E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο και η απαγωγή της

Η απαγωγή που άφησε πάνω στο θύμα ανεξίτηλα σημάδια

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 25/1/2024 | 13:44

Το κορίτσι με το τατουάζ στο πρόσωπο και η απαγωγή της
en:Olive Oatman 1838–1903, by Benjamin F. Powelson (1823–1885), Albumen silver print, c. 1863, Natio

Η Ολιβ Όουτμαν μπορεί να επέζησε από την απαγωγή της, αλλά σημαδεύτηκε για πάντα από αυτήν, κυριολεκτικά. Το 1851, η 14χρονη ταξίδευε μέσω της Αριζόνα με την οικογένειά της αναζητώντας ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν.

Καθώς οι Όουτμαν πλησίαζαν τη σημερινή κομητεία Μαρικόπα, προειδοποιήθηκαν ότι το να προχωρήσουν δεν θα σήμαινε μόνο πως θα τους σταματούσαν σίγουρα στο δρόμο, αλλά πιθανότατα θα βίωναν και μια βίαιη συνάντηση με φυλές ιθαγενών. Απτόητη, η 9μελής οικογένεια συνέχισε.

Περίπου 90 μίλια μακριά από τη Γιουμα, η οικογένεια συνάντησε μερικούς ιθαγενείς. Το τι ακριβώς συνέβη δεν είναι σαφές, αλλά έξι μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν. Ο δεκαπεντάχρονος Λορεντζο ξυλοκοπήθηκε, ενώ η Ολιβ και η Μαίρη Αν εξαφανίστηκαν.

Η Όλιβ θα αφηγηθεί αργότερα ότι, για ένα χρόνο, οι αδερφές είχαν γίνει σκλάβες και έκαναν σκληρές δουλειές για τη φυλή, ενώ τις χτυπούσαν και τις έκαιγαν με ξύλα. Ο θάνατος φαινόταν επικείμενος, μέχρι που μέλη μιας διαφορετικής φυλής, των Μοχάβε, προσφέρθηκαν να τις αγοράσουν.

Σε αντάλλαγμα για λίγα άλογα, κουβέρτες και λαχανικά, οι αδερφές Όουτμαν αφησαν ξανά τη μοίρα τους στα χέρια αγνώστων. Αυτή τη φορά όμως λειτούργησε υπέρ τους.

Τα κορίτσια υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες της φυλής Μοχάβε και τα θεωρούσαν δικά τους, κάτι που περιελάμβανε το μαρκάρισμά τους με τατουάζ με μελάνι κάκτου στο πηγούνι και τα μπράτσα τους - μια τελετουργία που είχε σκοπό να τα βοηθήσει να αναγνωριστούν ως Μοχάβε στη μετά θάνατον ζωή.

Οταν όμως μια ξηρασία προκάλεσε έλλειψη καλλιεργειών και μεγάλο λιμό στα νοτιοδυτικά, η Μαίρη Αν και πολλά άλλα μέλη της φυλής πέθαναν από την πείνα. Η Όλιβ επέζησε χάρη στην ανάδοχη μητέρα της που την τάϊζε κρυφά.

Το 1855, οι Μοχάβε έλαβαν ένα μήνυμα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Είχαν ακούσει ότι μια νεαρή λευκή γυναίκα ζούσε με τη φυλή και ζήτησαν να επιστρέψει.

Αν αρνούνταν, απείλησε η κυβέρνηση, η φυλή θα καταστρεφόταν. Η οικογένεια της Ολιβ ήταν συντετριμμένη, αλλά τελικά, την επέστρεψαν απρόθυμα για να προστατεύσουν την υπόλοιπη φυλή.

Παρά τη θέλησή της, η Όλιβ αφομοιώθηκε ξανά στην κοινωνία των λευκών - αλλά ούτε τα φορέματα και τα φανταχτερά αξεσουάρ της δεν μπορούσαν να συγκαλύψουν τις πυκνές μπλε γραμμές στο πηγούνι της. Αφού παντρεύτηκε έναν πλούσιο κτηνοτρόφο το 1865, η Όλιβ είχε στραφεί στα πέπλα και το βαρύ μακιγιάζ για να προσπαθήσει να κρύψει τα τατουάζ. 

Η ιστορία της σφαγής των Όουτμαν άρχισε να επαναδιατυπώνεται στον τύπο, καθώς και στα δικά της απομνημονεύματα και ομιλίες. Μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ταινίες καθώς και ποιητές εμπνεύστηκαν από την ιστορία της.

Είχε γίνει γνωστή την Αμερική τη δεκαετία του 1860. Πολλά από αυτά που πραγματικά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εποχής που έζησε με τους ιθαγενείς Αμερικανούς παραμένουν άγνωστα.

Στη μνήμη της σφαγής των Όουτμαν, μία πόλη στην Αριζόνα πήρε το όνομα τους. 

Το 1857, ο Royal Β. Stratton έγραψε το βιβλίο «Η ζωή στους Ινδιάνους» που περιέγραφε τη ζωή της Όλιβ και της Μαιρη Αν. Το βιβλίο έγινε μπεστ-σέλερ και τα έσοδα δόθηκαν για την μόρφωση του Λορέντζο και της Όλιβ, η οποία έκανε και περιοδείες για την προώθηση του βιβλίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά 28.04.2024
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός