Το «καρπούζι» είναι τουρκική λέξη: Ποια είναι η ελληνική ονομασία του;
Ακόμα ένα γευστικό δάνειο από την Ανατολή
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2025 | 00:11

Αν υπάρχει μια γεύση που φωνάζει «καλοκαίρι στην Ελλάδα», αυτή είναι το καρπούζι. Δροσερό, τραγανό, με ζουμερές ροζ φέτες και φλούδα που σκάει στον πάγκο της κουζίνας, είναι σχεδόν υποχρεωτικό αξεσουάρ κάθε μεσημεριού του Ιουλίου.
Και όμως, η λέξη που χρησιμοποιούμε για να το περιγράψουμε δεν είναι καν ελληνική. «Καρπούζι» λέμε, αλλά το χρωστάμε στην τουρκική λέξη karpuz, που με τη σειρά της προέρχεται από την περσική xarbuz(a). Ακόμα ένα γευστικό δάνειο από την Ανατολή, και μια υπενθύμιση ότι οι λέξεις ταξιδεύουν όσο και οι άνθρωποι.
Και αν αναρωτιέστε ποια είναι η «ελληνική» του λέξη, ναι, υπάρχει και είναι απολαυστικά περιγραφική: υδροπέπων. Νερό + πεπόνι. Όπως δηλαδή λένε και οι αγγλόφωνοι το watermelon.
Βέβαια, μην ζητήσετε «ένα κιλό υδροπέπων» στη λαϊκή. Το πιο πιθανό είναι να σας κοιτάξουν σαν να πάθατε ηλίαση. Αλλά τουλάχιστον, όταν ξανακόψετε ένα παγωμένο καρπούζι, θα ξέρετε ότι κρατάτε στα χέρια σας ένα υδροπέπων, με περσικό διαβατήριο και ελληνική υπηκοότητα.
Το «καρπούζι» είναι τουρκική λέξη: Ποια είναι η ελληνική ονομασία του;
Ολυμπιακή αδικία ή καθυστερημένη δικαιοσύνη; Η υπόθεση της Jordan Chiles συνεχίζεται
Από ηθοποιός, κυνηγός μεταναστών: O Ντιν Κέιν άλλαξε δουλειά
Η πόλη που τον τελευταίο χρόνο δεν είχε ούτε έναν θάνατο από τροχαίο
Ιαπωνία: «Χάθηκαν» 900.000 κάτοικοι μέσα σε έναν χρόνο
Στοιχειωμένα σπίτια της Αθήνας: Τα φαντάσματα των κτιρίων της πόλης
Ποιος ήταν ο άντρας που ήταν χαμένος από το 1997 – Τον βρήκαν παγωμένο και άθικτο
Η χειρότερη φωτιά των ΗΠΑ καίει ανεξέλεγκτα εδώ και ένα μήνα
Γιατί οι αρχές του Ισραήλ έσφαξαν πάνω από 200 κροκόδειλους του Νείλου;
Είναι το σπίτι σου σωστά προετοιμασμένο για την κλιματική κρίση; Οι 5 κινήσεις που θα σε σώσουν από τον καύσωνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On Χτες