυτό “eco-salt” υπόσχεται να λιώνει τον πάγο με την ίδια αποτελεσματικότητα όπως το κοινό αλάτι, χωρίς όμως να προκαλεί αφυδάτωση και θανάτους στα πουλιά που τσιμπολογούν στις άκρες των δρόμων.
Για χρόνια, τα αποδημητικά πουλιά στη Σουηδία υπέφεραν από το κλασικό αλάτι δρόμων – το έτρωγαν, αφυδατώνονταν και πέθαιναν. Το νέο “φαγώσιμο” αλάτι, αντίθετα, όχι μόνο είναι ασφαλές, αλλά προσφέρει και λίγη θρέψη στα ζώα που το καταναλώνουν. Επιπλέον, λιώνει τον πάγο αποτελεσματικά και αφήνει λιγότερα χημικά υπολείμματα στα νερά απορροής, κάνοντας τους δρόμους πιο φιλικούς τόσο για τους οδηγούς όσο και για το περιβάλλον.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δε σηκώνουν τα χέρια ψηλά από χαρά ακόμα. Σύμφωνα με πρώτες έρευνες της American Physiological Society, οι ουσίες από τα παντζάρια ίσως επηρεάζουν τα υδρόβια έντομα, όπως οι μαγιάτικες μύγες, μεταβάλλοντας τη λειτουργία των οργάνων τους και την ικανότητα συγκράτησης υγρών.
Με άλλα λόγια: η ιδέα είναι φανταστική, αλλά η φύση δεν “τρώνε” όλοι το ίδιο καλά. Οι ειδικοί ζητούν περισσότερη παρακολούθηση και δοκιμές πριν το νέο αλάτι γίνει στάνταρ επιλογή στους δρόμους της Ευρώπης.
Για την ώρα πάντως, η Σουηδία δείχνει για άλλη μια φορά πως η καινοτομία μπορεί να έχει γεύση — και μάλιστα γλυκιά σαν παντζάρι.






