E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το σουβλάκι έχει ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα: Ο Κάνδαυλος και η ιστορία 3500 χρόνων

Από την Αρχαιότητα στο σήμερα: Πώς το σουβλάκι, το αγαπημένο ελληνικό έδεσμα, γεννήθηκε και εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες

Δημοσίευση 20/1/2025 | 00:06

Το σουβλάκι έχει ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα: Ο Κάνδαυλος και η ιστορία 3500 χρόνων
unsplash

Όταν σκεφτόμαστε το σουβλάκι, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το γευστικό, χρυσαφένιο κρέας που ψήνεται πάνω από κάρβουνα, το οποίο τυλίγεται σε πίτα και συνοδεύεται από μια ποικιλία από λαχανικά και σάλτσες. Μάλλον δεν φανταζόμαστε ότι το σουβλάκι, αυτό το αγαπημένο ελληνικό έδεσμα, έχει μια ιστορία που ξεκινά 3500 χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα.

Η ιστορία του σουβλακιού, που αργότερα διαδόθηκε και στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, ξεκινά με την ονομασία “Οβελίσκος” ή “Κάνδαυλος”, όροι που προέρχονται από τις λέξεις "οβελός" (που σημαίνει σούβλα) και "δαυλός" (πιθανώς σχετιζόμενο με το φλεγόμενο ραβδί). Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την τεχνική του ψησίματος κρέατος πάνω σε καλαμάκια ή σούβλες, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο για την αγαπημένη συνταγή του σουβλακιού.

Οι πρώτες αναφορές για τον Κάνδαυλο και τον Οβελίσκο βρίσκονται σε έργα του Αριστοφάνη, του Ξενοφώντος και του Αριστοτέλη, καθώς και στο έργο Δειπνοσοφιστές του ρήτορα Αθήναιου. Η εκδοχή αυτή περιγράφει το ψητό κρέας να συνδυάζεται με πίτα, τυρί, άνηθο και ζουμί, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και εντόσθια, ενώ αναφέρεται ότι το "Οψαρτυτικό", ένας οδηγός μαγειρικής του Ηγήσιππου, καταγράφει για πρώτη φορά τη συνταγή με την ονομασία "Κάνδαυλος".

Ανασκαφές από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού και το Ακρωτήρι της Σαντορίνης αποκάλυψαν απομεινάρια που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού του εδέσματος. Βρέθηκαν ειδικά σκεύη, τα οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο του Κάνδαυλου, με ζωόμορφες απολήξεις που βοήθησαν στην ευχάριστη καύση και διατήρηση του αέρα γύρω από τα κάρβουνα.

Αναφέρεται ότι το σουβλάκι που έψηναν οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχε μόνο κρέας αλλά περιλάμβανε και άλλα συστατικά που αποτελούσαν μέρος της καθημερινής διατροφής τους, όπως ψάρι, τυρί, ελιές και φάβα. Η τεχνική αυτή συνδυάζει τη χρήση φωτιάς και των φυσικών υλικών της εποχής για να προσφέρει γεύσεις που ξεπερνούν τα όρια του απλού φαγητού και φτάνουν στο επίπεδο της τέχνης.

Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας, σε συνέντευξή που είχε δώσει στο παρελθόν στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, δήλωσε ότι στις ανασκαφές βρήκαν σκεύη όπως οι "Κρατευτές", οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για την προετοιμασία σουβλακιών. Αυτά τα σκεύη, με ειδικές εγκοπές για την κυκλοφορία του αέρα, εξασφάλιζαν το ιδανικό ψήσιμο, ενώ είχαν και σχήμα κεφαλής κριαριού για να προσφέρουν καλύτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί σήμερα πιστεύουν ότι το σουβλάκι προέρχεται από την Τουρκία, η αλήθεια είναι ότι η ιστορία του έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Το σουβλάκι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, με τις πρώτες αναφορές να εμφανίζονται πολύ πριν από την οθωμανική κυριαρχία. Οι Τούρκοι, αν και πήραν πολλές κουζινικές ιδέες από τους Βυζαντινούς, δεν δημιούργησαν το σουβλάκι. Στην πραγματικότητα, η λέξη “κεφτές” και πολλές άλλες γαστρονομικές παραδόσεις έχουν βαθιές βυζαντινές ρίζες.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το σουβλάκι δεν είναι απλώς ένα σύγχρονο ελληνικό φαγητό, αλλά μια παράδοση που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω, στις πρώτες ανακαλύψεις της ελληνικής μαγειρικής τέχνης. Το σουβλάκι έχει διασχίσει τους αιώνες, παραμένοντας αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει την ελληνική γαστρονομία και πολιτιστική κληρονομιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί ο Τραμπ έγινε έξαλλος με την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ;

Stories 20.06.2025
Είναι η Τούλσι Γκάμπαρντ με το ένα πόδο εκτός Λευκού Οίκου;

Όσα δεν βλέπεις πίσω από έναν «υπερ‑γάμο» ‑ Ο γάμος του Μπέζος ανεβάζει τον πήχη

Stories 20.06.2025
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τους ακριβούς γάμους.

ΗΠΑ: Κράτησαν στη ζωή εγκεφαλικά νεκρή 30χρονη για να γεννήσει – Ο νόμος της Τζόρτζια στο μικροσκόπιο

Stories 20.06.2025
Ο νόμος LIFE στην Αμερική: Όταν το σώμα μιας γυναίκας μετατρέπεται σε νομικό πεδίο μάχης

Ποιες χώρες έχουν πυρηνικά και πόσα; Ο παγκόσμιος «χάρτης καταστροφής» είναι πιο γεμάτος απ’ όσο νομίζεις

Νέα Εποχή 20.06.2025
Η λίστα με τις 9 χώρες που μπορούν – αν το θελήσουν – να αλλάξουν τον πλανήτη για πάντα

Αυτό είναι το αρχαιότερο τυρί του κόσμου και η απόδειξη κρύβεται ... στον Όμηρο

Ιστορικά Χτες
Όταν ο Όμηρος μιλούσε για πρόβατα και γάλα, στην ουσία έγραφε την πρώτη ιστορία τυριού

Η γυναίκα που πέθανε βλέποντας TV και έμεινε στην πολυθρόνα της για 42 χρόνια – χωρίς κανείς να την ψάξει!

Stories Χτες
Η ανατριχιαστική ιστορία της Hedviga Golik που μουμιοποιήθηκε φυσικά, επειδή κανείς δεν νοιάστηκε

Kim Woodburn: H κυρία με τα γάντια που άφησε εποχή, είχε μια σκοτεινή ιστορία

Πρόσωπα Χτες
Ήταν επιβλητική, ήταν εκρηκτική, ήταν αληθινή.

Πως βγήκε η φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη» – και τι σχέση έχει με πειρατές και αρχαίους Αθηναίους!

Νέα Εποχή Χτες
Μια έκφραση που όλοι λέμε, αλλά λίγοι ξέρουν πως πίσω της κρύβεται... μια μαζική εκκένωση, μια πειρατική επιδρομή και μια ψυχή που έτρεχε γρηγορότερα απ’ τον ιδιοκτήτη της!

Πώς το AI αλλάζει τα πάντα: Ποιες νέες ευκαιρίες εργασίας εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή Χτες
Με έναν περισσότερο έμμεσο, παρά άμεσο τρόπο