E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ταραχώδης ζωή της Αγκάθα Κρίστι

Οι σταθμοί στη ζωή της που τη σημάδεψαν

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 10/3/2025 | 01:31

Η ταραχώδης ζωή της Αγκάθα Κρίστι
collage

Τα κακεντρεχή σενάρια, η εξαφάνισή της και άλλες ιστορίες

Η ζωή της Αγκάθα Κρίστι ήταν εξίσου συναρπαστική με τα μυθιστορήματά της. Η πιο διάσημη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο έζησε μια ζωή γεμάτη μυστήριο, πάθη, μοιχεία, μια εξαφάνιση που σόκαρε τη βρετανική κοινωνία και μια απόπειρα αυτοκτονίας που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην πορεία της.

Γεννημένη το 1890 στο Τόρμπεϊ του Ντέβον, η Αγκάθα Κρίστι μεγάλωσε σε ένα πλούσιο και συντηρητικό περιβάλλον, όπου η λογοτεχνία και η φαντασία αποτέλεσαν σημαντικά στοιχεία της παιδικής της ηλικίας. Στη δεκαετία του 1920, η φήμη της εκτοξεύτηκε με την έκδοση των πρώτων της αστυνομικών μυθιστορημάτων, στα οποία σύστησε στο κοινό τον διάσημο Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό. Το βιβλίο "Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς" σηματοδότησε την αρχή μιας λαμπρής καριέρας.

Η προσωπική της ζωή, όμως, κάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν. Σε έναν χορό, γνώρισε τον Άρτσιμπαλντ Κρίστι, έναν νεαρό και φιλόδοξο πιλότο της Βασιλικής Αεροπορίας. Ο γάμος τους φαινόταν ευτυχισμένος στην αρχή, αλλά σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές. Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Άρτσι δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στη ζωή εκτός στρατού. Παραιτήθηκε από μια σταθερή εργασία, ενώ η σχέση τους έγινε ολοένα και πιο απόμακρη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο Άρτσι γνώρισε τη Νάνσι Νιλ, μια νεότερη και όμορφη γυναίκα που μοιραζόταν το πάθος του για το γκολφ. Η Αγκάθα βίωνε ήδη μια δύσκολη περίοδο, καθώς θρηνούσε τον θάνατο της μητέρας της και πίεζε τον εαυτό της να παραδώσει το επόμενο της βιβλίο. Όταν ο Άρτσι της ανακοίνωσε ότι την εγκαταλείπει για να παντρευτεί τη Νάνσι, η συναισθηματική της κατάρρευση ήταν αναπόφευκτη.

Το 1926, το όνομά της βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα όχι για κάποιο νέο της βιβλίο, αλλά για τη μυστηριώδη εξαφάνισή της. Έφυγε από το σπίτι της μέσα στη νύχτα, οδηγώντας το αυτοκίνητό της προς ένα λατομείο κιμωλίας. Όταν το όχημά της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, χωρίς κανένα ίχνος της ίδιας, η χώρα συγκλονίστηκε. Η εξαφάνιση της συγγραφέως πυροδότησε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές έρευνες της εποχής. Ακόμα και ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, δημιουργός του Σέρλοκ Χολμς, κλήθηκε να βοηθήσει, χρησιμοποιώντας παραψυχολογικές μεθόδους για να εντοπίσει τη διάσημη συγγραφέα.

Έντεκα ημέρες αργότερα, η Αγκάθα Κρίστι βρέθηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Χάρογκεϊτ, καταγεγραμμένη με ψεύτικο όνομα – μάλιστα, είχε επιλέξει το επίθετο της αντίζηλου της. Ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τίποτα από τις προηγούμενες ημέρες. Μέχρι και σήμερα, οι λόγοι πίσω από την εξαφάνισή της αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και εικασιών. Κάποιοι πιστεύουν ότι υπέφερε από αμνησία, άλλοι ότι επρόκειτο για μια πράξη απελπισίας, ενώ δεν έλειψαν εκείνοι που υποστήριξαν πως ήθελε να εκδικηθεί τον σύζυγό της.

Μετά το διαζύγιό της το 1928, η Αγκάθα Κρίστι βρήκε την προσωπική της γαλήνη και τη σταθερότητα στο πρόσωπο του Μαξ Μάλοουαν, ενός νεαρού αρχαιολόγου. Ο δεύτερος γάμος της υπήρξε μακροχρόνιος και ευτυχισμένος. Τα ταξίδια της μαζί του στη Μέση Ανατολή επηρέασαν βαθιά το έργο της και ενέπνευσαν πολλά από τα μετέπειτα μυθιστορήματά της.

Παρόλο που η Αγκάθα δεν μιλούσε ποτέ ανοιχτά για την ταραχώδη περίοδο της εξαφάνισής της, η επίδρασή της ήταν εμφανής στη γραφή της. Η θεματολογία των βιβλίων της γινόταν όλο και πιο ψυχολογική, με χαρακτήρες που βίωναν έντονες συναισθηματικές συγκρούσεις. Η ίδια έγραψε πάνω από 80 μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, με πιο γνωστά το "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές", "Δέκα μικροί νέγροι" (μετέπειτα "Και δεν έμεινε κανείς") και "Το πτώμα στη βιβλιοθήκη".

Η Κρίστι δεν ήταν μόνο η "Βασίλισσα του Εγκλήματος", αλλά και μια γυναίκα που ξεπέρασε τις δυσκολίες και επαναπροσδιόρισε τη ζωή της. Μέχρι τον θάνατό της το 1976, παρέμεινε μια από τις πιο αγαπημένες και πολυδιαβασμένες συγγραφείς παγκοσμίως, με τα έργα της να συνεχίζουν να γοητεύουν και να συναρπάζουν το αναγνωστικό κοινό.

Η ζωή της, γεμάτη ανατροπές, πάθη και μυστήριο, θα μπορούσε να αποτελεί το υλικό ενός από τα ίδια της τα μυθιστορήματα. Και ίσως, κάπου βαθιά μέσα της, να ήξερε πως κάθε πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία έχει πάντα μια δόση σκοτεινού μυστηρίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της