E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτσι ξεκίνησε η μουσική ‑ Πότε χρονολογείται η πρώτη μελωδία στον κόσμο

Η πρώτη μελωδία στον κόσμο: Ο Ύμνος των Χουρρίων και η αρχή της μουσικής ιστορίας

Δημοσίευση 15/3/2025 | 01:09

Έτσι ξεκίνησε η μουσική ‑ Πότε χρονολογείται η πρώτη μελωδία στον κόσμο
collage

Η ιστορία της μουσικής ξεκινάει σε ένα απομακρυσμένο παρελθόν, όπου οι ήχοι και οι μελωδίες, καταγραμμένοι για πρώτη φορά, μας ταξιδεύουν στην αρχαία εποχή.

Αν και η μουσική, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, δεν υπήρχε τότε, η έννοια των ήχων που δημιουργούν συναισθήματα και ιστορίες είναι διαχρονική και διαρκώς εξελισσόμενη. Η πρώτη καταγεγραμμένη μελωδία στον κόσμο, η οποία συνεχίζει να μας συγκινεί, είναι η Ύμνος των Χουρρίων (Hurrian Hymn). Αυτός ο αρχαίος ύμνος, που ανακαλύφθηκε στις δεκαετίες του 1950, δεν είναι απλώς το πρώτο κείμενο μουσικής που έχει γραφεί, αλλά και ένα παράθυρο στο παρελθόν, προσφέροντας μας μια μοναδική γεύση από την αρχαία μουσική παράδοση.

Η ανακάλυψη της μελωδίας έγινε στα ερείπια της αρχαίας Ουγγαρίτιδας (σημερινή Συρία), το 1950, όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια πήλινη πλάκα με γραφή σε σφηνοειδή χαρακτήρες, που περιείχε τον Ύμνο των Χουρρίων. Χρονολογείται περίπου στο 1.300 π.Χ. και είναι η πιο παλιά επιβιώσασα μελωδία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αυτή η μελωδία, που είναι αφιερωμένη στη θεά των κήπων Νίκκαλ, συνδέεται με τελετές που σχετίζονται με τη γονιμότητα και τις προσφορές στους θεούς.

Η πλάκα αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από οδηγίες για τις ενδιάμεσες χορδές και τις αποστάσεις τους – κάτι παρόμοιο με τα μουσικά "tabs" που χρησιμοποιούμε σήμερα για την κιθάρα. Οι χορδές συνδέονται με μια επτατονική διατονική κλίμακα, προσδιορίζοντας τις σωστές αποστάσεις για την πλήρη εκτέλεση της μελωδίας. Αν και η πλάκα περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες, η ακριβής ερμηνεία των σφηνοειδών χαρακτήρων είναι εξαιρετικά δύσκολη και ασαφής. Ένας ακαδημαϊκός κατάφερε να μεταφράσει τα λόγια της μελωδίας, τα οποία έχουν ως εξής:

"Αφού προσευχηθώ στη θεότητα, εκείνη θα με αγαπήσει στην καρδιά της, Η προσφορά που φέρνω μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου την αμαρτία μου, Η προσφορά σησαμέλαιου μπορεί να δουλέψει υπέρ μου στην ταπεινότητα μου".

Ο Ύμνος των Χουρρίων είναι, συνεπώς, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην ιστορία της μουσικής, αφού αποτελεί την πρώτη γνωστή μελωδία που καταγράφηκε με γραφή. Ωστόσο, ο συνθέτης του ύμνου είναι άγνωστος και το όνομά του έχει χαθεί στην αμνησία του χρόνου.

Η ανακάλυψη αυτής της αρχαίας μελωδίας μας επιτρέπει να αναλογιστούμε πώς η μουσική αποτέλεσε πάντα μέρος των ανθρώπινων κοινωνιών, από την αρχαιότητα έως σήμερα, με τις πρώτες της καταγραφές να αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά που μεταφέρεται διαρκώς και εξελίσσεται. Το μουσικό σύστημα που χρησιμοποιούμε σήμερα, η μουσική σημειογραφία, αναπτύχθηκε πολύ αργότερα, γύρω στο 1000 μ.Χ., κάνοντας την αρχαία αυτή μελωδία έναν εξαιρετικό θησαυρό.

Η ιστορία αυτής της πρώτης μουσικής ανακάλυψης δεν τελειώνει εδώ. Αντίθετα, η μελωδία αυτή, παρά την ασαφή και δύσκολη μετάφραση, εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον και να εμπνέει νέες ερμηνείες και αναπαραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Από τη στιγμή της ανακάλυψής της, η μελωδία του Ύμνου των Χουρρίων έχει παρουσιαστεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, αποδεικνύοντας τη διαρκή αξία και τη διαχρονική της δύναμη.

Έτσι, το πρώτο βήμα της μουσικής ιστορίας δεν είναι μόνο μια ιστορική καταγραφή, αλλά και η αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου να εκφράσει συναισθήματα και πεποιθήσεις μέσω της μουσικής, δημιουργώντας έναν δεσμό που διαρκεί πάνω από 3.400 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι αποκαλύπτει έρευνα στο αρχαιότερο DNA της Αιγύπτου

Stories 04.07.2025
Το αρχαιότερο αιγυπτιακό DNA

Νόμιζε πως ήταν ο Ιησούς – Τώρα θα περάσει 12 χρόνια στη φυλακή

Πρόσωπα 04.07.2025
Η σοκαριστική καταδίκη που τον τελείωσε

Γιατί οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα;

Περιβάλλον 04.07.2025
Η New World Screwworm είναι ο σιωπηλός εχθρός

Τουριστική «καταστροφή» στη Σαντορίνη: «Ο Μάιος ήταν απελπιστικά κακός»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Τι λέει ο κύριος Γιώργος Τσολακάκης συνιδιοκτήτης της Aqua Vista Hotels για τη φετινή τουριστική σεζόν της Σαντορίνης

Βαλκάνιοι τουρίστες: «Φαγητά σε ταπεράκια και γεμάτα αμάξια» ‑ Η νέα πραγματικότητα στα νησιά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Focus On 04.07.2025
Η Αγγελική Παρασχά, restaurant manager σε γνωστό κατάστημα στη Λευκάδα, μας δίνει μια σαφή εικόνα της κατάστασης:

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή Χτες
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Gen Z και ταρό: Μια ολόκληρη γενιά ερωτεύτηκε τη μαγεία και δεν ντρέπεται καθόλου

Stories Χτες
Γιατί η Gen Z γουστάρει τα ταρό, τα ζώδια και τις ενεργειακές πέτρες περισσότερο από την εκκλησία

Οι δύο ταφές της Τζούντι Γκάρλαντ – Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της σταρ του Χόλιγουντ

Πρόσωπα Χτες
Η Τζούντι Γκάρλαντ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 47 ετών

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εκεχειρίας των 60 ημερών στη Γάζα

Stories Προχτές
Τι περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο

Η τεράστια χαμένη πόλη που μόλις ανακαλύφθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Νέα Εποχή Προχτές
7.000 χρόνια ιστορίας βυθισμένα στην Αδριατική – Η κλιματική αλλαγή την «έθαψε», η τεχνολογία την ανέσυρε